Ζέφυρος Εικονικός Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ζέφυρος είναι μια πύλη πρόσβασης για τον εντοπισμό των διαθέσιμων βιβλίων, περιοδικών και άλλου υλικού στους καταλόγους των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χρήστες μπορούν να κάνουν ταυτόχρονη αναζήτηση σε έναν ή περισσότερους καταλόγους ή ομάδα καταλόγων (υπάρχει θεματική και γεωγραφική κατηγοριοποίηση), να ανατρέξουν στο ιστορικό αναζήτησης, να επιλέξουν εγγραφές για αποθήκευση ή εκτύπωση και να χρησιμοποιήσουν περισσότερες υπηρεσίες εφόσον κάνουν προσωπική εγγραφή. Π.χ. ένας εγγεγραμμένος χρήστης αποκτά έναν μόνιμο αποθηκευτικό χώρο, όπου μπορεί ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε, να επεξεργάζεται και να χρησιμοποιεί στοιχεία από τις αναζητήσεις που τον ενδιαφέρουν.

Ο Ζέφυρος δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Τεχνολογιών και Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης στα πλαίσια του έργου "Ανάπτυξη της Ψηφιακής Συνεργασίας των Βιβλιοθηκών των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης" (Οριζόντια Δράση Βιβλιοθηκών, 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, 2000-2006) και σχεδιάστηκε με βάση το διεθνές πρωτόκολλο Ζ39.50 για αναζήτηση σε ετερογενείς πηγές πληροφορίας και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία ZAP! και Tcl.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κοσμάς, Γιάννης; Λενάκη, Κατερίνα Κ; Kosmas, Giannis; Lenaki, Katerina K. (2003). «Ζέφυρος: πορεία προς ένα Συλλογικό Κατάλογο». Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες: επεκτείνοντας τα όρια - 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. https://lekythos.library.ucy.ac.cy/handle/10797/12152.