Αστυνόμος Σαΐνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Επιθεωρητής Σαΐνης)
Αστυνόμος Σαΐνης
Εξώφυλλο DVD
ΕίδοςΔράση[1]
Περιπέτεια[1]
Κωμωδία[1]
Επιστημονική φαντασία [2]
Αγωνία[1]
ΔημιουργοίΜπρούνο Μπιάνκι
Άντυ Χέιγουαρντ
Ζο Σαλούπα
ΣκηνοθεσίαΤοσίουκι Χιρούμα[3]
Ρέιμοντ Τζαφέλις
Ντέιβ Κοξ
Κεν Στίβενσον
Εντουάρ Ντέιβιντ
ΠρωταγωνιστέςΝτον Άνταμς[3]
Φρανκ Γουέλκερ[3]
Κρι Σάμερ (1ος κύκλος)
Χόλι Μπέργκερ (2ος κύκλος)
Ντάν Χένεσι (1ος κύκλος)
Μορίς Λαμάρς(2ος κύκλος)
Συνθέτης(ες)Σούκι Λέβι[3]
Χαΐμ Σαμπάν[3]
Χώρα
  • Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
  • Καναδάς (1ος κύκλος)
  • Γαλλία (1ος κύκλος)
ΓλώσσαΑγγλικά
Αριθμός κύκλων2
Αριθμός επεισοδίων86
Παραγωγή
Εκτέλεση παραγωγήςΆντυ Χέιγουαρντ
Ζο Σαλούπα
Τετσούο Καταγιάμα
ΠαραγωγήΖο Σαλούπα[3]
Πάτρικ Λουμπέρτ
Διάρκεια22 λεπτά
Εταιρεία παραγωγήςDiC Audiovisuel
Cuckoo's Nest Studios
LBS
1ος κύκλος μόνο:
Nelvana
Field Communications
TMS Entertainment
ΔιανομήLexington Broadcast Services Company
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςFrance 3 (Γαλλία)
ΉχοςMono (1ος κύκλος)
Stereo (2ος κύκλος)
Προβολή12 Σεπτεμβρίου 1983 (1983-09-12)
1 Φεβρουαρίου 1986 (1986-02-01)

Το Αστυνόμος Σαΐνης (αγγλικα: Inspector Gadget, γνωστό κι ως Επιθεωρητής Σαΐνης) είναι μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων αναπτυγμένη από μια κοινοπραξία μεταξύ της Γαλλίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών με θέμα το αδέξιο, απλής ευφυΐας ομότιτλο ντετέκτιβ, ο οποίος είναι ένα ανθρώπινο ον με διάφορα βιονικά εξαρτήματα ενσωματωμένα στο σώμα του. Η πρωταρχική νέμεσις του Σαΐνη είναι ο Δόκτωρ Κλο, ο ηγέτης μιας σατανικής οργάνωσης, γνωστής ως "M.A.D."[4] Αυτή ήταν το πρώτο κοινοπρακτικής προβολής σόου καρτούν από την DIC Entertainmen (καθώς και το πρώτο από την εταιρεία δημιουργημένο ειδικά για τους αμερικανούς τηλεθεατές, μαζί με το The Littles και το Heathcliff and the Catillac Cats). Αρχικά προβαλλόταν από το 1983 ως το 1986 και παρέμεινε σε κοινοπραξία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το 1999 προσαρμόστηκε σε μια ζωντανής δράσης ταινία της Disney με πρωταγωνιστή τον Μάθιου Μπρόντερικ ως τον χαρακτήρα του τίτλου και τον Ρούπερτ Έβερετ ως τον Δόκτωρ Claw.

Η σειρά ήταν μια συμπαραγωγή της DIC Entertainment (νυν Cookie Jar Entertainment) στη Γαλλία (η κύρια έδρα της εταιρείας δεν μετακινήθηκε στις ΗΠΑ πριν από το 1987) και της Nelvana στο Καναδά· το έργο των κινουμένων σχεδίων ανατέθηκε εξωτερικά σε ξένα στούντιο όπως το Tokyo Movie Shinsha στην Ιαπωνία και το Cuckoo's Nest Studio στην Ταϊβάν.

