Επιστροφή επί της επένδυσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η επιστροφή επί της επένδυσης ή ROI – Return on Investment ή απόδοση της επένδυσης, είναι το κέρδος του επενδυτή από την επένδυση κάποιας πηγής. Μια υψηλή επιστροφή επί της επένδυσης σημαίνει πως η επένδυση κερδίζει συγκρινόμενη με το κόστος της. Ως μετρητής αποδοτικότητας, η επιστροφή επί της επένδυσης χρησιμοποιείται για να υπολογίσει την αποτελεσματικότητα μιας επένδυσης ή τη σύγκριση της αποδοτικότητας ενός αριθμού επενδύσεων. Σε καθαρά οικονομικούς όρους, είναι ένας τρόπος να σκέφτεται κανείς το κέρδος σε σχέση με το επενδυμένο κεφάλαιο.[1]

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις επιχειρήσεις, ο σκοπός της "επιστροφής επί της επένδυσης" είναι να μετρήσει, ανά περίοδο, ποσοστά επιστροφής σε χρήματα που επενδύθηκαν σε κάποια οικονομική οντότητα, ώστε να παρθεί μια απόφαση αν θα γίνει τελικά μια επένδυση. Χρησιμοποιείται επίσης ως δείκτης σύγκρισης μεταξύ διαφορετικών επενδύσεων που ανήκουν στο ίδιο χαρτοφυλάκιο. Η επένδυση με το καλύτερο ROI συνήθως παίρνει προτεραιότητα.

Η επιστροφή επί της επένδυσης και άλλα σχετικά εργαλεία μέτρησης, παρέχουν μια γρήγορη εικόνα της κερδοφορίας, προσαρμοσμένη στο μέγεθος των επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων που απασχολούνται σε μια επιχείρηση. Πολλές φορές η επιστροφή επί της επένδυσης συγκρίνεται με τα αναμενόμενα ποσοστά επιστροφής της επένδυσης. Η επιστροφή επί της επένδυσης δεν αφορά την προσαρμοσμένη καθαρή τωρινή αξία και οι περισσότερες σχολές το περιγράφουν ως επένδυση στο "Έτος 0" και 2 έως 3 χρόνια έσοδα.

Προωθητικές αποφάσεις προφανώς και έχουν εμφανή σύνδεση με την επιστροφή επί της επένδυσης, αλλά αυτές οι ίδιες αποφάσεις συχνά επηρεάζουν τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων και τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης. Οι "διαφημιστές" θα πρέπει να καταλαβαίνουν τη θέση της εταιρίας τους και τις πιθανές επιστροφές κεφαλαίων.

Σε μια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 στελέχη διαφημιστικών τμημάτων, το 77% απάντησαν πως βρήκαν την επιστροφή επί της επένδυσης ένα πολύ χρήσιμο μετρικό.

Η επιστροφή επί της επένδυσης μπορεί να υπολογιστεί και σε διαφορετικούς όρους από αυτούς του οικονομικού κέρδος. Για παράδειγμα, η κοινωνική επιστροφή επί της επένδυσης (SROI) είναι μία, επί αρχών στημένη, μέθοδος υπολογισμού μη οικονομικής αξίας (για παράδειγμα μέτρησης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας) σχετικής με τα επενδυμένα κεφάλαια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε οντότητα για να αξιολογήσει την επίδραση στους μετόχους, να προσδιορίσει τρόπους βελτίωσης της απόδοσης, αλλά και να βελτιώσει την απόδοση των επενδύσεων.[2]

Υπολογισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για μια δεδομένη περίοδο, διαιρούμε την επιστροφή (καθαρό κέρδος) με τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν (επένδυση).

Επιστροφή επί της επένδυσης (%) = (Καθαρό Κέρδος / επένδυση) Χ 100

ή

Επιστροφή επί της επένδυσης = (κέρδος από την επένδυση - κόστος της επένδυσης) / κόστος της επένδυσης [3]

Αγορά Ιδιοκτησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιπλοκές μπορούν να εμφανιστούν όταν υπολογίζεται το ROI στην επαναχρηματοδότηση της κατοικίας, ή όταν μια δεύτερη υποθήκη έχει αφαιρεθεί. Το επιτόκιο σε ένα δεύτερο δάνειο μπορεί να αυξηθεί και έξοδα δανείου μπορεί να χρεωθούν. Και τα δύο μπορεί να μειώσουν το ROI, όταν αυτά τα 2 νέα νούμερα χρησιμοποιηθούν στην εξίσωση. Επίσης, μπορεί να υπάρξει αύξηση σε κόστη συντήρησης, φόρους κατοικίας και τιμολόγια αναλώσιμων αν ο ιδιοκτήτης μίας εκμισθωμένης κατοικίας πληρώνει αυτά τα έξοδα.

Πολύπλοκοι υπολογισμοί μπορεί επίσης να χρειαστούν όταν αγοράζεται μια κατοικία με κυμαινόμενο ποσοστό υποθήκευσης με μεταβλητό επιτόκιο να χρεώνεται ετησίως κατά τη διάρκεια του δανείου.

Επένδυση σε διαφήμιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαφήμιση όχι μόνο επηρεάζει τα καθαρά κέρδη, αλλά μπορεί να επηρεάσει και το μέγεθος της επένδυσης. Καινούργιος εξοπλισμός, αποθεματικά και εισπρακτέοι λογαριασμοί είναι τρεις βασικές κατηγορίες επενδύσεων που μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις που αφορούν τη διαφήμιση.[4]

Επένδυση στο στοίχημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ROI είναι ο σημαντικότερος δείκτης σε ότι αφορά την αποδοτικότητα ενός παίκτη του στοιχήματος, καθώς αυτό που πραγματικά δείχνει είναι πόσο κέρδος (ή ζημία) έχει ο καθένας σε μορφή ποσοστού. Ο αντίστοιχος τύπος του ROI για το στοίχημα είναι ο παρακάτω:

ROI=[Σύνολο Επιστροφών (stakes x odds) - Σύνολο Επένδυσης (stakes) ] / Σύνολο Επένδυσης (stakes)[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Return On Investment - ROI». 
  2. «Return on Investment ROI Explained Definition, Meaning, and Example Calculations». 
  3. «Return on Investment». 
  4. Paul W. Farris· Neil T. Bendle· Phillip E. Pfeifer· David J. Reibstein (2010). Marketing Metrics: The Definitive Guide to Measuring Marketing Performance. Upper Saddle River, New Jersey: Pearson Education, Inc. ISBN 0137058292. The Marketing Accountability Standards Board (MASB) endorses the definitions, purposes, and constructs of classes of measures that appear in Marketing Metrics as part of its ongoing Common Language in Marketing Project 
  5. «Betting School: τι είναι το ROI;».