Ηρωδιανός (ιστορικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον ιστορικό από τη Συρία. Για τον γραμματικό από την Αλεξάνδρεια, δείτε: Αίλιος Ηρωδιανός.


Ηρωδιανός
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἡρωδιανός (Αρχαία Ελληνικά) και Herodianus (Λατινικά)
Γέννηση170 (περίπου)
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Θάνατος250 (περίπου)
ΥπηκοότηταΑρχαία Ρώμη
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταιστορικός και συγγραφέας

Ο Ηρωδιανός υπήρξε ιστορικός που άκμασε περί το 238 μ.Χ. και δεν πρέπει να συγχέεται με τον ομώνυμο γραμματικό. Ήταν αξιωματικός της Ρώμης, όπως ο ίδιος αναφέρει. Ο Φώτιος τον επαινεί για την αποδεδειγμένα καλή κρίση των πραγμάτων και την ευφράδειά του.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγραψε ιστορία των Ρωμαίων σε οκτώ βιβλία. Το έργο έχει τον τίτλο Της μετά Μάρκον βασιλείας ιστορίαι Αρχίζει από τον θάνατο του Μάρκου Αυρηλίου (180) και μέχρι τον Γορδιανό τον νεώτερο (238). Οι πηγές του είναι ποικίλες: η άμεση αντίληψή του, προφορικές μαρτυρίες, αυτοβιογραφίες αυτοκρατόρων, παλιότεροι ιστορικοί.

Ο χαρακτήρας του ως ιστοριογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν αποδίδει πιστά τα γεγονότα, κάνει λάθη χρονολογικά, γεωγραφικά, δεν ενδιαφέρεται τόσο για την πολιτική όσο για τα πρόσωπα της αυλής και τον παρασκηνιακό τους ρόλο. Έτσι το έργο του είναι σα μια σειρά βιογραφιών. Προβάλει ως ιδανικό τον Μάρκο Αυρήλιο. Επίσης, διακρίνεται για τα ρητορικά στερέτυπά του, τους δραματισμούς, τον ηθικό διδακτισμό, την έμφαση σε ό,τι παράδοξο και θαυμαστό, ενώ μιμήται τα κλασικά πρότυπα, όπως τον Θουκυδίδη με τους πολλούς λόγους που παραθέτει. Η σημασία του έγκειται στο ό,τι διασώζει πολλά σύγχρονά του γεγονότα που άλλοι δεν διασώζουν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]