Ηρακλείδης ο Λέμβος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηρακλείδης ο Λέμβος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἡρακλείδης Λέμβος (Αρχαία Ελληνικά)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταφιλόσοφος, συγγραφέας, ιστορικός και βιογράφος

Ο Ηρακλείδης ο Λέμβος ή Ηρακλείδης του Σαραπίωνος[1], ήταν αρχαίος Έλληνας περιπατητικός φιλόσοφος, ιστορικός, που γεννήθηκε στην Καλλάτιδα του Πόντου, κατ΄ άλλους στην Αλεξάνδρεια (Αιγύπτου)[2] ή στην Οξύρυγχο της Αιγύπτου. Έζησε κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. και χρημάτισε διοικητικός υπάλληλος στην Αίγυπτο επί Βασιλέως Πτολεμαίου Στ' του Φιλομήτορα. Από τη θέση του αυτή συνέβαλε στη σύναψη συνθήκης μεταξύ του Πτολεμαίου και του Βασιλέως της Συρίας Αντίοχου Δ' του Επιφανή το 170 π.Χ.. Το προσδιοριστικό όνομα Λέμβος δεν αφορά καταγωγή αλλά σε μεταφορική σημασία σημαίνει κόλακας και παράσιτος.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ηρακλείδης ήταν από αυτούς που υποστήριξαν ότι ο Πυθαγόρας άφησε γραπτά έργα και του αποδίδει τα φιλοσοφικά ποιήματα: "Περί του Όλου" και "Ιερός Λόγος"[3]. Ο Ηρακλείδης ο Λέμβος έγραψε μεταξύ άλλων "Ιστορία" σε 37 βιβλία, "Λεμβετικόν λόγον"[2], Ασχολήθηκε κυρίως με επιτομές, δηλαδή συντομευμένες εκδόσεις ή περιλήψεις, βιογραφιών γραμμένων από άλλους συγγραφείς. Του αποδίδονται τα έργα: επιτομή των "Βίων" του Σατύρου, επιτομή της "Διαδοχής" του Σωτίωνα, έργων του Έρμιππου και ίσως το "Περί Πολιτειών" σύγγραμμα, του οποίου συγγραφέας φέρεται ο Ηρακλείδης ο Ποντικός.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gaisford, Thomas· Kuster, Ludolf (1 Ιανουαρίου 1834). Suidae Lexicon post Ludolphum Kusterum ad codices manuscriptos recensuit Thomas Gaisford. Typographeo academico. 
  2. 2,0 2,1 Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 246, τομ. 13. 
  3. "... . φησὶ δ' Ἡρακλείδης ὁ τοῦ Σαραπίωνος ἐν τῇ Σωτίωνος ἐπιτομῇ (FHG iii. 169 sq.) γεγραφέναι αὐτὸν καὶ Περὶ τοῦ ὅλου ἐν ἔπεσιν, δεύτερον τὸν Ἱερὸν λόγον, ..." - Διογένης Λαέρτιος, "Βίοι καὶ γνῶμαι τῶν ἐν φιλοσοφίᾳ εὐδοκιμησάντων", βιβλίο Η΄

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]