Ζαν Παρμαντιέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζαν Παρμαντιέ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1494[1]
Νορμανδία
Θάνατος3  Δεκεμβρίου 1529[2][3]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΜέσα Γαλλικά[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεξερευνητής
ποιητής
χαρτογράφος[4]
Οικογένεια
ΑδέλφιαRaoul Parmentier
ΣυνεργάτηςRaoul Parmentier

Ο Ζαν Παρμαντιέ (1494 - 1530) ήταν Γάλλος θαλασσοπόρος - εξερευνητής, χαρτογράφος και ποιητής. Γεννήθηκε στη Διέπη το 1494 κι από μικρός του άρεσε να ταξιδεύει στη θάλασσα. Από την εμπειρία που απέκτησε από ένα μεγάλο ταξίδι που έκανε στη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και στη Δυτική Αφρική, όταν επέστρεψε ξεκίνησε με τον αδελφό του Ραούλ θαλάσσια εξερεύνηση προς την Ανατολή με δύο πλοία με απώτερο σκοπό να σπάσει το μονοπώλιο μπαχαρικών που είχε αναπτύξει στο μεταξύ η Πορτογαλία, φθάνοντας ακόμα και στη Κίνα.

Έτσι τα δυο αδέλφια, ξεκινώντας στις 3 Απριλίου του 1529 με δύο πλοία, αφού επιχείρησαν τον περίπλου της Αφρικής προσέγγισαν αρχικά τη Μαδαγασκάρη κι από εκεί τις Κομόρες και τις Μαλβίδες από όπου και στη συνέχεια κατέληξαν στη Σουμάτρα.

Οι προσπάθειές τους εκεί για την ανάπτυξη εμπορίου υπήρξαν ανεπιτυχείς. Σπαταλώντας το χρόνο τους εκεί, αρρώστησαν και πέθαναν και τα δύο αδέλφια, όπως και πολλά μέλη των πληρωμάτων τους. Έτσι οι εναπομείναντες αποφάσισαν τον επανάπλου τους στη Γαλλία όπου τελικά και έφθασαν ασφαλώς στις 22 Ιανουαρίου του 1530.

Στη διάρκεια του ταξιδιού τους ο Ζαν Παρμαντιέ συνέγραψε πολλά ποιήματα στα οποία εξύμνησε τη θάλασσα και τις φυσικές ομορφιές των τόπων που προσέγγισε. Επίσης συνέταξε κάποιο αριθμό σπουδαίων για την εποχή τους χαρτών και πορτολάνων, που δυστυχώς όλοι φέρονται να έχουν χαθεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica τομ.48ος, σελ.211.