Επιπεδοτυπία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος επιπεδοτυπία αναφέρεται σε όλες εκείνες τις εκτυπωτικές μεθόδους στις οποίες η πλάκα εκτύπωσης που χρησιμοποιείται δεν έχει εσοχές ή προεξοχές, αλλά η εκτυπούμενη και μη εκτυπούμενη επιφάνεια βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Το μελάνι εκτύπωσης μεταφέρεται στα σημεία όπου υπάρχει θέμα για εκτύπωση.

Τεχνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουσιαστικά και οι επιφάνειες που εκτυπώνονται και εκείνες που δεν εκτυπώνονται είναι στο ίδιο επίπεδο. Οι περιοχές, όμως, που διαθέτουν εκτυπώσιµο θέµα συγκρατούν το µελάνι. Οι πρώτες επιπεδοτυπίες ονοµάστηκαν λιθογραφίες γιατί η εκτυπωτική πλάκα ήταν λίθινη. Στις µέρες µας η λίθινη πλάκα έχει αντικατασταθεί από µεταλλικές πλάκες (τσίγκους). Πρόκειται για τσιγκογραφία ή λιθογραφία όφσετ, είναι δε η πιο διαδεδοµένη µέθοδος εκτυπώσεων. Μάλιστα ήδη αναπτύσσονται τεχνικές όπου το ενδιάµεσο φιλµ στο οποίο αποτυπώνεται η δουλειά καταργείται, έτσι ώστε να εκτυπώνουµε απευθείας από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στην εκτυπωτική πλάκα (τεχνική CTP-Computer to Plate).

Αυτή η µέθοδος είναι ιδιαιτέρως αξιόπιστη καθώς παράγει ποιοτικά αποτελέσµατα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα µε χαµηλότερο κόστος σε σχέση µε άλλες µεθόδους εκτυπώσεων. Γι' αυτό εξάλλου και προτιµάται για την εκτύπωση εφηµερίδων, περιοδικών, εντύπων κ.λπ. Επίσης, είναι δυνατόν να υπάρξουν εκτυπώσεις µε αυτή τη µέθοδο και σε µεγάλου πάχους, τραχείες επιφάνειες (π.χ. χαρτόκουτα).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]