Εύδρομο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εύδρομον)

Ο χαρακτηρισμός Εύδρομον (Ε/Δ) αφορά κυρίως τύπο πολεμικού πλοίου, που συνδύαζε βαρύ πυροβολικό, μεγάλη ταχύτητα και ελαφριά θωράκιση, αντίστοιχο δηλαδή με το καταδρομικό.
Η ονομασία εύδρομο, που ήταν σε γενική χρήση παλαιότερα στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, κατέληξε από την εποχή του Α΄ Βαλκανικού πολέμου να περιορισθεί για τα τότε εξοπλισμένα ταχύπλοα εμπορικά επίτακτα πλοία, που αποτελούσαν την πρώτη μοίρα υπό τον διοικητή μοίρας Ι. Δαμιανό.
Στη συνέχεια κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο (1919-1922), εύδρομα χαρακτηρίστηκαν τα εξοπλισμένα μεγάλα εμπορικά πλοία, που τους είχε ανατεθεί ο αποκλεισμός των τουρκικών παραλίων από Εύξεινο μέχρι τις ΝΑ ακτές. Έτσι από την χρήση αυτή επικράτησε ο όρος αυτός, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, υπό την έννοια του εξοπλισμένου ταχύπλοου εμπορικού πλοίου.
Σε κάποιους πίνακες πολεμικών πλοίων γραφόταν αυτός ο όρος ως εξοικονόμηση καταδρομικών σε αντιστοιχία του αγγλικού όρου "armed merchant cruiser" (= εξοπλισμένο εμπορικό καταδρομικό). Για την ακριβολογία όμως και υπό την παραπάνω ακόμη έννοια, η χρήση του όρου εύδρομο πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με τον τύπο του πλοίου π.χ. εξοπλισμένο εύδρομο ή βοηθητικό εύδρομο κ.λπ. .

Τα Εύδρομα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν: