Επιχείρηση Σταυροφόρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των επιχειρήσεων

Η Επιχείρηση Σταυροφόρος ("Operation Crusader"), ήταν μια εκτεταμένη, η τρίτη κατά σειρά έπειτα από δυο ανεπιτυχείς που προηγήθηκαν, στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσαν οι βρετανικές δυνάμεις στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων του στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ ('Άφρικα Κορπς'), με στόχο την προστασία του Τομπρούκ. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τις 18 Νοεμβρίου του 1941 έως τις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου έτους και αρχικά στέφθηκε από επιτυχία, καθώς στις 7 Δεκεμβρίου οι γερμανικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν στην περιοχή της Ελ Αγκέιλα. Ωστόσο, ο Ρόμελ σύντομα ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων και περνώντας στην αντεπίθεση, υποχρέωσε τους Συμμάχους να κλειστούν στο Τομπρούκ, το οποίο πολιόρκησε και τελικά κατέλαβε στις 6 Ιουνίου του 1942.

Αντίπαλες δυνάμεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την επιχείρηση Σταυροφόρος είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Βρετανός στρατηγός Σερ Κλωντ Ώκινλεκ, ο οποίος είχε αντικαταστήσει στην ηγεσία των βρετανικών δυνάμεων τον στρατηγό Σερ Άρτσιμπαλντ Ουέιβελ. Ο Ώκινλεκ είχε στη διάθεσή του περίπου 700 άρματα μάχης Αμερικανικής ('M3 Stuart') και βρετανικής προέλευσης ('Crusader II'), 600 πεδινά πυροβόλα, 200 αντιαρματικά πυροβόλα, 650 αεροσκάφη και συνολικά 118.000 άνδρες. Στον αντίποδα, ο Ρόμελ διέθετε 119.000 άνδρες με 400 άρματα μάχης (εκ των οποίων τα 150 ήταν ιταλικής κατασκευής, 'M 13/40', υποδεέστερης μαχητικής αξίας).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεώργιος Ζουρίδης, "Μια άγνωστη απόπειρα δολοφονίας του Ρόμμελ", στο περιοδικό "Ιστορικά Θέματα", περιόδου Β΄, τεύχος 98, Ιανουάριος 2011, σελ. 28-45.