Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Αθηνών 1932-33

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ε.Π.Σ. Αθηνών 1932–33)
Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ.Α.
Περίοδος1932-33
Πρωταθλήτρια ομάδαΠ.Ο. Γουδί
1931-32
1933-34

Στο Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Αθηνών την περίοδο 1932-33 πρωταθλητής αναδείχθηκε το Π.Ο. Γουδί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα ανέβηκε στην εθνική κατηγορία επειδή ο ΠΑΟ δεν δέχθηκε να αγωνιστεί στους αγώνες διαβάθμισης. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν δε συμμετείχαν οι τρεις καλύτερες ομάδες: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Απόλλων Αθηνών, οι οποίες μετείχαν στο Εθνικό Πρωτάθλημα 1932-33. Ήταν η δεύτερη και τελευταία προπολεμική απόπειρα δημιουργίας εθνικής κατηγορίας με οκτώ συλλόγους των ιδρυτικών ενώσεων της ΕΠΟ (Αθήνας: 3, Πειραιά: 2 και Μακεδονίας: 3), οι οποίοι δεν μετείχαν στα τοπικά πρωταθλήματα.

Ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αθλητές της Μικτής του Πρωταθλήματος Αθηνών εναντίων της Μικτής Θεσσαλονίκης το 1933

Στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣΑ έλαβαν μέρος τέσσερις ομάδες, τρεις από την προηγούμενη σεζόν 1931-32 και ο πρωταθλητής της Β΄ κατηγορίας Α.Π.Ο. Αττικός. Αγωνίστηκαν σε ένα σύστημα δύο γύρων (6 αγώνες) αλλά δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία. Πρωταθλητής αναδείχθηκε για δεύτερη σεζόν ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος "Γουδί", μια από τις αρχαιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της πρωτεύουσας, που θα έδινε αγώνα διαβάθμισης για την άνοδο στο Εθνικό Πρωτάθλημα 1933-34. Οι ομάδες που μετείχαν ήταν:

  1. Π.Ο. Γουδί: πρωταθλητής.
  2. Ατρόμητος Αθηνών.
  3. Α.Π.Ο. Αττικός.
  4. Αστέρας Αθηνών: υποβιβάστηκε στη Β΄.

Σύνθεση πρωταθλητή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη σύνθεση της πρωταθλήτριας ομάδας Π.Ο. Γουδί αποτελούσαν οι εξής:

  • Τερματοφύλακας: Ψήτος.
  • Αμυντικοί: Μπούκης, Δ. Σιδηρόπουλος.
  • Μέσοι: Μαρινέλης, Γουλιέλμος, Μιχαλακόπουλος.
  • Επιθετικοί: Αλ. Σιδηρόπουλος, Αποστόλου, Κουτσουλιέρης, Σταυρόπουλος, Πετρίδης, Τσολίνας.

Αγώνες διαβάθμισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Αθήνας και η πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Πειραιά, αγωνίστηκαν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες. Στη συνέχεια η νικήτρια θα διεκδικούσε σε αγώνες διαβάθμισης με την τελευταία ομάδα του Νοτίου Ομίλου του Εθνικού Πρωταθλήματος 1932-33 την άνοδό της στο επόμενο Εθνικό Πρωτάθλημα 1933-34. Κατόπιν τούτου το Π.Ο. Γουδί αντιμετώπισε αρχικά τον πρωταθλητή Πειραιά, Αργοναύτη, τον οποίο απέκλεισε με δύο νίκες. Τα αποτελέσματα:

Στη συνέχεια ορίστηκαν οι αγώνες διαβάθμισης με τον Παναθηναϊκό, που τερμάτισε τελευταίος στο Νότιο Όμιλο, αφού δεν κατέβηκε στα δύο τελευταία ματς[1] διαμαρτυρόμενος για κάποιες αποφάσεις της ΕΠΟ. Ο ΠΑΟ δεν δέχθηκε να αγωνιστεί ούτε στους αγώνες διαβάθμισης, με αποτέλεσμα το Π.Ο. Γουδί να κερδίσει χωρίς αγώνα την άνοδό του στο Εθνικό πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός να υποβιβαστεί στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ. Τελικά, ο υποβιβασμός δεν ίσχυσε λόγω της αλλαγής του κανονισμού για την κατάργηση της εθνικής κατηγορίας και ο ΠΑΟ πήρε μέρος στο επόμενο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Επίσης, ο τελευταίος της Α΄ Αστέρας Αθηνών έπρεπε να δώσει αγώνες διαβάθμισης με τον πρωταθλητή της Β΄ Ηλυσιακό, οι οποίοι τελικά δεν είχαν νόημα, αφού και οι δυο σύλλογοι βρέθηκαν στη Β΄ κατηγορία μετά την επιστροφή στην Α΄ των 3 συλλόγων της Εθνικής κατηγορίας.

Β΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ηλυσιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής με 8 νίκες και μία ήττα από τον Ελληνορωσικό. Όμως, δεν κέρδισε την άνοδο λόγω της κατάργησης της Εθνικής κατηγορίας και της επιστροφής τριών αθηναϊκών ομάδων πίσω στην Α΄. Στην κατηγορία μετείχαν 10 ομάδες. Στα αξιοσημείωτα ο υποβιβασμός του ιστορικού Πανιώνιου στη Γ΄ κατηγορία, τη χαμηλότερη που βρέθηκε ποτέ στην ιστορία του.[2]

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ*
(9 αγώνες)
Γκολ
1 Ηλυσιακός 16 β. 22-6
2 Ηρακλής Αθηνών 14 β.
3 Ελληνορωσικός 13 β. 15-10
4 Γ.Σ. Ηρακλείου 11 β.
5 Νήαρ Ηστ
6 Ολύμπια Πατησίων
7 Α.Ο. Παλαιό Φάληρο
8 ΑΕ Εμποροϋπαλλήλων
9 ΑΟ Πατησίων
10 Πανιώνιος

* Δεν είναι γνωστή η βαθμολογία από την 5η ως τη 10η θέση.

Γ΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας διεξήχθη με σε 2 ομίλους με συνολική δύναμη 14 ομάδων, όπου αποτέλεσαν την προκριματική φάση. Κατόπιν διεξήχθη τελική φάση για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Πρωταθλήτρια της Γ΄ αναδείχθηκε η Σπάρτα Κουκακίου, που κατέκτησε την 1η θέση στην τελική φάση.

Προκριματική φάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναλυτικά οι ομάδες που συμμετείχαν ανά όμιλο:[3]

Τελική φάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Σπάρτα Κουκακίου και Ολυμπιακός Αθηνών ισοβάθμησαν στην κορυφή της τελικής φάσης με σύνολο 5 βαθμών και αγωνίστηκαν σε αγώνα κατάταξης για την ανάδειξη του πρωταθλητή της Γ΄ κατηγορίας, που διεξήχθη στο γήπεδο της Λεωφόρου την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 1933.[4][5] Η Σπάρτα Κουκακίου επικράτησε με 1-0 και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Γ΄ κατηγορίας.[6] Η τελική κατάταξη της τελικής φάσης ήταν:

  1. Σπάρτα Κουκακίου
  2. Ολυμπιακός Αθηνών
  3. Ολυμπιάς
  4. Νέος Αστήρ Περιστερίου*

* Την επόμενη σεζόν απορροφήθηκε από τον Ατρόμητο Αθηνών, ο οποίος καθιέρωσε το γαλάζιο αστέρι ως έμβλημα και μετακόμισε στο Περιστέρι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]