Ερμής Κάστρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ερμής.

Ο Ερμής Κάστρου ιδρύθηκε το 1930 (επίσημα το 1931) και υπήρξε αθλητικό σωματείο της Λήμνου την περίοδο του μεσοπολέμου και ένα από τα πρώτα λημνιακά ποδοσφαιρικά σωματεία. Είχε γαλανόλευκα χρώματα.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 1927 διαλύθηκε ο Λημνιακός Γ.Σ., ο πρώτος σύλλογος που είχε ιδρυθεί στο Κάστρο (σημερινή Μύρινα). Τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκαν διάφορες ευκαιριακές ποδοσφαιρικές ομάδες, τις οποίες συγκροτούσαν παρέες νέων της πόλης για να παίζουν είτε μεταξύ τους είτε με τις ομάδες των χωριών. Τέτοιες ομάδες ήταν το Γυμνάσιο και ο Άφοβος το καλοκαίρι του 1928, ο Άρης και η Αστραπή τον Ιούνιο του 1930.

Το καλοκαίρι του 1930 κάποιοι ποδοσφαιριστές από τις ομάδες αυτές ίδρυσαν τον Παλλημνιακό και άλλοι ίδρυσαν τον Ερμή Κάστρου. Ο πρώτος γνωστός αγώνας που έδωσε ο Ερμής ήταν στις 24-8-1930 στο Πλατύ με τον τοπικό Ολυμπιακό, τον οποίο νίκησε 2-0. Λογικά θα πρέπει να προηγήθηκαν κάποιες κινήσεις για τη συγκρότηση του συλλόγου, ίσως και κάποιοι αγώνες στο Κάστρο, που είναι άγνωστα.

Το Φεβρουάριο του 1931 ο σύλλογος αναγνωρίστηκε από το πρωτοδικείο Μυτιλήνης ως επίσημο σωματείο. Ακολούθησε συνέλευση και εκλογές στις οποίες εκλέχτηκε πρόεδρος ο Σ. Ευστρατίου, γραμματέας ο Κ. Ζηγλίδης και ταμίας ο Σ. Βαλέτας. Το 1933 πρόεδρος εκλέχτηκε ο Όθων Βαφέας.

Μέχρι το 1932 ως έδρα χρησιμοποιούσε το γήπεδο στο Ρωμαίικο Γιαλό μπροστά από το Γυμνάσιο, το λεγόμενο "Τεραίν". Από το 1933 άρχισε να χρησιμοποιείται το Γυμναστήριο, στο οποίο ως τότε διεξάγονταν μόνο αγώνες στίβου. Χρώματα του συλλόγου ήταν το γαλάζιο και το λευκό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιδρυτές του Ερμή ήταν κυρίως υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος, ενώ του Παλλημνιακού προέρχονταν από τη βενιζελική παράταξη. Έτσι εξαρχής δημιουργήθηκε μια αντιπαλότητα ανάμεσα στα δυο σωματεία, τα οποία σχεδόν αμέσως καθιερώθηκαν ως οι ισχυρότερες ομάδες του νησιού. Οι μεταξύ τους συναντήσεις δημιουργούσαν φανατισμένη ατμόσφαιρα στην εξέδρα. Η βεντέτα των δύο συλλόγων κράτησε χρόνια και συνεχώς νέα γεγονότα την ανανέωναν. Έσβησε μόνο όταν διαλύθηκαν από τη δικτατορία Μεταξά, το 1936. Παρά τις διαφορές τους, όταν αντιμετώπιζαν ξένες ομάδες, συνήθως διαφόρων πολεμικών πλοίων που έπιαναν στη Λήμνο, συγκροτούσαν Μικτή Ομάδα για να είναι πιο αξιόμαχη.

Ο πρώτος μεταξύ τους αγώνας δεν ήταν ποδοσφαιρικός, αλλά αθλητικός και συνέβη κατά τους Α΄ Παλλημνιακούς Αγώνες Στίβου στις 5-10-1930. Νίκησε ο Παλλημνιακός που πήρε 11 πρώτες νίκες έναντι μόνο μίας του Ερμή. Μια βδομάδα αργότερα έδωσαν την πρώτη ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Πάλι νίκησε ο Παλλημνιακός με 3-0 (2-0).

Όμως, ο Ερμής ευτύχησε να νικήσει στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων μετά την αναγνώρισή τους ως επίσημα σωματεία, που έγινε στα τέλη Μαρτίου 1931. Νίκησε με 4-3 αν και στο ημίχρονο έχανε 0-2. Την ήττα αυτή έφεραν βαρέως οι "παλλημνιακοί", αφού συνέβη στον πρώτο επίσημο αγώνα του συλλόγου τους και δεν μπορούσε πλέον να διαγραφεί.

Στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας οι αθλητικοί σύλλογοι αντικαταστάθηκαν από παραρτήματα της "Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας". Έτσι ο Παλλημνιακός και ο Ερμής μετατράπηκαν σε "ΕΟΝ Κάστρου" και έδιναν αγώνες με τις ΕΟΝ του Μούδρου και των άλλων χωριών.

Μεταπολεμικά ο Ερμής δεν ιδρύθηκε ξανά, όπως ο Παλλημνιακός και άλλες ομάδες της Λήμνου. Έτσι τερματίστηκε η σύντομη ιστορία του, η οποία όμως αποτελεί κομμάτι της ποδοσφαιρικής ιστορίας της Μύρινας.

Ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1933 στον Ερμή αγωνίζονταν οι: Ελευθεριάδης (τερμ.), Λημνιός (τέρμα), Μολδοβάνος, Τριανταφύλλου, Μάντζαρης, Καλατζής, Χριστοφής, Φαναριώτης, Σταυρινουδάκης, Χαλαμανδάρης, Κατσικογιάννης, Ψαριανός, Πολιτόπουλος, Ιμβριώτης, Δαρδανόπουλος, Λιακάκος.

Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γνωστοί οι εξής αγώνες του Ερμή:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θ. Μπελίτσου, «Πώς ξεκίνησε ο συλλογικός αθλητισμός και το ποδόσφαιρο στη Λήμνο (περίοδος 1924-1933)», εφ. Λημνιακή Φωνή φ. 74 (16-12-1998) έως 78 (17-1-1999).