Η Πυρκαγιά του Μπόργκο (Ραφαήλ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Πυρκαγιά του Μπόργκο

Η Πυρκαγιά του Μπόργκο (Incendio di Borgo) φιλοτεχνήθηκε από τον Ραφαήλ πιθανώς το 1514.

Πρόκειται για μια νωπογραφία διαστάσεων 500 x 670 εκατοστών, η οποία βρίσκεται στην Αίθουσα της Πυρκαγιάς του Μπόργκο, στα Ανάκτορα του Βατικανού. Τρεις αίθουσες (stanze) διακόσμησε ο Ραφαήλ. Η Αίθουσα της Πυρκαγιάς του Μπόργκο (Stanza dell'Incendio di Borgo) είναι η τρίτη και σ' αυτήν υπάρχουν τέσσερα έργα: Η Πυρκαγιά του Μπόργκο την οποία φιλοτέχνησε προσωπικά, Ο Όρκος του πάπα Λέοντα Γ΄, Η Ναυμαχία της Όστιας και Η Στέψη του Καρλομάγνου. Τα υπόλοιπα τρία έργα διεκπεραιώθηκαν από τους μαθητές του το 1517.

Το 847, ενώ πάπας ήταν ο Λέων Δ΄ (που εδώ έχει τα χαρακτηριστικά του Λέοντα Ι΄), εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε μια γειτονιά της Ρώμης, το Μπόργκο. Ο πάπας έδωσε την ευλογία του και η πυρκαγιά έσβησε. Ο πίνακας χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο κεντρικό, ο πάπας δίνει την ευλογία του για να σβήσει η φωτιά που απειλεί πλέον τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Αυτό αποτελούσε μια υπόμνηση του στόχου που είχε θέσει ο πάπας Λέων Ι΄: να φέρει την ειρήνη στην Ιταλία που κατατρωγόταν από τη φωτιά του πολέμου. Δεξιά από τον Άγιο Πέτρο εμφανίζεται ο ναός του Κρόνου και αριστερά ο ναός του Άρη.

Στο άλλο τμήμα απεικονίζονται οι κάτοικοι της περιοχής και οι αντιδράσεις τους. Προσπαθούν να σώσουν τις οικογένειές τους, ο νέος με τον γέροντα στην πλάτη και το παιδί στο πλάι του παραπέμπει στον Αινεία, στον πατέρα του Αγχίση και στον γιο του Ασκάνιο, ένας άντρας πανικόβλητος επιχειρεί να κατέβει από τον τοίχο, μητέρες προσπαθούν να σώσουν τα παιδιά τους, κάποιοι έντρομοι επιχειρούν να απομακρυνθούν καθώς ένας άλλος τοίχος καταρρέει, άλλοι μεταφέρουν με δοχεία νερό για την κατάσβεση.

Με την Πυρκαγιά του Μπόργκο ο Ραφαήλ εισάγει στα έργα του έναν ηρωικό κλασικισμό, εισάγει στα έργα του την ιστορία. Άλλωστε είναι αρκετές οι αναφορές στη Ρώμη των κλασικών χρόνων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Οι μεγάλοι ζωγράφοι» (εκδόσεις Μέλισσα, 2ος τόμος)