Επιτροπή Τρούμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στιγμιότυπο συνεδρίασης Επιτροπής Τρούμαν του 1943. Ο Χ. Τρούμαν στο μέσον, πλαισιωμένος από άλλα μέλη.

Η λεγόμενη Επιτροπή Τρούμαν, και επίσημα Σύγκλητος Ειδικής Επιτροπής Έρευνας Εθνικού Προγράμματος Άμυνας, ήταν μία διακομματική ερευνητική επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 1941, επικεφαλής της οποίας ήταν ο γερουσιαστής Χάρυ Τρούμαν, εξ ου και η ονομασία της.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός της επιτροπής αυτής ήταν ο έλεγχος της εφαρμογής του προγράμματος άμυνας επί της παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού - πυρομαχικών και ο εντοπισμός ατασθαλιών και κερδοσκοπίας επί των συμβάσεων έργου, δείγματα των οποίων ήταν ήδη ορατά. Πράγματι η Επιτροπή Τρούμαν διεπίστωσε πλήθος τέτοιων παραβάσεων γεγονός που ανέδειξε τον ίδιο τον Τρούμαν σε εντυπωσιακή φυσιογνωμία ικανή να τον προαγάγει τελικά σε σημαντικό σύμβουλο αλλά και "σύντροφο" του Φ. Ρούσβελτ το 1944, αλλά και 34ο Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.
Η Επιτροπή αυτή διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του 1945 έχοντας εξετάσει περίπου 1800 μάρτυρες και εκπονώντας περί τις 2.000 εκθέσεις παραβατικότητας.

Ιστορικό ίδρυσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1940 ο Τρούμαν, έχοντας επανεκλεγεί γερουσιαστής με το Δημοκρατικό Κόμμα του Φ. Ρούσβελτ, έτυχε σε κάποια οικία ν' ακούσει για μεγάλη αισχροκέρδεια που συνέβαινε στο χώρο των αμυντικών κατασκευών. Έτσι αποφασίζοντας ο ίδιος να δει τι συμβαίνει ξεκίνησε με το αυτοκίνητό του να επισκέπτεται διάφορες σχετικές εγκαταστάσεις εργοταξίων διαπιστώνοντας με θλίψη να επιβεβαιώνονται τα όσα είχε ακούσει. Έχοντας διανύσει περισσότερο από 16.000 χλμ. στη περιοχή της Φλόριντα επέστρεψε στην Ουάσιγκτον όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο τον οποίον και ενημέρωσε σχετικά εισηγούμενος στην αρχή διορθωτική νομοθεσία.
Εξετάζοντας ο Πρόεδρος κατά πόσο αυτή η αποκάλυψη θα δημιουργούσε ιδιαίτερα προβλήματα στην πολιτική του τελικά αποφάσισε τη σύσταση ειδικής ερευνητικής επιτροπής με ψήφιση από τη Γερουσίας. Έτσι στις 10 Φεβρουαρίου του 1941 ο Τρούμαν ενημερώνοντας σχετικά τη Γερουσία εισηγούμενος τη σύσταση ειδικής επιτροπής η Γερουσία, φέρνοντας το θέμα προς ψήφιση την 1 Μαρτίου του 1941, ψήφισε ομόφωνα τη σύστασή της ορίζοντας πρόεδρο αυτής τον Χ. Τρούμαν.

Επιτροπή Τρούμαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε από μέλη και των δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων με πλειονότητα των Δημοκρατικών, λαμβάνοντας έτσι χαρακτήρα διακομματική. Την επιλογή των μελών έκανε ο ίδιος ο Τρούμαν λαμβάνοντας υπόψη την εντιμότητα, αξιοπιστία και την επαγγελματική ευσυνειδησία τους για τον συγκεκριμένο σκοπό. Η επιτροπή πιστώθηκε μ΄ ένα ποσό 15.000 δολαρίων που μέσα σε τρία χρόνια ο προϋπολογισμός της έφθασε τα 360.000 δολάρια. Μέλη της επιτροπής ήταν οι Γερουσιαστές Τομ Κόναλυ, Κάρλ Χατς, Τζέιμς Μιντ, Μόνραντ Γουόλγκρεν, Τζόσεφ Μπωλ και Όουεν Μπρούστερ. Επίσης στην επιτροπή συμμετείχαν ως σύμβουλοι οι Ουγκ Φούλτον, Ρούντολφ Χάλευ και Έρμπερτ Μάλετζ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Ιστορία του 20ού αιώνα" τομ.6ος, (Ιστορία 20ού αιώνα) "Τρούμαν και Αϊζενχάουερ" σελ. 2208, Έκδοση Χρυσός Τύπος - Αθήνα 1974.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Daniels, Jonathan (1998). "Ο άνθρωπος της Ανεξαρτησίας". University of Missouri Press. ISBN 0-82621190-9 .
  • McCullough, David (1992). "Τρούμαν" . Νέα Υόρκη:. Simon & Schuster ISBN 978-0-671-86920-5 .
  • Riddle, Donald H. (1964). "Η Επιτροπή Τρούμαν: μια μελέτη στην ευθύνη του Κογκρέσου". New Brunswick, New Jersey: Rutgers University Press.
  • Thurber, James A. . (2009) "Αντίπαλοι για Ισχύ: Σχέσεις Προέδρου - Κογκρέσου". Rowman & Littlefield. ISBN 0-74256142-9 .

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]