Ζωή Μελανδινού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζωή Μελανδινού
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1879
Θάνατος3  Μαΐου 1969
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαιδαγωγός

Η Ζωή Μελανδινού ήταν Ελληνίδα λόγια και παιδαγωγός[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Πλωμάρι της Λέσβου το 1879 σε οικογένεια εκπαιδευτικών και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στις Σαράντα Εκκλησιές όπου δίδασκαν ο πατέρας και ο μεγάλος αδελφός της. Αποφοίτησε το 1896 από το Παρθεναγωγείο της Παλλάδας Κωνσταντινουπόλεως, επί διευθύνσεως Σαπφούς Λεοντιάδος.

Δίδαξε στην Αγχίαλο, στην Τραπεζούντα και στη Μυτιλήνη και διετέλεσε διευθύντρια των Παρθεναγωγείων Χατζοπούλειο, Κοντοσκαλίου Κωνσταντινουπόλεως, του Αρχιγενείου Διδασκαλείου Επιβατών και των Σχολικών Αποικιών Πριγκήπου.

Η Μικρασιατική Καταστροφή την βρήκε να διδάσκει στο Κεντρικό Παρθεναγωγείο του Πέραν απ' όπου έφυγε τον Οκτώβριο του 1922 για να αναλάβει υπηρεσία στο Πρότυπο Σχολείο Μυτιλήνης. Το 1926 μετατέθηκε στο Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τά χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, δίδασκε στο δημοτικό σχολείο Νέων Επιβατών, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό της στις 3 Μαΐου 1969.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ημερολόγιον της Εφημερίδος των Κυριών «Η Λέσβος»». kypseli.fks.uoc.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2024. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χαρίδημος Γκέρτσος, "Η Ανατολική Θράκη, μερική και σύντομος ιστορία αυτής : Το Εξάστερον και η λαογραφία αυτού". Αθήναι, 1967