Ζοανότ Μαρτορέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζοανότ Μαρτορέλ
ΌνομαΖοανότ Μαρτορέλ
Γέννηση1413
Γκαντία, Βασίλειο της Βαλένθια
Θάνατος1468 (55 ετών)
Γκαντία
Επάγγελμα/
ιδιότητες
Συγγραφέας, ιππότης
ΕθνικότηταΒαλενθιανός
ΕίδηΜυθιστορίες
Αξιοσημείωτα έργαΤιράντης ο Λευκός
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Ο Ζοανότ Μαρτορέλ (Joanot Martorell, 1413 - 1468) ήταν Βαλενθιανός ιππότης και συγγραφέας του μυθιστορήματος Τιράντης ο Λευκός, γραμμένο στα καταλανικά (την αποκαλούμενη από τον ίδιο «πρόστυχη βαλενθιανή γλώσσα»), που εκδόθηκε στη Βαλένθια το 1490.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1413 στη Βαλένθια και ήταν γόνος του ισχυρού βαλενθιανικού οίκου ευγενών των Μαρτορέλ, που παρότι προέρχονταν από την Γκαντία είχαν εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα του Βασιλείου της Βαλένθια ήδη από τις αρχές του 15ου αιώνα. Ο παππούς του ήταν βασιλικός σύμβουλος ενώ ο πατέρας του ήταν καμαράρχης του Μαρτίνου του Ανθρώπινου. Οι πληροφορίες που διασώζονται για τον Ζοανότ Μαρτορέλ, που υπήρξε κουνιάδος του άλλου μεγάλου βαλενθιανού συγγραφέα Αουζιάς Μαρκ[1], τον περιγράφουν ως έναν ευγενή με έντονο χαρακτήρα που έζησε μια πολύ δραστήρια ζωή. Ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη της εποχής (Αγγλία, Βασίλειο της Νάπολης, Πορτογαλία) και απέκτησε μια βαθιά γνώση της ιπποτικής πραγματικότητας στα τέλη του Μεσαίωνα ενώ συμμετείχε σε πάμπολλες ιπποτικές μονομαχίες[2]. Το μοναδικό έργο που άφησε πίσω είναι ο Τιράντης ο Λευκός, ένα μακροσκελές και πολύπλοκο ιπποτικό μυθιστόρημα που θεωρείται από τα σπουδαιότερα δείγματα του είδους και κατατάσσει τον συγγραφέα του ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς στην καταλανική γλώσσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Grilli, Giuseppe (1994b), «Biografia e romanzo (Tirant lo Blanc)», en Carlos Romero Muñoz (ed.), 'La cultura catalana tra l'Umanesimo e il Barocco. Atti del V Convegno dell'Asociazione Italiana di Studi Catalani (Venezia, 24-27 marzo 1992)', Pàdua, Editoriale Programma (Atti, 3), pp. 27-38.
  2. Για τη βιογραφία του Μαρτορέλ: De RIiquer M. (1990), Aproximació al Tirant lo Blanc, Βαρκελώνη: Quaderns Crema. σελ. 275-278

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Joanot Martorell στο Wikimedia Commons