Επιταχυνόμενη μονάδα επεξεργασίας (APU)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η επιταχυνόμενη μονάδα επεξεργασίας (APU, επίσης γνωστή ως Σύνθετη Μονάδα Επεξεργασίας) είναι η κύρια μονάδα επεξεργασίας ενός υπολογιστή, που περιλαμβάνει επιπλέον δυνατότητα επεξεργασίας σχεδιασμένη για να επιταχύνει έναν ή περισσότερους τύπους των υπολογισμών έξω από μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU). Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) που χρησιμοποιούνται σε γενικής χρήσης υπολογιστές (GPGPU), ένα πεδίο προγραμματιζόμενη συστοιχία πύλη (FPGA), ή παρόμοιο εξειδικευμένο σύστημα επεξεργασίας. Παραλλαγές σχετικά με τη χρήση αυτού του όρου περιλαμβάνουν μια παραλλαγή στην οποία η APU περιγράφεται σαν μία συσκευή επεξεργασίας, το οποίο ενσωματώνει ένα CPU και μια συμβατή OpenCL GPU στην ίδια μητρική, βελτιώνοντας έτσι την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μεταξύ αυτών των στοιχείων, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας πάνω από 50% με την τρέχουσα τεχνολογία πέρα από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Αυτές οι μονάδα επεξεργασίας μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν την επεξεργασία βίντεο και άλλες εφαρμογές, ειδικά επιταχυντές. Παραδείγματα περιλαμβάνουν "AMD Accelerated Processing Unit", "Cell" (μικροεπεξεργαστής), "Intel Graphics HD", και "NVIDIA's Project Denver".

Ο όρος επιταχυνόμενη μονάδα επεξεργασίας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ένα κοινό πλαίσιο όσον αφορά την επιτάχυνση της πληροφορικής το 2006, και πριν από αυτό, σε διάφορες παρουσιάσεις και τα επιχειρηματικά σχέδια που γράφτηκε από τον Joe Landman της Scalable Informatics. Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν Xilinx χρησιμοποιώντας τον όρο για μια βοηθητική μονάδα επεξεργαστή.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Accelerated processing unit της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).