Επιχειρησιακή διαδικασία διαλειτουργικότητας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επιχειρησιακή διαδικασία διαλειτουργικότητας (αγγλ. Business Process Interoperability) είναι μια ιδιότητα που αναφέρεται στην ικανότητα των διαφόρων επιχειρησιακών διαδικασιών να εργαστούν μαζί.

Είναι μια κατάσταση που υπάρχει όταν μια επιχειρησιακή διαδικασία μπορεί να πραγματοποιήσει ένα συγκεκριμένο στόχο αυτόματα χρησιμοποιώντας μόνο μια βασική ανθρώπινη εργασία. Συνήθως, η BPI παρουσιάζεται όταν μια διαδικασία συμμορφώνεται με τα πρότυπα που της επιτρέπουν να επιτύχει τον στόχο της ανεξάρτητα από την κατοχή, την τοποθεσία, την κατασκευή, την έκδοση ή το σχεδιασμό του συστήματος του ηλεκτρονικού υπολογιστή που χρησιμοποιείται.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βασικό πλεονέκτημα της BPI είναι ότι μια επιχειρησιακή διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει και να τελειώσει σε οποιοδήποτε σημείο σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από το είδος του υλικού και λογισμικού που απαιτείται για την αυτοματοποίηση. Λόγω της ικανότητάς της να αποδεσμεύσει εργασία από το ανθρώπινο "μυαλό", η BPI θεωρείται από πολλούς ως το τελικό στάδιο στην εξέλιξη της επιχείρησης των πληροφοριών. Τα δύο αλληλένδετα BPI κριτήρια είναι ο συγκεκριμένος στόχος και η βασική ανθρώπινη εργασία που είναι και τα δύο ουσιαστικά.

Επί του παρόντος, η επιχειρησιακή διαδικασία διαλειτουργικότητας περιορίζεται στο λογισμικό σύστημα των επιχειρήσεων όπου οι λειτουργίες σχεδιάζονται για να δουλεύουν μαζί, όπως μια μονάδα μισθοδοσίας και μια γενική μονάδα καθολικού που αποτελούν μέρος της ίδιας γκάμας προγραμμάτων, καθώς και σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα λογισμικού που χρησιμοποιούν EDI. Η διαλειτουργικότητα εμφανίζεται επίσης μεταξύ ασύμβατων συστημάτων, όπου middleware έχει εφαρμοστεί. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, οι διεργασίες σπανίως ικανοποιούν το κριτήριο της BPI, επειδή περιορίζονται από σιλό πληροφορίες και την αδυναμία αυτών να επικοινωνούν ελεύθερα μεταξύ τους.

Στόχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι στόχοι της BPI ποικίλλουν, αλλά τείνουν να εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Ενεργοποίηση end-to-end straight-through processing (STP) με τη διασύνδεση των δεδομένων και τις διαδικασίες που παγιδεύονται σε σιλό πληροφορίες.
  • Να επιτρέπουν τα συστήματα και τα προϊόντα να λειτουργούν με άλλα συστήματα ή προϊόντα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από την πλευρά του πελάτη.
  • Αύξηση παραγωγικότητας με την αυτοματοποίηση της ανθρώπινης εργασίας.
  • Περιορισμός των περιττών επιχειρηματικών διαδικασιών και της αντιγραφής δεδομένων
  • Ελαχιστοποιούνται τα σφάλματα που συνδέονται με το εγχειρίδιο διαδικασιών
  • Εισαγωγή της κύριας κατεύθυνσης της επιχείρησης στο λογισμικό software-as-a-Service
  • Δίνει στα ανώτατα στελέχη ένα πρακτικό μέσο εποπτείας των διεργασιών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
  • Ενθάρρυνση της ανάπτυξης της καινοτομίας επιχειρηματικών διεργασιών που βασίζονται στο Ίντερνετ.
  • Δίνει έμφαση στις επιχειρηματικές διαδικασίες και όχι σχετικά με τα συστήματα που απαιτούνται για την εκμετάλλευση αυτών.
  • Ενίσχυση της ασφάλειας με την κατάργηση των διαφορών μεταξύ των ων ιδιόκτητο συστημάτων λογισμικού.
  • Βελτίωση της προστασία της ιδιωτικής ζωής παρέχοντας στους χρήστες τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους.
  • Ενεργοποίηση σε πραγματικό χρόνο σενάριων και τις προβλέψεων των επιχειρήσεων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος "επιχειρησιακή διαδικασία διαλειτουργικότητας" (BPI) επινοήθηκε στη δεκαετία του 1990, κυρίως σε σχέση με την αλυσίδα αξίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η BPI έχει χρησιμοποιηθεί και στο διαφημιστικό υλικό από διάφορες εταιρείες και εμφανίζεται ως αντικείμενο έρευνας σε οργανισμούς που ασχολούνται με οντολογίες της επιστήμης των υπολογιστών. Ωστόσο, παρά την προσοχή που έχει λάβει, η επιχειρησιακή διαδικασία διαλειτουργικότητας δεν έχει εφαρμοστεί εκτός από περιορισμένα περιβαλλοντολογικά πληροφοριακά συστήματα. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι η BPI απαιτεί την καθολική συμμόρφωση με τα πρότυπα, έτσι ώστε η διαδικασία να μπορεί να αρχίσει και να τελειώσει σε οποιοδήποτε σημείο σε όλο τον κόσμο. Τα ίδια τα πρότυπα χρησιμοποιούν ένα πεπερασμένο σύνολο από κοινές διαδικασίες για τη διεύθυνση των περισσοτέρων λειτουργιών. Φέρνοντας τις επιχειρήσεις από κοινού για να δημιουργήσουν και να υιοθετήσουν τα πρότυπα είναι ένα άλλο θέμα. Ο κόσμος των συστημάτων διαχείρισης είναι, τελικά, που χαρακτηρίζεται από σιλό πληροφοριών. Η απομάκρυνση από τα σιλό απαιτεί από τις οργανισμούς να αντιμετωπίσουν πολιτιστικά θέματα, όπως η ιδιοκτησία και η από κοινού χρήση διαδικασιών και δεδομένων, των δυνάμεων του ανταγωνισμού και της ασφάλειας, καθώς και της αυτοματοποίησης στις δυνάμεις εργασίας τους.

