Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου
Κινηματογραφική αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΑπόστολος Τεγόπουλος
ΠαραγωγήΚλακ Φιλμ
ΣενάριοΠάνος Κοντέλης
ΠρωταγωνιστέςΝίκος Ξανθόπουλος
Άντζελα Ζήλεια
Μιράντα Κουνελάκη
Κατερίνα Βασιλάκου
Λυκούργος Καλλέργης
ΜουσικήΓιώργος και Δημήτρης Μανισάλης
ΤραγούδιΝίκος Ξανθόπουλος
Άντζελα Ζήλεια
ΦωτογραφίαΤάκης Καλαντζής
ΜοντάζΑντώνης Τέμπος
ΣκηνογραφίαΤάσος Ζωγράφος (και ενδυματολόγος)
Πρώτη προβολή1969 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία17 Μαρτίου 1969
Διάρκεια185΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική
ΠροηγείταιΞεριζωμένη Γενιά

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου είναι μια ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία του Απόστολου Τεγόπουλου και παραγωγή Κλακ Φιλμ. Αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας "διλογίας" με θέμα τις περιπέτειες του τραγουδιστή Βασίλη Καρατζόγλου, ο οποίος προσπαθεί να επανενώσει την οικογένειά του μετά την καταστροφή της Σμύρνης.[1] Το πρώτο μέρος είναι η Ξεριζωμένη γενιά, που γυρίστηκε έναν χρόνο νωρίτερα. Και τα δύο έργα είναι επικών διαστάσεων με διάρκεια τρεις ώρες περίπου το καθένα.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας λαϊκός τραγουδιστής, ο Βασίλης Καρατζόγλου (Νίκος Ξανθόπουλος), που συντηρεί τη μητέρα του, Φανή (Ελένη Ζαφειρίου), τη σύζυγο του, την Άννα (Άντζελα Ζήλεια), και το μωρό τους,[2] προσπαθεί να βρει και φέρει πίσω στην οικογένειά του τον πατέρα του, που χάθηκε στην καταστροφή της Σμύρνης. Από έναν γέρο στον Βόλο μαθαίνει ότι ο πατέρας του δεν πέθανε αλλά συνελήφθη από τους Τούρκους μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Αποφασίζει να ακολουθήσει την επιστημονική αποστολή του καθηγητή Τζον Άντερσον στην Τουρκία, και εκεί ψάχνει να βρει τα ίχνη του πατέρα του σε διάφορες πόλεις. Ανακαλύπτει έναν άντρα, τον οποίο οι Τούρκοι φωνάζουν "Γκιαούρ Ντοκτόρ" ο οποίος όμως δεν είναι ο πατέρας του. Στη συνέχεια μαθαίνει ότι ο πατέρας του ήταν φυλακή με τον Νιαζίτ μπέη. Τυχαία βρίσκει σε ένα γλέντι δύο Έλληνες από τους οποίους μαθαίνει ότι ο Νιαζίτ μπέης ζει και ενδιαφέρεται έμπρακτα για τα χαμένα Ελληνόπουλα της Μικράς Ασίας. Ο Βασίλης θα κάνει τα πάντα για να τον συναντήσει και να μάθει για τον πατέρα του. Εκεί στο σπίτι του Νιαζίτ μπέη θα αποκαλυφθεί ότι ο πατέρας του πήρε τη θέση του μπέη μετά από μια φωτιά στη φυλακή. Στη συνέχεια μετά από επιπλέον περιπέτειες θα η οικογένεια θα ενωθεί ξανά στην Ελλάδα.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή και παραλειπόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρικό θέμα της ταινίας (όπως και της Ξεριζωμένης γενιάς που προηγήθηκε, είναι τα βάσανα της ξενιτιάς και το προσφυγικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια της Μικρασιατικής Καταστροφής.[2]

Είναι αξιοσημείωτη η σεκάνς κατά την οποία μια αρκούδα επιτίθεται στον Νίκο Ξανθόπουλο στο δάσος. Πρόκειται όμως για τον ηθοποιό Ανέστη Βλάχο, ντυμένο αρκούδα. Αλλά στο ίδιο έργο παρουσιάζεται μια αληθινή αρκούδα, η οποία χορεύει στους ρυθμούς του ντεφιού ενός περιπλανώμενου μουσικού, που έχει πάθει αμνησία και διαμένει στην Τουρκία.[5]

Στην ταινία ακούγονται μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Αραμπάς περνάει», «Είσαι το παιδί μου», «Μπεκλεντίμ ντε γκελμεντίν», «Σαμπαχτάν κάλκτιμ».[6]

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1968-1969 και έκοψε 395.589 εισιτήρια. Ήρθε στην 12η θέση ανάμεσα σε 108 ταινίες.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δαμάλα, Παρασκευή (2023). «Χιόνι ... στην πόλη, αναπαραστάσεις μεταναστών στον ελληνικό κινηματογράφο». afimec (4(1)). ISSN 2732-639X. https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/AFIMEC/article/view/34153/26345. 
  2. 2,0 2,1 Χατζηβασιλειάδου, Μαρία. Συγκρουσιακά Θέματα και Μνήμη. Η Μικρασιατική Καταστροφή στην εκπαίδευση μέσα από τον κινηματογράφο. Πάτρα: ΕΑΠ. σελ. 32-33. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου 1968-1969 - Ελληνικός κινηματογράφος». 19 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2023. 
  4. 4,0 4,1 «Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου (1969)». cine.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  5. «Ο Ξανθόπουλος δίνει μάχη με αρκούδα 47 χρόνια πριν!». www.flash.gr. 1 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021. 
  6. «Η ταινία των τριών ωρών». 15 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021. 
  7. «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]