Η Ζωή Μετά (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ζωή Μετά
Hereafter
ΣκηνοθεσίαΚλιντ Ίστγουντ
ΠαραγωγήΚλιντ Ίστγουντ
Καθλίν Κένεντι
Ρόμπερτ Λόρεντζ
Στίβεν Σπίλμπεργκ
ΣενάριοΠίτερ Μόργκαν
ΠρωταγωνιστέςΜατ Ντέιμον
Σεσίλ Ντε Φράνς
Φράνκι και Τζωρτζ Μακ Λάρεν
Μπράις Ντάλας Χάουαρντ
Τιερί Νεβίκ
Ρίτσαρντ Κάιντ
Μάρθε Κέλερ
Τζέι Μορ
ΜουσικήΚλιντ Ίστγουντ
ΦωτογραφίαΤομ Στερν
ΜοντάζΤζόελ Κοξ
Εταιρεία παραγωγήςThe Kennedy/Marshall Company, Malpaso Productions και Amblin Entertainment
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 22 Οκτωβρίου 2010
Country flag 6 Ιανουαρίου 2011
Διάρκεια129 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1][2]
Γλώσσααγγλικά
γαλλικά

Η ζωή μετά (αγγλικά: Hereafter) είναι ένα μεταφυσικό δράμα παραγωγής 2010, σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ (Million Dollar Baby, 2004 και Οι ασυγχώρητοι, 1992) και σενάριο Πίτερ Μόργκαν (Frost/Nixon: Η αναμέτρηση, 2008 και Η βασίλισσα, 2006).

Πρωταγωνιστούν οι Ματ Ντέιμον στη δεύτερη συνεργασία του με τον Ίστγουντ μετά το Ανίκητος (Ιnvictus, 2009), Σεσίλ Ντε Φρανς, Φράνκι και Τζορτζ ΜακΛάρεν, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Τιερί Νεβίκ, Ρίτσαρντ Κάιντ και Μάρθε Κέλερ, ενώ στην παραγωγή της ταινίας συμμετείχε και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια Γαλλίδα τηλεοπτική ανταποκρίτρια, η Μαρί Λελέι (Σεσίλ ντε Φρανς), σχεδόν χάνει τη ζωή της στο καταστροφικό τσουνάμι του 2004 του Ινδικού Ωκεανού και βιώνει για μερικές στιγμές τη ζωή μετά το θάνατο. Στη συνέχεια, στο ερειπωμένο τοπίο, ξανασμίγει με τον Ντιντιέ (Τιερί Νεβίκ), τον εραστή της, τον οποίο είχε αφήσει πριν ξεσπάσει το τσουνάμι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου έμεναν μαζί. Οι δυο τους επιστρέφουν στο Παρίσι. Η τραυματική της εμπειρία γίνεται εμπόδιο στη δουλειά της, οπότε ο Ντιντιέ (οπυ είναι και παραγωγός της) της δίνει άδεια

Στο Λονδίνο, οι 12χρονοι δίδυμοι Τζέισον και Μάρκους (Φράνκι και Τζορτζ ΜακΛάρεν) προσπαθούν να παραμείνουν με την αλκοολική και ηρωινομανή μητέρα τους Τζάκι (Λίντσεϊ Μάρσαλ), αντί να καταλήξουν στην Πρόνοια. Ξεγελώντας τους υπαλλήλουν της Πρόνοιας, η Τζάκι στέλνει τον Τζέισον στο φαρμακεί να της πάρει τη συνταγή της αποτοξίνωσης, έχοντας τελικά αποφασίσει να την κάνει. Προσπαθώντας να ξεφύγει από κάποιους αλήτες που τον παρενοχλούν στον δρόμο, ο Τζέισον πέφτει στις ρόδες ενός φορτηγού και σκοτώνεται. Στη συνέχεια, η Πρόνοια βάζει τον Μάρκους να μείνει με μια ανάδοχη οικογένεια.

Στο Σαν Φρανσίσκο ζει ο πρώην επαγγελματίας μέντιουμ Τζορτζ Λόνεγκαν (Ματ Ντέιμον) που, λόγω μιας επιθανάτιας εμπειρίας που έζησε ως παιδί, έχει το χάρισμα να επικοινωνεί με τους νεκρούς, αλλά έχει εγκαταλείψει το επάγγελμά του, επειδή δεν αντέχει την ψυχική πίεση από αυτό. Μια μέρα, ο Τζορτζ δέχεται απρόθυμα να κάνει μια συνεδρία για τον Χρήστο Άντριους (Ρίτσαρντ Κάιντ), έναν πλούσιο πελάτη του αδερφού του, Μπίλι (Τζέι Μορ). Ο Τζορτζ ρωτάει τον Χρήστο αν σημαίνει κάτι η λέξη «Ιούνιος», κάτι το οποίο ο Χρήστος αρνείται, αν και αργότερα λέει στον Μπίλι ότι η Τζουν (που είναι ο Ιούνιος στα αγγλικά) ήταν και το όνομα της νοσοκόμας της νεκρής γυναίκας του, με την οποία ήταν ερωτευμένος αλλά δεν της το είχε πει ποτέ.

Η Μαρί πηγαίνει στην Ελβετία για να γνωρίσει μια πρώην σκεπτικίστρα διευθύντρια νοσοκομείου που τώρα είναι πεπεισμένη ότι υπάρχει μετά θάνατον ζωή. Αυτή πείθει τη Μαρί να γράψει βιβλίο με την εμπειρία της, με την ελπίδα ότι η επιστημονική κοινότητα θα αποδεχθεί την πραγματικότητα της ζωής πέρα ​​από το θάνατο, αν αυτό προέλθει από κάποια διασημότητα.

Προσπαθώντας απελπισμένα να ξανασμίξει με τον αδερφό του, ο Μάρκους κλέβει χρήματα από τους ανάδοχους γονείς του και ζητά βοήθεια για να επικοινωνήσει με τον Τζέισον, αλλά πέφτει συνέχεια πάνω σε απατεώνες. Πριν προλάβει να ανέβει σε ένα βαγόνι του μετρό του Λονδίνου, το καπέλο του Τζέισον, που ο Μάρκους φορά πάντα μετά τον θάνατο του αδελφού του, του πέφτει από το κεφάλι. Ψάχνοντας να το βρει, χάνει το μετρό, το οποίο εκρήγνυται στη διάρκεια των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο το 2005.

Σε ένα μάθημα μαγειρικής, ο δάσκαλος βάζει τον Τζορτζ να δουλέψει μαζί με τη Μέλανι, με την οποία δεν γνωρίζονται. Οι δυο τους συμπαθιούνται και πηγαίνουν να μαγειρέψουν στο σπίτι του Τζορτζ, όπου ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή από τον Μπίλι αναγκάζει τον Τζορτζ να αποκαλύψει την ιδιότητά του ως μέντιουμ. Η Μέλανι πείθει τον Τζορτζ να εξασκήσει την ικανότητά του πάνω της. Τότε το πνεύμα του πατέρα της επικοινωνεί μέσω αυτού, ζητώντας τη συγγνώμη για αυτό που της έκανε ως παιδί. Η Μέλανι φεύγει δακρυσμένη και δεν επιστρέφει ποτέ στο μάθημα μαγειρικής.

Έχοντας συμφωνήσει με έναν εκδότη να γράψει μια βιογραφία του Φρανσουά Μιτεράν, η Μαρί τον ξαφνιάζει με το νέο της χειρόγραφο: Μετά θάνατον ζωή: Μια συνωμοσία σιωπής. Ο εκδότης απορρίπτει το βιβλίο, αλλά την στέλενει σε έναν άλλο εκδότη στο Λονδίνο. Η Μαρί μαθαίνει ότι ο Ντιντιέ δεν έχει σκοπό να την επαναφέρει στη δουλειά της, καθώς η φήμη της έχει πληγεί από το ενδιαφέρον της για το μέλλον και εκείνος έχει σχέση με μια άλλη, τερματίζοντας ουσιαστικά τη σχέση τους.

