Εταιρεία Ευρετηριαστών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εταιρεία Ευρετηριαστών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (αγγλ.Australian and New Zealand Society of Indexers - ANZSI) ιδρύθηκε το 1976 και αποτελεί τον οργανισμό που εκπροσωπεί τους Ευρετηριαστές που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και προωθεί τα συμφέροντα τους. Αρχικά ιδρύθηκε υπό την επωνυμία Αυστραλιανή Εταιρεία Ευρετηριαστών (Australian Society of Indexers - AusSI), με σκοπό να αντικαταστήσει την Εταιρεία Ευρετηριαστών Αυστραλίας (Society of Indexers in Australia), η οποία αποτελούσε μέλος της Εταιρείας Ευρετηριαστών Ηνωμένου Βασιλείου (Society of Indexers of the United Kingdom).[1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ανώτερα στελέχη [2] της ANZSI εκλέγονται σε ετήσια βάση και είναι ο Πρόεδρος (President), ο Αντιπρόεδρος (Vice-President), ο Γραμματέας (Secretary) και ο Ταμίας (Treasurer). Το κυβερνών όργανο της ένωσης είναι το Συμβούλιο (Council), το οποίο σε συνεργασία με τις Επιτροπές (Committees) που συστήνει, διαχειρίζονται τις υποθέσεις της ANZSI και φροντίζουν για την ορθή λειτουργία της.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ANZSI επιδιώκει να προωθήσει τα συμφέροντα των Ευρετηριαστών που εργάζονται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και να ενισχύσει το έργο τους, μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της. Για την επίτευξη του σκοπού της θέτει τους, κάποιους επιμέρους στόχους [3], οι οποίοι σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της είναι:

  1. Να βελτιώσει την ποιότητα της Ευρετηρίασης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία
  2. Να προωθήσει την εκπαίδευση, τη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη, το κύρος και τα συμφέροντα των Ευρετηριαστών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
  3. Να παρέχει ευκαιρίες για όσους ενδιαφέρονται και συνδέονται με την Ευρετηρίαση για να ανταλλάσσουν πληροφορίες και εμπειρίες για ζητήματα Ευρετηρίασης.
  4. Να ενεργεί ως συμβουλευτικό όργανο για τους συγγραφείς, τους επιμελητές, τους εκδότες και όσους χρειάζονται καθοδήγηση.
  5. Να αναπτύσσει και να διατηρεί σχέσεις μεταξύ της Εταιρείας και άλλων φορέων με συναφή συμφέροντα.
  6. Να αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία των Ευρετηριαστών, της Ευρετηρίασης και των Ευρετηρίων.
  7. Να δημοσιεύει και να διαδίδει πληροφόρηση σχετική με τους επιδιωκόμενους σκοπούς της.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άτομα, ιδρύματα και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα της Ευρετηρίασης εντός των γεωγραφικών πλαισίων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο της Εταιρείας, μπορούν να ενταχθούν στο δυναμικό των μελών της, κατόπιν καταβολής ετήσιας συνδρομής. Τα μέλη [4] της ανέρχονται στα 230 και διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη(Individual Members)
  • Ιδρύματα (Institutional Members)
  • Φοιτητές (Student Members)
  • Επίτιμα Δια Βίου Μέλη (Honorary Life Members)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ANZSI δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα των ανεξάρτητων Ευρετηριαστών και των οργανισμών που στηρίζουν το έργο τους και δραστηριοποιούνται εντός της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Προχωρά σε ποικίλες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σχετικές με την Ευρετηρίαση, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεδρίων, σεμιναρίων και εργαστηρίων, τα οποία διευρύνουν το γνωστικό πεδίο των μελών τους και συμβάλλουν στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Επιπρόσθετα, η ANZSI παρέχει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών πληροφόρησης, ευκαιρίες δικτύωσης και διατηρεί έναν κατάλογο των εγγεγραμμένων Ευρετηριαστών. Παράλληλα, προωθεί το έργο των μελών της, απονέμει τιμητικές βραβεύσεις ως αναγνώριση των επιτευγμάτων τους και παρέχει πληροφόρηση για τις νέες μεθόδους και τεχνολογίες. Επιπλέον, αναπτύσσει και διαθέτει τη λίστα «Indexers Available», μέσω της οποίας εκδότες και συγγραφείς μπορούν να εντοπίσουν έναν Ευρετηριαστή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σχετικά με την ANZSI». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Διοίκηση της ANZSI». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Στόχοι της ANZSI». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Συμμετοχή στην ANZSI». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]