Επιστροφή φορέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επιστροφή φορέα[1] (αγγλ. carriage return) ή επιστροφή κυλίνδρου ή επιστροφή σαριό (από το γαλλικο chariot) λεγόταν αρχικά ένας χαρακτήρας ελέγχου στον κώδικα Baudot σε ένα τηλέτυπο για επιστροφή από το τέλος της γραμμής στην αρχή της και δεν περιλάμβανε τροφοδοσία γραμμής.

Μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε σαν όνομα για ένα μηχανισμό ή μοχλό σε μια γραφομηχανή που η χρήση του θα προκαλούσε την κίνηση του κυλίνδρου (σαριό), πάνω στον οποίο ήταν το χαρτί, να επιστρέψει στην αριστερή πλευρά του χαρτιού αφού είχε γραφτεί μια γραμμή, και συνήθως θα μετακινούσε το χαρτί και στην επόμενη γραμμή.

Η πρώτη ηλεκτρική επιστροφή φορέα (σε αντίθεση με τον μοχλό που ήταν μηχανικός) εμφανίστηκε στις ηλεκτρικές γραφομηχανές το 1960 σε μοντέλο της εταιρίας Smith Corona. Το πλήκτρο για αυτήν την λειτουργία ονομαζόταν συνήθως carriage return (επιστροφή φορέα) ή return (επιστροφή). Για να βελτιώσουν το πληκτρολόγιο για μη-αγγλομαθείς πελάτες, εισήχθη το σύμβολο σαν διακριτικό σημάδι του πλήκτρου με την εν λόγω λειτουργία, αφού αυτό το γραφικό θα επικοινωνούσε καλύτερα την ενέργεια του πλήκτρου χωρίς τη χρήση λέξεων.

Αναλογίες στον υπολογιστή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους υπολογιστές ή επιστροφή φορέα με τη συντομογραφία CR από το carriage return είναι ένας από τους χαρακτήρες ελέγχου στον κώδικα ASCII, στο Unicode και στον EBCDIC που δίνει εντολή σε έναν εκτυπωτή ή σε κάποιο είδος οθόνης να μετακινήσει τη θέση του δρομέα (σημείο εισαγωγής κειμένου) στην πρώτη θέση της ίδιας γραμμής. Κυρίως χρησιμοποιήθηκε μαζί με την τροφοδοσία γραμμής (line feed), μια μετακίνηση στην επόμενη γραμμή, ενώ η επιστροφή φορέα προηγούμενη της τροφοδοσίας γραμμής σηματοδοτούσε μια νέα γραμμή. Ο όρος προέρχεται από την παραπάνω χρήση (εισαγωγική ενότητα) αφού οι πρώιμοι εκτυπωτές έμοιαζαν με γραφομηχανές, και αυτός ο χαρακτήρας θα ενεργοποιούσε ένα φυσικό-μηχανικό μηχανισμό επιστροφής φορέα.

Πολλά προγράμματα υπολογιστών χρησιμοποιούν τον χαρακτήρα επιστροφή φορέα , μόνο του ή μαζί με τροφοδοσία γραμμής, για να σηματοδοτήσουν το τέλος μιας γραμμής κειμένου, αλλά για αυτήν την λειτουργία χρησιμοποιούνται και άλλοι χαρακτήρες (δείτε Νέα γραμμή). Άλλα προγράμματα τον χρησιμοποιούν σαν διαχωριστικό παραγράφου (μια σκληρή επιστροφή). Επίσης μερικά πρότυπα εισαγάγουν τις δικές τους αναπαραστάσεις χαρακτήρων ελέγχου γραμμής και παραγράφου (π.χ. η HTML χειρίζεται την επιστροφή φορέα και τροφοδοσία γραμμής σαν λευκό-διάστημα.

Στον κώδικα ASCII και Unicode, ο κώδικας χαρακτήρα δεκαδικό 13 (ή δεκαεξαδικός 0D) ορίζεται να είναι επιστροφή φορέα . Στη C (γλώσσα προγραμματισμού) και άλλες γλώσσες που επηρεάστηκαν από αυτήν η ακολουθία χαρακτήρων, \r συμβολίζει αυτόν τον χαρακτήρα.[2].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ενν. φορέας χαρτιού
  2. Eric S. Roberts. The Art And Science of C. Addison-Wesley 1995. p311.