Ευάγγελος Τερζόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ευάγγελος Τερζόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ευάγγελος Τερζόπουλος (Ελληνικά)
ΘάνατοςΔεκέμβριος 1990
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
σκιτσογράφος καρτούν
εκδότης

Ο Ευάγγελος Τερζόπουλος ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης περιοδικών, γεννημένος στα Δαρδανέλια του Ελλήσποντου στην αρχή της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, πιθανότατα το έτος 1911, κατά άλλους το 1902.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του τυπογράφου και βιβλιοδέτη Χρήστου Τερζόπουλου, του οποίου η οικογένεια μετανάστευσε για λίγα χρόνια στην Ελλάδα, λόγω των γεγονότων του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Αργότερα επέστρεψαν πάλι στην Τουρκία, για να την εγκαταλείψουν οριστικά, το 1922, μετά την ήττα του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.

Στην Ίμβρο όπου εγκαταστάθηκαν προσωρινά, ο νεαρός Τερζόπουλος εκδίδει την εφημερίδα «Φως της Ίμβρου», την οποία τυπώνει ο ίδιος και πουλάει τα βράδια. Στη συνέχεια η οικογένεια εγκαθίσταται οριστικά πλέον στην Αθήνα και ο Τερζόπουλος απασχολείται ως στοιχειοθέτης.

Παράλληλα, εγγράφεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, από όπου αποφοιτά με άριστα. Εργάζεται σαν σκιτσογράφος-γελοιογράφος και τελικά δημοσιογράφος, ξεκινώντας από το αστυνομικό ρεπορτάζ.

Η καταξίωσή του στο χώρο των εκδόσεων θα έρθει τόσο με την έκδοση της Γυναίκας, την 1η Φεβρουαρίου του 1950, όσο και με την εξασφάλιση του δικαιώματος να δημοσιεύει ιστορίες του Walt Disney (1966), κάτι που του επέτρεψε να δημιουργήσει μια μεγάλη σειρά εντύπων.

Ο Ευάγγελος Τερζόπουλος έφυγε από τη ζωή, στις 9 Δεκεμβρίου 1990, σε ηλικία 79 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Γυναίκα», Περίοδος Β’, Τεύχος 1, Ιούνιος 2008 («Η ιστορία μιας Γυναίκας», Λιάνα Ελευθερουδάκη).