Ευρωπαϊκή Ένωση Βιβλιοθηκών και Υπηρεσιών Πληροφόρησης για τους Εθισμούς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιβλιοθηκών και Υπηρεσιών Πληροφόρησης για τους Εθισμούς (αγγλ. European Association of Libraries and Information Services on Additions - ELISAD) ιδρύθηκε το 1988 και αποτελεί έναν ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διάδοση της πληροφόρησης σχετικά με τον εθισμό και την κατάχρηση ουσιών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1986 η βάση τεκμηρίωσης σχετικά με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό στα ναρκωτικά – Toxibase - δημιούργησε μια καινούργια βιβλιογραφική βάση δεδομένων και έπειτα κάλεσε 16 βιβλιοθηκονόμους που εργάζονταν στον τομέα της πληροφόρησης σχετικά με την κατάχρηση ουσιών και τους εθισμούς, αποσκοπώντας στην προώθηση των μεταξύ τους συνεργατικών σχέσεων. Ακολούθησαν δύο νέες συναντήσεις της συγκεκριμένης ομάδας βιβλιοθηκονόμων το 1989 και το 1990, οπότε και ιδρύθηκε η ELISAD [1].

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ανώτερα στελέχη της ένωσης είναι ο Πρόεδρος (Chair), ο Αντιπρόεδρος (Vice Chair), ο Προηγούμενος Πρόεδρος (Past Chair), ο Γραμματέας (Secretary) και ο Ταμίας (Treasurer). Το κυβερνών όργανό της ELISAD είναι η Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Board), η οποία απαρτίζεται από τα Ανώτερα Στελέχη (Officers) της Ένωσης και τέσσερα μέλη. Κάθε μέλος, εκτός από τον Προηγούμενο Πρόεδρο (Past Chair), εκλέγεται για δύο χρόνια και μετά το τέλος της θητείας του έχει το δικαίωμα επανεκλογής. Η Εκτελεστική Επιτροπή καθορίζει σύμφωνα με το καταστατικό (Constitution) τις πολιτικές που ακολουθεί η ένωση και είναι αρμόδια για τη διαχείριση των εσωτερικών υποθέσεων της [2].

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ELISAD είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός ο οποίος επιδιώκει να προωθεί το ρόλο των κέντρων τεκμηρίωσης και πληροφόρησης του τομέα των εθισμών, προβάλλοντας τη σημασία της λειτουργίας τους και ενισχύοντας το έργο τους. Βασική επιδίωξη της ένωσης αποτελεί η ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων μεταξύ των μελών της, για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τους εθισμούς και τη διάδοση σχετικής πληροφόρησης. Όπως αναφέρεται στο καταστατικό της, η ELISAD επιδιώκει [3]:

  1. Να παρέχει ένα τόπο δημόσιας συζήτησης για τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών, των ιδρυμάτων, των υπηρεσιών και των κέντρων πληροφόρησης καθώς και των ατόμων που σχετίζονται με τον τομέα των εξαρτήσεων.
  2. Να συμβάλλει στην προώθηση του ρόλου των κέντρων τεκμηρίωσης και των βιβλιοθηκών, καθώς και της αποτελεσματικής ροής των πληροφοριών στον τομέα των εξαρτήσεων.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύνολο των μελών της ELISAD απαρτίζουν ιδρύματα και μεμονωμένα άτομα, τα οποία προωθούν την πληροφόρηση σχετικά με τον τομέα των εθισμών και διακρίνονται στις εξής κατηγορίες [4]:

  • Πλήρη Μέλη (Full membership): άτομα και οργανισμοί που εργάζονται εντός της Ευρώπης και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της ELISAD.
  • Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate membership): άτομα και οργανισμοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εκτός Ευρώπης και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της ELISAD.
  • Μέλη της SALIS (SALIS Members): πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που είναι μέλη της συναφούς ένωσης «Βιβλιοθηκονόμοι και Ειδικοί της Πληροφόρησης σχετικά με την Κατάχρηση Ουσιών» (Substance Abuse Librarians and Information Specialists SALIS) στη Βόρεια Αμερική.
  • Επίτιμα Μέλη (Honorary members): η συγκεκριμένη ιδιότητα μέλους απονέμεται σε κάποια από τα μέλη της ELISAD, ως αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς τους στο έργο της ένωσης.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ELISAD αποτελεί έναν τόπο δημόσιας συζήτησης για την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών και την ανάπτυξη ευρωπαϊκών συνεργασιών στον τομέα της πληροφόρησης που σχετίζεται με τους εθισμούς και την κατάχρηση ουσιών. Κάθε χρόνο κάποιο από τα μέλη της με την υποστήριξη μιας Οργανωτικής Επιτροπής (Organising Committee), οργανώνει μια ετήσια συνέλευση (Annual Meeting), η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων μεταξύ των επαγγελματιών της πληροφόρησης που απασχολούνται στον τομέα των εθισμών. Παράλληλα, ενθαρρύνει τη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας, προωθεί τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και αποτελεί πηγή πληροφοριών για τους επαγγελματίες της πληροφόρησης που απασχολούνται στον τομέα των εθισμών και της κατάχρησης ουσιών.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]