Ησαύ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ησαύ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1753 π.Χ.[1]
Χαναάν[2][3][4]
Θάνατος1606 π.Χ.[5]
Σπηλιά των Πατριαρχών
ΕθνικότηταΕβραίοι
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΒιβλικά Εβραίκά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚυνηγός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒασεμάθ
Ιουδήθ
Μασαλάθ
Ελιβεμας
Άντα
ΤέκναΕλιφάς[6]
Reuel[6]
Jeush[7]
Korah
ΓονείςΙσαάκ[8] και Ρεβέκκα
ΑδέλφιαΙακώβ[8]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπροφήτης (Ιουδαϊσμός)
ΣυνεργάτηςΙακώβ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Χειρόγραφο του 7ου αιώνα, στο οποίο απεικονίζεται μεταξύ άλλων και ο Ησαύ

Ο Ησαύ, στα Εβρ. עֵשָׂו‎, Εσάβ, ή Εδώμ ήταν ο πρώτος από τους δύο δίδυμους γιους του Ισαάκ και της Ρεβέκκας και πρόγονος στη συνέχεια των Εδωμιτών (Ιδουμαίων).

Ο αδελφός του ήταν ο Ιακώβ. Το όνομά του, "Ησαύ" σημαίνει τριχωτός ενώ "Εδώμ" σημαίνει «κόκκινος». Του αποδόθηκε καθώς πούλησε τα πρωτοτόκιά του για ένα "κοκκινωπό φαγητό" (από του πυρρού εψήματος) και επειδή όταν γεννήθηκε ήταν πολύ κόκκινος. Τα εδάφη στα οποία κατοίκησαν οι απόγονοί του αποτελούνταν κυρίως από κοκκινόχωμα.

Ο Ησαύ παρά τις εντολές της μητέρας του είχε λάβει πολλές χετταίες γυναίκες και εξ αυτού δεν της ήταν πολύ αγαπητός. Κύρια ασχολία του ήταν το κυνήγι και τακτικά έλειπε επί μέρες από το σπίτι του. Κάποτε όταν επέστρεψε κατάκοπος ζήτησε από τον Ιακώβ να του δώσει λίγο από το φαΐ (φακή) που μαγείρευε. Ο Ιακώβ τότε του ζήτησε ως ανταμοιβή να του δώσει τα πρωτοτόκια (νομικά δικαιώματα κληρονομιάς των πρωτότοκων γιων της εποχής). Ο δε Ησαύ αισθανόμενος την μεγάλη εξάντληση δέχθηκε "αντί πινακίου φακής" (παροιμιώδης έκφραση επί ευτελούς αξίας).

Όταν γέρασε ο πατέρας του ο Ισαάκ και άρχισε να μη βλέπει κάποια μέρα κάλεσε τον γιό του Ησαύ λέγοντάς του: "Πήγαινε να κυνηγήσεις και απ΄ ότι πιάσεις μαγείρεψε ωραία φαγητά και φέρε μου για να σ΄ ευλογήσω". Τον λόγο αυτό άκουσε η Ρεβέκκα και όταν έφυγε ο Ησαύ παρότρυνε τον γιό της Ιακώβ να πάει εκείνος στη θέση του με άλλα σφάγια ντυμένος με δασύτριχα ενδύματα. Ο Ισαάκ που δεν αντελήφθηκε τη διαβολή εκφράζοντας όμως την απορία του πότε πρόλαβε και γύρισε ο Ησαύ ζήτησε να ψηλαφήσει το γιό του λέγοντας: "Η μεν φωνή, φωνή Ιακώβ, αι δε χείρες, χείρες Ησαύ". Μολαταύτα ευλόγησε τον Ιακώβ. Όταν γύρισε ο Ησαύ και πρόσφερε το κυνήγιο ζητώντας την ευλογία του πατέρα του εκείνος αρνήθηκε. Τότε ο Ησαύ ορκίσθηκε να σκοτώσει τον αδελφό του Ιακώβ. Η Ρεβέκκα που παρακολουθούσε τα καθέκαστα έσπευσε και συμβούλευσε τον Ιακώβ να φύγει μακριά στη Χαρράν στον αδελφό της Λάβαν.

Αργότερα ο Ησαύ συγχώρεσε τον Ιακώβ όμως δεν τον ακολούθησε στη "Γη της Επαγγελίας" και εγκαταστάθηκε στη μεταξύ της Νεκράς και Ερυθράς θαλάσσης χώρα η οποία και ονομάσθηκε εξ αυτού "Εδώμ" η οποία και δεν είναι άλλη από τη γνωστή Ιδουμαία των Ελλήνων.

  • Το Ταλμούδ αναφέρει ότι ο Ησαύ εκδικήθηκε τον Ισραήλ (δηλαδή τον Οίκο του Ιακώβ) επειδή εκ της Ιδουμαίας καταγόταν ο Ηρώδης και ο Οίκος αυτού (Βασιλική Δυναστεία του Ηρώδη) ο καταστροφέας του Ισραήλ.
  • Επίσης κατά τη Γένεση ο Ισαάκ ευχήθηκε τον Ησαύ: "Ιδού από της ποιότητος της γης έσται η κατοίκησίς σου και από της δρόσου του ουρανού άνωθεν και επί τη μαχαίρα σου ζήση και τω αδελφώ σου δουλεύσεις". Κατά δε την Εβραϊκή παράδοση ο χαρακτήρας και η ιστορία του λαού των Ιδουμαίων συνοψίζεται στη παραπάνω φράση.
  • Ο ισαπόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του παραθέτει από το βιβλίο της Γένεσης τα εξής: "Καθώς γέγραπται τον Ιακώβ ηγάπησα, τον δε Ησαύ εμίσησα". (Ρωμ. 9:13)

Γένεση: κεφ.25-33 και 36.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Anchor Bible Dictionary, Freedman, David Noel ed., New York: Doubleday, 1997, 1992.
  • The New Bible Dictionary, Wheaton, Illinois: Tyndale House Publishers Inc., 1962.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]