Ζβενό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ζβενό (βουλγαρικά: Звено) (μτφ: κρίκος της αλυσίδας) ήταν πολιτική οργάνωση στη Βουλγαρία, η οποία ιδρύθηκε το 1927.

Η Ζβενό ιδρύθηκε από αξιωματικούς του στρατού και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη πολιτική της Βουλγαρίας. Το 1923 έκανε στρατιωτικό πραξικόπημα καθαιρώντας τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Αλεξάνταρ Σπαμπολίσκι. Τα μέλη της Ζβενό απέρριπταν τα πολιτικά κόμματα και ήταν ιδιαίτερα εχθρικοί προς την Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση[1].

Στις 19 Μαΐου 1934 η Ζβενό έκανε στρατιωτικό πραξικόπημα με αρχηγούς τους Ντάμιαν Βέλτσεφ και Κίμων Γκεοργκίεφ[2]. Ο Γκεοργκίεφ έγινε πρωθυπουργός, διάλυσε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα και εισήγαγε οργάνωση κορπορατισμού παρόμοια με εκείνη της φασιστικής Ιταλίας. Ο Βούλγαρος βασιλιάς Μπόρις Γ΄ ανέτρεψε την κυβέρνηση Γκεοργκίεφ στις 22 Ιανουαρίου 1935 και διόρισε τον Σλάτεφ πρωθυπουργό[3].

Το 1943 η οργάνωση εντάχθηκε στο Πατριωτικό Μέτωπο με το οποίο ανέβηκε την εξουσία στις 9 Σεπτεμβρίου. Ο Γκεοργκίεφ έγινε για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός και συνήψε ανακωχή με τη Σοβιετική Ένωση. Τον Νοέμβριο του 1946 αντικαταστάθηκε από τον Γκεόργκι Δημητρόφ. Η Ζβενό αποχώρησε από το Πατριωτικό μέτωπο το 1949[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Rumen Daskalov: Die Debatte über den Faschismus in der bulgarischen Geschichtsschreibung, in: Ulf Brunnbauer, Andreas Helmedach, Stefan Troebst (Hrsg.): Schnittstellen: Gesellschaft, Nation, Konflikt und Erinnerung in Südosteuropa; Festschrift für Holm Sundhaussen zum 65. Geburtstag, ISBN 3-486-58346-8, S. 507-508
  2. Eintrag in der Encyclopædia Britannica
  3. Die Sweno-Grupp im Universalium, auf academics.ru