Υπάρχουν δύο γνωστές μεταγλωττίσεις της σειράς, η μία με πρωταγωνιστή τον Τάσο Κωστή (στον οποίο αποδίδεται ο εξελληνισμένος τίτλος της σειράς) ως τον ομότιτλο χαρακτήρα, και η δεύτερη με το Στέλιο Καλαθά να τον αντικαθιστά. Η πρώτη μεταγλώττιση αναμεταδόθηκε από την ΕΡΤ στις 10 Ιανουαρίου 1985 και το τελευταίο επεισόδιο έκανε πρεμιέρα στις 4 Ιουνίου 1987.[εκκρεμεί παραπομπή] Η δεύτερη μεταγλώττιση έχει διανεμηθεί στην Ελλάδα από την Fox Kids και την Cookie Jar, ενώ και οι δύο χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό τραγούδι με στίχους από τον Πάνο Τσαπάρα. Η σειρά προβλήθηκε και στο Mega Channel.[5]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αστυνόμος Σαΐνης, ο ομότιτλος χαρακτήρας της σειράς, είναι ένας παγκοσμίου φήμης επιθεωρητής Σάιμποργκ που εργάζεται για έναν μυστικό αστυνομικό οργανισμό που καταπολεμά το έγκλημα σε όλον τον κόσμο. Αποστολή του είναι κάθε φορά, να αποτρέπει τις εγκληματικές πράξεις της M.A.D. (ακρωνύμιο για Mean And Dirty, Κακοί Και Βρώμικοι σε ελεύθερη μετάφραση)[6] - μια εγκληματική οργάνωση υπό την ηγεσία του άνομου Δόκτωρ Κλο, που διευθύνεται από τους πράκτορές του. Οι αποστολές που αναλαμβάνει συχνά παίρνουν μέρος σε ξένες τοποθεσίες, ή μέσα στη φανταστική πόλη του Μέτρο Σίτυ. Παρά το γεγονός ότι ο Αστυνόμος Σαΐνης είναι εξοπλισμένος με πολυάριθμα gadgets για να τον βοηθήσουν, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωπικού οχήματος που μπορεί να μεταμορφωθεί από ένα οικογενειακό μίνιβαν σε ένα μεσαίου μεγέθους αστυνομικό αυτοκίνητο, είναι τελικά ικανότατος και πανέξυπνος σε κάθε αποστολή, χρησιμοποιώντας συχνά ένα σχετικότατο από αυτό για το οποίο κάλεσε gadget, και είναι μερικές φορές επιρρεπείς να προκαλέσει δημιουργικά προβλήματα στους γύρω του - ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι ένα συνεχές αστείο, εμπνευσμένο από το μήνυμα "αυτοκαταστροφής", στο οποίο ο Αστυνόμος Σαΐνης λαμβάνει μηνύματα με οδηγίες από τον αρχηγό Κουίμπυ, ο οποίος κατά κύριο λόγο τα παραδίδει σε αυτόν μεταμφιεσμένος, κι καταλήγουν πάνω του άθελα, πριν εκραγούν.

Στην πραγματικότητα, οι έρευνες διεξάγονται συχνά από την πανέξυπνη ανιψιά του Αστυνόμου Σαΐνη Πέννυ, η οποία κρυφά εργάζεται για να ανατρέψει τα σχέδια της M.A.D. και να είναι σίγουρος ότι ο θείος της είναι ασφαλής, καθώς ο Δόκτωρ Κλο δίνει οδηγίες στους πράκτορές του να απαλλάξουν τον Αστυνόμου Σαΐνη πριν μπορέσει να τους σταματήσει. Παρόλο που ο Αστυνόμος Σαΐνης είναι ανίκανος, πάντα αποφεύγει τον κίνδυνο λόγω τύχης, είτε από ένα λάθος gadget, είτε από τη μυστική βοήθεια του οικογενειακού σκύλου Μπρέιν, που φορά μεταμφίεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μεταμφίεσή του συχνά κάνει τον Αστυνόμο Σαΐνη να τον κυνηγήσει με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι είναι πράκτορας της M.A.D. Ενώ η Πέννυ παραμένει σε επαφή με τον Μπρέιν κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, συχνά βρίσκεται σε κίνδυνο και δραπετεύει ειδοποιώντας τον Μπρέιν να την βοηθήσει, ή χρησιμοποιώντας τη δική του τεχνολογία. Παρά τη συμμετοχή των δύο, και οι δύο βεβαιώνουν ότι ο Αστυνόμος Σαΐνης θεωρείται ότι ολοκλήρωσε την αποστολή ως προς την άποψη του Κουίμπυ. σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Αστυνόμος Σαΐνης ολοκληρώνει μια αποστολή, αν και συνήθως λόγω τύχης. Ο Δόκτωρ Κλο πάντα ορκίζεται εκδίκηση στον Αστυνόμο Σαΐνη για την αποτροπή των σχεδίων του.

