Γιουτζήν Ντεμπς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ευγένιος Ντεμπς)
Γιουτζήν Ντεμπς
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση5 Νοεμβρίου 1855, Τερ Οτ, Ιντιάνα, ΗΠΑ
Θάνατος20 Οκτωβρίου 1926 (70 ετών)
Έλμχερστ, Ιλινόι, ΗΠΑ
ΕθνότηταΑμερικανός
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πολιτικό κόμμαΣοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής
ΒραβεύσειςLabor Hall of Honor (1990)
ΑξίωμαΜέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιντιάνα και municipal clerk
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιουτζήν Β(ίκτωρ) Ντεμπς (αγγλικά: Eugene (Gene) V. Debs‎‎, 5 Νοεμβρίου 1855 - 20 Οκτωβρίου 1926) ήταν Αμερικανός συνδικαλιστής και ένας από τους πιο γνωστούς σοσιαλιστές των Η.Π.Α.. Ήταν ιδρυτής και υποψήφιος πρόεδρος με το Αμερικάνικο Σοσιαλιστικό κόμμα.

Στα 14 του χρόνια ο Ντεμπς άρχισε να εργάζεται ως εργάτης στους σιδηροδρόμους. Ίδρυσε ένα από τα πρώτα βιομηχανικά συνδικάτα της Αμερικής, την Αμερικανική Σιδηροδρομική Ένωση και την οδήγησε σε μια επιτυχημένη απεργία. Το 1894 πήρε μέρος στην απεργία ενάντια στην αυτοκινητοβιομηχανία Πούλμαν και φυλακίστηκε. Όσο ήταν στη φυλακή ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του Μαρξ. Όταν βγήκε από τη φυλακή δημιούργησε το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που μετατράπηκε σε σοσιαλιστικό. Ήταν υποψήφιος πρόεδρος το 1904, το 1908 και το 1912.


Ο Ντεμπς ήταν κατά της συμμετοχής στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και γι' αυτό φυλακίστηκε με την κατηγορία της ανταρσίας. Η φυλάκισή του προκάλεσε έντονη αντίδραση και διαδηλώσεις που κατέληγαν σε βίαια επεισόδια από σοσιαλιστές, κομμουνιστές και αναρχικούς. Το 1920 ο Γιουτζήν Ντεμπς κατέβηκε πάλι ως υποψήφιος μέσα από τη φυλακή κερδίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του, περίπου 914.000 ψήφους. Αν και η υγεία του επιδεινώθηκε μέσα στη φυλακή, ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον αρνήθηκε να του δώσει χάρη. Τελικά απελευθερώθηκε το 1921 από τον πρόεδρο Ουόρεν Χάρντινγκ. Πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 1926.

Ιδρύοντας τους Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη δουλειά του με την Αδελφότητα των Πυροσβεστών και την Αμερικανική Ένωση Σιδηροδρόμων, το επόμενο σημαντικό έργο του Ντεμπς στην οργάνωση μιας συνδικαλιστικής ένωσης ήρθε κατά την ίδρυση των Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW ). Στις 27 Ιουνίου 1905 στο Σικάγο, Ιλλινόις, ο Ντεμπς και άλλοι ηγέτες της επιρροής των συνδικάτων συμπεριλαμβανομένου του Μπιλ Χέιγουντ, ηγέτη της Δυτική Ομοσπονδία ανθρακωρύχων και του Daniel De Leon, ηγέτη του Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, πραγματοποίησε αυτό που ο Χέιγουντ ονόμασε «Ηπειρωτικό Συνέδριο της εργατικής τάξης». Ο Χέιγουντ δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να συνενώσουμε τους εργάτες αυτής της χώρας σε ένα κίνημα εργατικής τάξης που θα έχει για το σκοπό της τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης».[1] Ο Ντεμπς δήλωσε: "Είμαστε εδώ για να εκτελέσουμε ένα έργο τόσο σπουδαίο που απευθύνεται στην καλύτερη σκέψη μας, στις ενωμένες ενέργειές μας, και θα απαιτήσει την πιο πιστή υποστήριξή μας: ένα έργο παρουσία του οποίου οι αδύναμοι θα μπορούσαν να διστάσουν και να απελπιστούν, αλλά από το οποίο είναι αδύνατο να συρρικνωθεί χωρίς να προδοθεί η εργατική τάξη.[2]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Autobiography of Big Bill Haywood, 1929, by William D. Haywood, p. 181.
  2. Eugene V. Debs Speech at the Founding of the IWW Αρχειοθετήθηκε 2008-03-08 στο Wayback Machine. Documents for the Study of American History. Retrieved July 29, 2008.