Ζώνη τροπικών νηνεμιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως ζώνη τροπικών νηνεμιών χαρακτηρίζεται από τη Μετεωρολογία η ζώνη της ατμόσφαιρας που βρίσκεται υπεράνω του γήινου Ισημερινού, και που εκτείνεται εκατέρωθεν αυτού, έως και τα γεωγραφικά πλάτη 5° βόρεια και νότια, με συνολικό εύρος τα 200 ναυτικά μίλια.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κυρίως σ΄ αυτή τη ζώνη τόσο επί του βορείου όσο και επί του νοτίου ημισφαιρίου χαρακτηρίζονται από άπνοια ή ασθενείς μεταβλητούς ανέμους που εναλλάσσονται κατά καιρούς με λαιλαπώδεις ανέμους. Επίσης στη ζώνη αυτή παρατηρούνται πολλές ραγδαίες βροχές και καταιγίδες. Η σοβαρότητα όμως των καιρικών καταστάσεων της ζώνης αυτής ποικίλλει πολύ.

Για παράδειγμα ένα πλοίο που κινείται στο γεωγραφικό χώρο αυτό μπορεί να τον διασχίσει συναντώντας μόνο λίγους μικρούς σποραδικούς όμβρους (σύντομες καταιγίδες) ή και να τύχει σε περιπτώσεις λαιλαπωδών ανέμων με βίαιες καταιγίδες (με αστραπές και κεραυνούς).

  • Η ζώνη των τροπικών νηνεμιών, ή στον πληθυντικό, οι ζώνες τροπικών νηνεμιών, μόνο όταν αναφερόμαστε χωριστά στα ημισφαίρια, χαρακτηρίζονται και ως ζώνες χαμηλού βαρομετρικού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]