Όπως και πολλά κινούμενα σχέδια της δεκαετίας του '80, επεισόδια του «Αστυνόμου Σαΐνη» πάντα τέλειωναν με μια ανακοίνωση δημόσιων υπηρεσιών που συμβούλευε πώς να χειριστεί κανείς μια σοβαρή κατάσταση.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αστυνόμος Σαΐνης (δανείζει την φωνή του ο Ντον Άνταμς) – παρότι είναι φορτωμένος με πολλά gadgets στο σώμα του, είναι συχνά ανίδεος και βάζει τον εαυτό του σε κίνδυνο - σώζεται και ολοκληρώνει τις αποστολές του με τύχη. Παρόλο που είναι εκ φύσεως αστυνομικός, είναι ένας στοργικός οικογενειάρχης που συχνά διακινδυνεύει να προστατεύσει την ανηψιά του Πέννυ και τον σκύλου τους Μπρέιν, και έχει συνεχή δυσπιστία στο υπερφυσικό. Συνήθως φωνάζει Εμπρός λοιπόν καλά μου [...], πριν πει το gadget που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει. Η ενδυμασία και η προσωπικότητά του μοιάζουν με εκείνη του Επιθεωρητή Κλουζώ από την σειρά ταινιών του Ροζ Πάνθηρα.
  • Πέννυ – Η ανιψιά του Αστυνόμου Σαΐνη. Είναι ο πραγματικός «εγκέφαλος» πίσω από τις έρευνες του Αστυνόμου Σαΐνη και η υπεύθυνη για την καταπολέμηση των σχεδίων της M.A.D., κάτι το οποίο μόνο ο Μπρέιν ξέρει. Οι έρευνές της διεξάγονται μυστικά, και χρησιμοποιεί δύο κομμάτια τεχνολογίας - έναν υπολογιστή υψηλής τεχνολογίας μεταμφιεσμένο ως βιβλίο, και ένα ειδικό ρολόι χρησιμότητας, το οποίο συχνά χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί με τον Μπρέιν και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του θείου της. Η Πέννυ συχνά απαγάγεται από πράκτορες της M.A.D. όταν την πιάνουν να κατασκοπεύει, αλλά καταφέρνει να ξεφύγει με την τεχνολογία της ή καλώντας τον Μπρέιν για βοήθεια. Όταν μια έρευνα πλησιάζει την ολοκλήρωσή της, η Πέννυ έρχεται συχνά σε επαφή με τον αφεντικό του θείου της κρυφά για να τον προειδοποιήσει ότι ο Σαΐνης "έπιασε" τον ένοχο. Οι σεναριογράφοι της σειράς δεν αποκαλύπτουν σε κανένα επεισόδιο της σειράς τους γονείς της Πέννυ.
  • Μπρέιν – Το οικογενειακό σκυλί του Αστυνόμου Σαΐνη και της Πέννυ, που νοιάζεται πολύ για αυτόν. Βοηθά σε έρευνες κρυφά σώζοντας τον Σαΐνη από κινδύνους, και πολλές φορές, έρχοντας να βοηθήσει την Πέννυ όταν τον χρειάζεται. Οι σεναριογράφοι της σειράς έκαναν τον χαρακτήρα να είναι εξαιρετικά έξυπνος και επινοητικός, εξ ου και το όνομά του, με αποτέλεσμα να γίνεται δίποδος προκειμένου να λειτουργήσει μέσω μιας σειράς από μεταμφιέσεις, με σκοπό να ξεγελάσει τον Σαΐνη, αν και αυτό συχνά λειτουργία ως επιρρέπεια στη συνήθεια του Σαΐνη να βλάπτει άθελα τους άλλους και σε ορισμένες περιπτώσεις να πιστεύει ο ίδιος ότι είναι πράκτορας της M.A.D. Για να βοηθήσει την Πέννυ, ο Μπρέιν είναι εξοπλισμένος με ένα υψηλής τεχνολογίας κολάρο που κρύβει ένα ανασυρόμενο τηλεοπτικό σύστημα επικοινωνίας που συνδέεται με το ρολόι χειρός της Πέννυ, στο οποίο επικοινωνεί μαζί της μέσα από παντομίμα και φυσικές χειρονομίες.
