Εφραίμ ο Σύρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εφραίμ ο Σύρος

Ο Εφραίμ ο Σύρος (περ. 306 - 9 Ιουνίου 373), ο αποκαλούμενος και «Όσιος», ήταν ένας από τους πρώτους εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Γεννήθηκε στη Νίσιβη της Μεσοποταμίας, από όπου και έλαβε το όνομα «Σύρος».

Οι χριστιανοί γονείς του ομολόγησαν την πίστη τους την εποχή των διωγμών. Ανατράφηκε από τον επίσκοπο Ιάκωβο και βαπτίστηκε σε ηλικία 18 ετών. Στη συνέχεια έζησε ως ασκητής στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Χειροτονήθηκε διάκονος στην Καισάρεια από τον Βασίλειο Καισαρείας. Τον διέκριναν η ηθική αυστηρότητα και η φιλανθρωπία. Πέθανε στην Έδεσσα.

Ο Εφραίμ άφησε σημαντικό έργο, όπως βίους πατριαρχών της Βίβλου, ύμνους, λόγους, ερμηνευτικά της Αγίας Γραφής και πολλά άλλα. Ο Μέγας Βασίλειος τον περιέγραψε ως «πάντων ἐλλογιμώτερος»[1] από αυτούς που ζούσαν εκείνη την εποχή. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος τον περιέγραψε ως εξής: «Ἐφραῒμ ὁ πολὺς, ἡ παραμυθία τῶν ἀθυμούντων, ἡ παιδαγωγία τῶν νέων, ἡ χειραγωγία τῶν μετανοούντων, ἡ κατὰ τῶν αἱρετικῶν ῥομφαία, τὸ δοχεῖον τοῦ Πνεύματος, τὸ σκεῦος τῶν ἀρετῶν»[2].

Η μνήμη του οσίου Εφραίμ εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 28 Ιανουαρίου. Επίσης θεωρείται άγιος από την Καθολική και διάφορες Προτεσταντικές εκκλησίες.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σωζομενός, Λόγος προς τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιον και Υπόθεσις της Εκκλησιαστικής Ιστορίας 3.16.
  2. Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Λόγος περί Ψευδοπροφητών και Ψευδοδιδασκάλων και Αθέων Αιρετικών και περί Σημείων της Συντελείας του Αιώνος τούτου 237 59.560.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wikisource logo
Στη Βικιθήκη υπάρχει υλικό που έχει σχέση με το θέμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα