Ετιέν Ντεμαρτό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ετιέν Ντεμαρτό
Étienne Desmarteau
Ετιέν Ντεμαρτό
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4 Φεβρουαρίου 1873
Καναδάς Μπουσερβλίλ, Κεμπέκ, Καναδάς
Θάνατος29 Οκτωβρίου 1905 (32 ετών)
Αιτία θανάτουτυφοειδής πυρετός
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΚαναδάς[1][2][3]
Ύψος185 cm Edit this on Wikidata
Βάρος94 kg Edit this on Wikidata
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑθλητής και αστυνομικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΧρυσό μετάλλιο Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904.
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ετιέν Ντεμαρτό (Étienne Desmarteau, 4 Φεβρουαρίου 1873 - 29 Οκτωβρίου 1905)[4] ήταν Καναδός αθλητής, νικητής στο αγώνισμα της ρίψης βαρών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μπουσερβίλ του Κεμπέκ και ήταν αθλητής του Αθλητικού Συλλόγου του Μόντρεαλ.[4][5] Διακρίθηκε στο αγώνισμα της ρίψης βαρών στην κατηγορία των 56 λιβρών (25,4 κιλά) στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο δεν αποτελεί σήμερα ολυμπιακό άθλημα. Το 1902, νίκησε στο πρωτάθλημα της Ερασιτεχνικής Αθλητικής Ένωσης τον Τζον Φλάναγκαν, ο οποίος υπήρξε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, αποτελώντας μαζί με τον Φλάναγκαν έναν από τους δημοφιλέστερους αθλητές των αγώνων.

Για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904, επειδή ήταν αστυνομικός, είχε ζητήσει άδεια από την υπηρεσία του για να μεταβεί στο Σαιντ Λούις. Παρόλο που αρνήθηκε η υπηρεσία του να του δώσει άδεια, αποφάσισε να συμμετάσχει στους αγώνες με ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσής του από την εργασία του.[4][5] Στο Σαιντ Λούις, η πρώτη του βολή με ρίψη στα 34 πόδια και 4 ίντσες (10,46 μέτρα) αποτέλεσε την καλύτερη βολή του αγωνίσματος, όταν ο Φλάναγκαν δεν κατάφερε να επιτύχει ρίψη πάνω από τα 33 πόδια και 4 ίντσες (10,16 μέτρα).[4] Ο Ντεμαρτό έτυχε υποδοχή ήρωα στην επιστροφή του στο Μόντρεαλ και επαναπροσλήφθηκε στην υπηρεσία του.[4]

Τον επόμενο χρόνο πέθανε πιθανότατα από τυφοειδή πυρετό.[5] Μια συνοικία, ένα πάρκο και ένα στάδιο φέρουν σήμερα το όνομά του στο Μόντρεαλ, ενώ στο γήπεδο μπάσκετ Ετιέν Ντεμαρτό διεξήχθησαν οι αγώνες της καλαθοσφαίρισης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976. Η συνοικία Ετιέν Ντεμαρτό αποτελεί τμήμα της δημοτικού διαμερίσματος Ροζμόν-Λα Πετίτ Πατρί του δήμου του Μόντρεαλ.[4] Υποστηρίζεται ότι ο Ετιέν Ντεμαρτό αποτελεί τον πρώτο χρυσό ολυμπιονίκη που αγωνίστηκε με τα χρώματα του Καναδά, παρόλο που στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 ο χρυσός ολυμπιονίκης Τζωρτζ Όρτον, ο οποίος αγωνίστηκε εκπροσωπώντας αμερικανικό πανεπιστήμιο, ήταν επίσης Καναδός.[4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Étienne Desmarteau (έκδοση 596597620) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).