  • Αρχηγός Κουίμπυ – Το ευέξαπτο αφεντικό του Αστυνόμου Σαΐνη και ο αρχηγός της αστυνομίας της Μέτρο Σίτυ. Ο Κουίμπυ ειδικεύεται στη χρήση μεταμφιέσεων ώστε να μεταδώσει ένα μήνυμα στον Αστυνόμο Σαΐνη που έχει κυρίως οδηγίες για την επόμενη αποστολή του, ένα συχνό στοιχείο της πλοκής που λάμβανε μέρος στην αρχή κάθε επεισοδίου, καθώς τον συγχαρεί επίσης στο τέλος για την δουλειά του, χωρίς ποτέ να συνειδητοποιήσει ότι η ανιψιά του Σαΐνη είναι υπεύθυνη για την αποτυχία των σχεδίων του Δόκτωρ Κλο ή για την κρυφή προειδοποίηση για το πού πρέπει να είναι αυτός και η αστυνομία. Ως ένα συνεχές αστείο και παρωδία του Επικίνδυνη Αποστολή, ο Αστυνόμος Σαΐνης παραβλέπει το γεγονός ότι τα μηνύματα αυτά είναι "αυτοκαταστροφικά" και τα επιστρέφει στον αρχηγό, προτού ανατιναχτούν, πάντα ακούσια και περιστασιακά μέσα από την καθαρά κακή τύχη του Κουίμπυ. Ο χαρακτήρας εμφανίζεται συχνά με μια πίπα στο στόμα του, συχνά βρίσκεται στο τέλος ενός ατυχήματος από την ανόητη φύση του Αστυνόμου Σαΐνη και συνοδεύεται από τη δική του θεματική μουσική κατά τη διάρκεια της κύριας σκηνής του στο επεισόδιο.
  • Δόκτωρ Κλο – Ο ηγέτης της οργάνωσης M.A.D. Ο Δόκτωρ Κλο συχνά εκτελεί τα σχέδιά του μέσω ενός τερματικού υπολογιστή, μαζί με την κατοικίδια γάτα του, M.A.D. Κατ (μια παραπομπή στον κακό του Τζέιμς Μποντ Ερνστ Στάβρο Μπλόφελντ),[7] συνήθως είτε μέσα σε μια βάση που συχνά απεικονίζεται ως ένα παλιό κάστρο, είτε μέσα από το προσωπικό του σκάφος, το M.A.D. Μομπίλ - ένα μαύρο και κόκκινο όχημα που μπορεί να μεταμορφωθεί σε αυτοκινήτο, τζετ και υποβρύχιο, στο οποίο πάντα διαφεύγει όταν τα σχέδιά του αποτυχαίνουν ενώ βρίσκεται κοντά στον τόπο όπου διευθύνεται. Ο Δόκτωρ Κλο θεωρεί τον Αστυνόμος Σαΐνης ως τον μεγαλύτερο εχθρό του, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει την ηλιθιότητά του, αλλά γνωρίζει οτί οι Πέννυ και Μπρέιν εμπλέκονται στις αποστολές του. Ωστόσο, τόσο αυτός όσο και οι πράκτορες της M.A.D. υποθέτουν ότι ο Αστυνόμος Σαΐνης είναι ο μόνος που τους κατασκοπεύει, και ποτέ δεν γνωρίζουν ότι είναι οι πραγματικοί εγκέφαλοι πίσω από τα σχέδιά του που ματαιώνονται. Ο χαρακτήρας χρησιμοποιεί πάντα την φράση του - "Την επόμενη φορά θα σε πιάσω Σαΐνη! Την επόμενη φορά!" - στο τέλος κάθε επεισοδίου, συχνά για να απεικονίσει την επιθυμία του για εκδίκηση ενάντια στον Αστυνόμο Σαΐνη.

Αρχική ιδέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά δημιουργήθηκε από τους Άντυ Χέιγουαρντ, Ζο Σαλούπα και Μπρούνο Μπιάνκι. Οι τρεις τους ανέπτυξαν το πρότζεκτ για την DIC Audiovisuel.[8] Η αρχική ιδέα για τον Αστυνόμο Σαΐνη προήλθε από τον Χέιγουαρντ, ο οποίος έγραψε επίσης το πιλοτικό επεισόδιο με τη βοήθεια του Ζο Σαλούπα "Winter Olympics" (Χειμερινοί Ολυμπιακοί σε ελεύθερη μετάφραση) το 1982. Ο Σαλούπα, στο οποίον τότε άνηκαν τα στούντιο της DIC Audiovisuel, βοήθησε στην ανάπτυξη της ιδέας για τα υπόλοιπα επεισόδια μαζί με τον Μπρούνο Μπιάνκι, ο οποίος σχεδίασε τους κύριους χαρακτήρες και ορίστηκε ως επόπτης διευθυντής. Ένας από τους λόγους της ύπαρξης του πρότζεκτ ήταν η αποκατάσταση των δαπανών που πραγματοποίησαν από την DiC και την TMS όταν το προγραμματισμένο έργο τους, η συνέχεια του Lupine the Third που ονομαζόταν Lupine VIII, σταμάτησε στη μέση της παραγωγής.

Σύμφωνα με την μπόνους ταινία "Wowsers" με τους συν-δημιουργούς Άντυ Χέιγουαρντ και Μίχαελ Μαλιάνι στην τεσσάρων DVD σειρά Inspector Gadget: The Original Series, ο Σαΐνης πέρασε περίπου από 350 σκίτσα πριν φτάσει στον τελικό σχεδιασμό του. Ο σχεδιασμός του Σαΐνη περιελάμβανε επίσης ένα μουστάκι στον πιλότο πριν αφαιρεθεί για το υπόλοιπο της σειράς, εξαιτίας μήνυσης της DiC από την MGM. Μια τέταρτη έκδοση του πιλότου καταγράφηκε όπου προστέθηκαν λόγια για να εξηγηθεί η ύπαρξή του.

Ανάλυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ομότιτλος πρωταγωνιστής της σειράς, ο Αστυνόμος Σαΐνης, είναι αστυνομικός επιθεωρητής και Σάιμποργκ.[9] Ο Σαΐνης είναι ντυμένος με αδιάβροχο πανωφόρι και καπέλο ρεπούμπλικα. Όταν χρησιμοποιεί τη φράση "εμπρός λοιπόν καλά μου...", ενεργοποιούνται διάφορες "χρήσιμα βιονικά gadgets" και εμφανίζονται μέσα από το παλτό και το καπέλο του.[9] Τα gadgets είναι ενσωματωμένα στο σώμα του,[8] και συχνά δυσλειτουργούν.[10] Ο Αστυνόμος Σαΐνης είναι ένας βιονικός άνθρωπος με βελτιώσεις που συνδέονται με το σώμα του. Στην τηλεοπτική σειρά δεν έχει αποδοθεί καμιά ιστορία περι της προέλευσής του.[9] Η σχετιζόμενη τηλεοπτική σειρά Gadget Boy & Heather (1995-1998) δίνει μια τέτοια ιστορία γι 'αυτόν: ο Σαΐνης επρόκειτο ως βιονικό παιδί με το μυαλό ενός ενήλικα ντετέκτιβ. Οι βιονικές του βελτιώσεις είναι δημιουργίες του Μάιρον Νταμπλ, ενός εφευρέτη που ζει στην Ελβετία.[9] Οι διάφορες κρυφές συσκευές στο Σαΐνη τον καθιστούν ως σάιμποργκ ισοδύναμο με ένα μαχαίρι Swiss Army, ένα πολυ-εργαλείο. Οι βελτιώσεις προορίζονταν να του προσδώσουν την ιδιότητα του "σούπερ ντετέκτιβ". Το σώμα του έχει αναβαθμιστεί, αλλά το μυαλό του δεν έχει λάβει αντίστοιχες βελτιώσεις.