Απολυμένος από τη δουλειά του σε ένα εργοστάσιο, ο Τζορτζ σχεδόν πείθεται από τον Μπίλι να ξανακάνει συνεδρίες ως μέντιουμ. Ωστόσο, τελικά πηγαίνει παρορμητικά στο Λονδίνο, επηρεασμένο από τα ακουστικά βιβλία του Ντίκενς που του αρέσει να ακούει. Εκεί επισκέπτεται το Μουσείο του Καρόλου Ντίκενς και παρακολουθεί ζωντανά μια ανάγνωση σε μια έκθεση βιβλίου, όπου βρίσκεται και η Μαρί για να διαβάζει το πρόσφατο βιβλίο της για τη μετά θάνατον ζωή. Η Μαρί δίνει στον Τζορτζ ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο και αυτός βλέπει σαν αναλαμπή τον παραλίγο πνιγμό της μετά το τσουνάμι.

Στην έκθεση βρίσκεται και ο Μάρκους με τους ανάδοχους γονείς του, ο οποίος αναγνωρίζει τον Τζορτζ, για τον οποίο έχει διαβάσει στο διαδίκτυο. Τον παρακαλάει να τον βοηθήσει να επικοινωνήσει με το πνεύμα του αδελφού του, αλλά ο Τζορτζ τον διώχνει και επιστρέφει στο ξενοδοχείο του, αλλά ο Μάρκους στέκεται έξω μέχρι ο Τζορτζ να συμφωνήσει να τον δεχτεί. Μέσω του Τζορτζ, ο Τζέισον λέει στον Μάρκους ότι είναι χαρούμενος στη μετά θάνατον ζωή, ότι του είχε ρίξει το καπέλο του στο μετρό για να τον σώσει και να μην φοβάται να μείνει μόνος, «γιατί είμαστε ένα». Στη συνέχεια, ο Μάρκους επισκέπτεται τη μητέρα του, η οποία αναρρώνει σε κέντρο απεξάρτησης.

Ο Τζορτζ αφήνει ένα σημείωμα στη Μαρί, προσκαλώντας τη για καφέ και βλέπει όραμα ότι οι δυο τους φιλιούνται. Οι κοινές τους επιθανάτιες εμπειρίες τους έκαναν να εκτιμήσουν περισσότερο τη ζωή.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ματ Ντέιμον στο ρόλο του Τζορτζ Λόνεγκαν
  • Σεσίλ Ντε Φρανς στο ρόλο της Μαρί Λιλέ
  • Φράνκι και Τζορτζ ΜακΛάρεν στο ρόλο των Μάρκους και Τζέισον
  • Λίντσεϊ Μάρσαλ στο ρόλο της Τζάκι
  • Τιερί Νεβίκ στο ρόλο του Ντιντιέ
  • Μπράις Ντάλας Χάουαρντ στο ρόλο της Μέλανι
  • Τζέι Μορ στο ρόλο του Μπίλι Λόνεγκαν
  • Ρίτσαρντ Κάιντ στο ρόλο του Χρήστου Άντριους

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Η σκηνοθετική πορεία του Κλιντ Ίστγουντ, από το Σκοτεινό ποτάμι (Mystic River, 2003) και μετά, αποτελεί ένα από τα κινηματογραφικά θαύματα του 21ου αιώνα, και η ταινία Η ζωή μετά είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχει κάνει ποτέ», San Francisco Chronicle[3]
  • «Η ταινία Η ζωή μετά είναι βαθύτατα συγκινητική, ενώ η ερμηνεία του Ματ Ντέιμον είναι πραγματικά όμορφη», MSN Movies[4]

Box Office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Προϋπολογισμός: 50.000.000 δολάρια[5]
  • Θέση ανοίγματος: 4η[5]
  • Πρεμιέρα (άνοιγμα τριημέρου): 12.000.000 δολάρια[5]
  • Εισπράξεις στην Αμερική: 32.700.000 δολάρια[5]
  • Εισπράξεις στην Ελλάδα: 163.870 εισιτήρια[6]
  • Παγκόσμιες εισπράξεις: 105.100.000 δολάρια[5]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Οπτικά Εφέ Μάικλ Όουενς, Μπράιαν Γκριλ, Στέφαν Τροτζάνκσι & Τζο Φάρελ υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BFI Film & TV Database. 4ce2b8e072177. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2020.
  2. The American Film Institute Catalog of Motion Pictures. 66173. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2020.
  3. «San Francisco Chronicle». San Francisco Chronicle. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2011. 
  4. «MSN Movies». MSN Movies. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2011. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 «Η Ζωή Μετά στο Box Office Mojo». Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2011. 
  6. «Box Office». SevenArt. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]