Ενώ το χρονοδιάγραμμα ή η υιοθέτηση της BPI δεν μπορεί να προβλεφθεί, εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ενδιαφέροντος για τους οργανισμούς και think tanks αντίστοιχα.

Δοκιμές για την BPI[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να ελεγχθεί μια BPI, μια οργάνωση αναλύει μια επιχειρησιακή διαδικασία προκειμένου να αποφασίσει εάν αυτή μπορεί να ανταποκριθεί στους ειδικούς σκοπούς που χρησιμοποιούν μόνο βασική ανθρώπινη εργασία.

Ο ειδικός στόχος πρέπει να ορίζεται σαφώς από την αρχή μέχρι το τέλος. Όμως, η αρχή και το τέλος είναι πολύ υποκειμενικές. Σε ένα οργανισμό, μια διαδικασία πρέπει να ξεκινάει όταν ο πελάτης παραγγέλνει ένα προϊόν και να τελειώνει όταν το προϊόν παραδίδεται στον πελάτη. Σε ένα άλλο οργανισμό, η ίδια διαδικασία μπορεί να προηγηθεί με την κατασκευή και τη διανομή του προϊόντος και μπορεί να ακολουθείται από τη διαχείριση της μετά την πώληση εγγύηση και επισκευή.

Η βασική ανθρώπινη εργασία περιλαμβάνει:

  • Οι εργασίες πρέπει να διενεργούνται από τους ανθρώπους, επειδή κανένα πρακτικό μέσο της αυτοματοποίησης δεν είναι διαθέσιμο. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της πυρκαγιάς, την οδήγηση ενός λεωφορείου και την προετοιμασία ενός γεύματος.
  • Τα καθήκοντα, κατά την άποψη της διαχείρισης, είναι πιο αποδοτικά όταν εκτελούνται από ανθρώπους. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την απάντηση σε τηλέφωνο με μια ανθρώπινη φωνή και την παροχή συμβουλών για επενδύσεις στο πρόσωπο.
  • Τα καθήκοντα όπου το κόστος του αυτοματισμού είναι μεγαλύτερο από το κόστος της ανθρώπινης εργασίας.

Για να περιγραφεί μια BPI, κάθε διαδικασία αποστολής θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την αρχή μέχρι το τέλος, συμπεριλαμβάνοντας την εργασία που βρίσκεται μεταξύ των ρωγμών που δημιουργούνται από ασύμβατες εφαρμογές λογισμικού, όπως η συλλογή δεδομένων από ένα σύστημα και την εκ νέου εισαγωγή σε ένα άλλο και την εκπόνηση εκθέσεων που περιλαμβάνουν στοιχεία από διαφορετικά συστήματα. Η διαδικασία πρέπει να ρέει χωρίς διακοπή ανεξάρτητα από τα χρησιμοποιούμενα βασικά συστήματα πληροφορικής. Αν η μη βασική ανθρώπινη εργασία υπάρχει σε κάθε ένα σημείο, η διαδικασία αποτυγχάνει τον έλεγχο της BPI.

Η επίτευξη BPI[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να διασφαλιστεί ότι η επιχειρησιακή διαδικασία μπορεί να ικανοποιήσει τους ειδικούς στόχους τους αυτόματα χρησιμοποιώντας μόνο τη βασική ανθρώπινη εργασία, η BPI παίρνει μία "προσανατολισμένη σε υπηρεσίες αρχιτεκτονική" (SOA) προσέγγιση, η οποία επικεντρώνεται στις διαδικασίες παρά στις τεχνολογίες που απαιτούνται για την αυτοματοποίησή τους. Μία ευρέως χρησιμοποιημένη SOA είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από σιλό πληροφορίες.

Η SOA δημιουργεί πρακτική άποψη, επειδή οι οργανισμοί δεν μπορούν να αναμένουν να αντικαταστήσουν ή να τροποποιήσουν το τρέχον λογισμικό των επιχειρήσεων τους για να επιτύχουν την BPI άσχετα από τα πλεονεκτήματα που περιλαμβάνονται. Πολλές είναι οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων που δημιουργούνται γύρω από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν και οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν σημαντικές επενδύσεις σε τρέχουσες πληροφορίες για τις υποδομές, οι οποίες είναι τόσο πολύπλοκες ώστε ακόμη και η μικρότερη αλλαγή μπορεί να είναι πολύ δαπανηρή, χρονοβόρα και να προκαλέσει αναστάτωση. Ακόμη και αν οι κατασκευαστές λογισμικού ενώσουν και συμμορφώσουν τα προϊόντα τους σε ένα ενιαίο σύνολο προτύπων, το πρόβλημα δε θα λυθεί. Εκτός από το λογισμικό από γνωστούς κατασκευαστές, οι οργανισμοί χρησιμοποιούν πολλά συστήματα λογισμικού κληρονομιάς, προσαρμοσμένες εφαρμογές, αυτόματες διαδικασίες και έντυπα.