[10] Ο επιθεωρητής Gadget έχει πρόσβαση σε πολλά διαφορετικά όπλα και gadgets, αλλά φαίνεται να στερείται νοημοσύνης. Συνήθως στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει διάφορα εγκλήματα καταλήγει να φέρει ευθύνη για πολλές γκάφες, σε ένα στυλ παρόμοιο με τον Επιθεωρητή Κλουζώ.[9] Ο Τέρι Ρόουαν περιγράφει τον Σαΐνη ως "αδέξιο" και "χαζό".[8] Παρά το προηγμένο εξοπλισμό του, ο Σαΐνης είναι ανίδεος και ανίκανος. Διαρκώς αντιμετωπίζει εμπόδια και κινδύνους, αλλά καταφέρνει να επιβιώσει είτε με την καλή του τύχη είτε με τη συγκεκαλυμμένη βοήθεια των Πέννυ και Μπρέιν.[8] Το αυτοκίνητο που οδηγεί ο Αστυνόμος Σαΐνης είναι ένα Matra Murena.[8] Ο προϊστάμενος του Αστυνόμου Σαΐνη είναι ο Αρχηγός Κουίμπυ.[8] Ο Αστυνόμος Σαΐνης βοηθιέται κρυφά από την ανιψιά του Πέννυ, που είναι συνήθως ο άνθρωπος που πραγματικά λύνει τις υποθέσεις τους. Η Πέννυ είναι άριστη στην έρευνα και την τεχνολογία. Οι κύριες τεχνολογικές της συσκευές είναι ένας υπολογιστής με τη μορφή ενός βιβλίου και ένα ρολόι χειρός που είναι στην πραγματικότητα μια συσκευή πολλαπλών χρήσεων. Παρακολουθεί κρυφά τις δραστηριότητες του θείου της και παρεμβαίνει για να τον βοηθήσει. Ανατρέπει τα σχέδια της M.A.D. Λόγω της μυστικότητας των δραστηριοτήτων της, δεν λαμβάνει ποτέ αναγνώριση για αυτούς και μόνο το σκυλί της έχει επίγνωση αυτών.[8] Η ίδια η Πέννυ βοηθιέται από τον σκύλο της Μπρέιν. Ο Μπρέιν έχει ανθρώπινη νοημοσύνη και είναι δίποδος. Ο Μπρέιν λαμβάνει συχνά την εντολή να διατηρεί τον Αστυνόμο Σαΐνη ασφαλής και χρησιμοποιεί διάφορες μεταμφιέσεις.[8] Οι κύριοι αντίπαλοι του Σαΐνη και των υπόλοιπων κεντρικών χαρακτήρων είναι τα μέλη της κακής οργάνωσης M.A.D. Ο εχθρός του Σαΐνη είναι ο Δόκτωρ Κλο, ο ηγέτης της οργάνωσης. Ο Δόκτωρ Κλο δεν παρουσιάζεται με ολόκληρη την εμφάνισή του: συνήθως μόνο τα χέρια του είναι ορατά. Τα χέρια του καλύπτονται από γάντια. Ο Δόκτωρ Κλο απεικονίζεται καθισμένος μπροστά σε ένα τερματικό υπολογιστή, από όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις των διαφόρων σχεδίων του. Η έδρα του βρίσκεται σε ένα παλιό κάστρο.[8] Οι Νάιλ Ρίτσαρντσον και Άνταμ Λοκς, μελετητές πολιτιστικών μελετών, αναφέρουν τον Αστυνόμο Σαΐνη ως παράδειγμα της έννοιας "φυσικό σάιμποργκ". Αυτοί οι τύποι χαρακτήρων είναι μισοί άνθρωποι και μισοί μηχανές.[11] Η ιδέα διαδόθηκε από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Οι συγγραφείς παραπέμπουν σε άλλα παραδείγματα αυτού του τύπου, όπως τους Στιβ Όστιν, Νταρθ Βέιντερ, Iron Man και Ρόμποκοπ.[11] Στο δημοσιευμένο βιβλίο You Might Be a Zombie and Other Bad News (2010), οι συντάκτες του Cracked.com ερμηνεύουν τη σειρά ως υποδήλωση σοβαρών προβλημάτων για την Πέννυ.