Η Ιουλία τον Αύγουστο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Im Juli
ΣκηνοθεσίαΦατίχ Ακίν
ΠαραγωγήΣτέφαν Σούμπερτ, Ραλφ Σβίνγκελ
ΣενάριοΦατίχ Ακίν
ΠρωταγωνιστέςΜόριτς Μπλάιμπτροϊ, Κριστιάνε Πάουλ, Daniel Puente Encina (καμέα Niños Con Bombas)
ΜουσικήAlex Menck, Daniel Puente Encina, Ulrich Kodjo Wendt
ΦωτογραφίαΠιέρ Αΐμ
ΜοντάζAndrew Bird
ΔιανομήNetflix
Πρώτη προβολή2000 (Γερμανία)
Διάρκεια95 λεπτά
ΠροέλευσηΓερμανία, Τουρκία και Ουγγαρία
Γλώσσα Γερμανικά

Η Ιουλία τον Αύγουστο (πρωτότυπος τίτλος στα γερμανικά Im Juli, στα αγγλικά In July) είναι ο τίτλος κινηματογραφικής ταινίας, σε σκηνοθεσία του Φατίχ Ακίν, παραγωγή του 2000. Η διασκεδαστική ρομαντική κωμωδία γυρίστηκε σε στιλ ρόουντ μούβι και παίζει κατά το διάστημα της έκλειψης ηλίου του 1999.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές των θερινών διακοπών του 1999 ο δάσκαλος Ντάνιελ Μπανιέ (Μόριτς Μπλάιμπτροϊ) γνωρίζει τη Γιούλη (Κριστιάνε Πάουλ) που πουλάει κοσμήματα και μπιζού. Η όμορφη και τζοκόντια χαμογελαστή κοπέλλα τον ερωτεύεται και τον πείθει να αγοράσει ένα δακτυλίδι των Μάγια με το σύμβολο του ηλίου, το οποίο όπως λέει θα τον οδηγήσει στη γυναίκα της ζωής του. Επίσης τον καλεί να έρθει σε ένα πάρτι, όπου ελπίζει να τον βρει.

Πράγματι ο Ντάνιελ από περιέργεια εμφανίζεται στο πάρτι, όπου συναντά τη Μελέκ, η οποία φοράει μπλουζάκι με μοτίβο ένα μεγάλο ήλιο. Σίγουρος πως πρόκειται για τη γυναίκα της ζωής του, ο Ντάνιελ της μιλά και μαθαίνει ότι η Μελέκ (Ιντίλ Ουνέρ) είναι ξένη στην πόλη και ψάχνει για μέρος να διανυχτερεύσει. Αφού συμφωνούν να τη φιλοξενήσει ο Ντάνιελ, εγκαταλείπουν το πάρτι τη στιγμή που εμφανίζεται η Γιούλη η οποία τους βλέπει να φεύγουν μαζί.

Απογοητευμένη η Γιούλη αποφασίζει την άλλη κιόλας μέρα να εγκαταλείψει την πόλη. Κάνοντας ωτοστόπ θέλει να φύγει οπουδήποτε την πάει το πρώτο αυτοκίνητο που θα την πάρει μαζί. Τελείως κατά τύχη ο πρώτος οδηγός που σταματά είναι ο Ντάνιελ, ο οποίος επιστρέφει από το αεροδρόμιο, όπου είχε πάει το ίδιο πρωί τη Μελέκ και τώρα θέλει να την ακολουθήσει στην Κωνσταντινούπολη όπου ξέρει ότι θα βρίσκεται την ερχόμενη Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι κάτω από τη γέφυρα Γαλατά. Η Γιούλη πείθει τον Ντάνιελ να τον συνοδεύσει και έτσι αρχίζει με το σαράβαλο αυτοκίνητο ενός φίλου του το μεγάλο και περιπετειώδες τους ταξίδι που θα τους οδηγήσει από τη Βαυαρία στην Αυστρία, στον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τελικά στην Τουρκία. Εκεί ο Ντάνιελ επιτέλους βρίσκει τη γυναίκα των ονείρων του: τη Γιούλη.


Άλλες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η διαδρομή στη Ρουμανία φαίνεται στην ταινία μονάχα σε φωτογραφίες επειδή δεν δόθηκε άδεια γυρίσματος.
  • Ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν έχει σύντομη εμφάνιση στην ταινία (υπάλληλος στα ρουμανικά σύνορα).

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Deutscher Filmpreis 2001: Μόριτς Μπλάιμπτροϊ (Καλύτερος ηθοποιός)
  • Tromsø International Film Festival: People's choice award: Φατίχ Ακίν (Καλύτερη σκηνοθεσία)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]