Ζαχαρόπαστα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ζαχαρόπαστα είναι μια πολύ γλυκιά βρώσιμη ζύμη ζάχαρης, που συνήθως γίνεται από ζάχαρη και γλυκόζη. Μερικές φορές αναφέρεται ως κόμμι ζάχαρης ή πάστας, αλλά δεν πρέπει να μπερδευτεί με το φοντάν (είδος γλάσου, αγγ. fondant). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τούρτες, να σχηματίσει χαρακτηριστικά, να δημιουργήσει διακοσμητικά για κέικ, και για πολλές άλλες χρήσεις[1]. Η ζαχαρόπαστα πωλείται σε λευκό και σε άλλα χρώματα. Η λευκή έκδοση μπορεί εύκολα να χρωματιστεί με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Σχεδόν κάθε χρώμα μπορεί να επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο.

Η ζαχαρόπαστα θα σκληρύνει εντελώς, έτσι είναι ιδανική για τη δημιουργία των μεγαλύτερων διακοσμητικών για τούρτες που στέκονται επάνω στα κέικ, ή για τα μεγαλύτερα λουλούδια. Αντίθετα, το φοντάν θα παραμείνει πιο ήπιο πάνω στο κέικ, και είναι ιδανικό για μικρότερα σχέδια.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των εμπορικών ποικιλιών είναι ότι συνήθως μπορούν να αποθηκευτούν για μακρύτερες χρονικές περιόδους. Ανάλογα με το πόσο φρέσκο ​​είναι το προϊόν, μπορεί να αποθηκευτεί μέχρι και για ένα χρόνο. Τα μειονεκτήματα της σπιτικής εκδοχής είναι ότι δεν αποθηκεύεται για τόσο χρονικό διάστημα όσο η εμπορική έκδοση, και είναι πολύ δύσκολο να γίνει μια καθαρή λευκή πάστα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ζύμη θα είναι χρωματισμένη έτσι και αλλιώς, οπότε αυτό δεν είναι πρόβλημα. Επίσης η εμπορική έκδοση είναι συνήθως πιο εύκολη να εργαστείς, αν και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν με την σπιτική εκδοχή είναι αρκετά επαρκή. Ωστόσο, η σπιτική ζαχαρόπαστα είναι πολύ πιο φθηνή επιλογή, και για μια μεγάλη παραγωγή κέικ είναι πολύ πιο οικονομική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «9+1 Tips για τη Χρήση Ζαχαρόπαστας σε Τούρτες». The Cakery by Jeny. 6 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2022.