[12] Οι γονείς της Πέννυ δεν εμφανίζονται ποτέ στην τηλεοπτική σειρά και δεν αναφέρονται ούτε καν. Η συνέπεια είναι ότι οι γονείς είτε έχουν εξαφανιστεί είτε έχουν αποβιώσει. Όπως πολλοί παιδικοί χαρακτήρες από κλασικά κινούμενα σχέδια, η Penny είναι ορφανή. Ο Αστυνόμος Σαΐνης είναι ο νόμιμος κηδεμόνας της. Ενώ η Πέννυ αναφέρεται ως "ανιψιά" του Σαΐνη και όχι ως η κηδεμονευόμενη του, οι συντάκτες αμφισβητούν αν οι δύο χαρακτήρες σχετίζονται βιολογικά. Δεν υπάρχει καμία ομοιότητα στα φυσικά χαρακτηριστικά του Επιθεωρητή Gadget και της Πέννυ. Η Πέννυ διαφέρει επίσης από τον Αστυνόμο Σαΐνη στη συμπεριφορά και στην ανώτερη συμπεριφορά της.[12]

Ένα συνεχές αστείο της σειράς είναι το πώς ο Αστυνόμος Σαΐνης χειρίζεται εκρηκτικά. Διαθέτει εκρηκτικές συσκευές με ειδική σήμανση, τις οποίες "πετά" μακριά. Οι συσκευές πάντοτε καταλήγουν να εκρήγνυνται κοντά στο αφεντικό του Αστυνόμου Σαΐνη.[12] Οι συντάκτες βλέπουν τον Αστυνόμο Σαΐνη ως ανίκανο να επιβιώσει μόνος του και να συνειδητοποιήσει ότι τα μηχανήματά του τείνουν να δυσλειτουργούν.[12] Μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση στη σειρά αφορά τον Αστυνόμο Σαΐνη που προειδοποιεί την Πέννυ να μην τον ακολουθήσει σε μια αποστολή που υποτίθεται ότι είναι πολύ επικίνδυνη γι 'αυτήν. Οι συντάκτες βλέπουν την Πέννυ να μην έχει καμία επιλογή, και να αγνοεί τις προειδοποιήσεις. Εάν δεν εξασφαλίσει την επιβίωση του Αστυνόμου Σαΐνη, θα χάσει τον νόμιμο κηδεμόνα της και θα καταλήξει σε ένα ορφανοτροφείο.[12]

Σύμφωνα με το A Dictionary of Sociology, ο Αστυνόμος Σαΐνης είναι μια σειρά επιστημονικής φαντασίας. Είναι ένα από τα πολλά έργα αυτού του είδους που εμπνέονται από την έννοια του σάιμποργκ, όπως ορίστηκε στη δεκαετία του 1960 από τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς Μάνφρεντ Κλάινς και Νάθαν Κλιν. Ο όρος αναφέρεται σε οργανισμούς με ηλεκτρονικές βελτιώσεις που θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε εξωγήινα περιβάλλοντα. Η ιδέα ήταν ότι οι εξελίξεις στη μηχανική θα επέτρεπαν την αντικατάσταση των ανθρώπινων λειτουργιών με μηχανικά μέρη και συστήματα ελεγχόμενα από υπολογιστή.[2] Οι Κλάινς και Κλιν δεν ήταν συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, αλλά η αντίληψή τους ενέπνευσε "πολλά σενάρια επιστημονικής φαντασίας". Εκτός από το Αστυνόμος Σαΐνης και τον επώνυμο χαρακτήρα του, άλλα παραδείγματα που αναφέρονται στο λεξικό περιλαμβάνουν τους RoboCop, Στιβ Όστιν, Λουκ Σκαϊγουώκερ και Μποργκ.[2] Ο ιστορικός κινουμένων σχεδίων Ντέιβιντ Περλμάτερ περιλαμβάνει τη σειρά στο ιστορικό της περιεχόμενο για την αμερικανική τηλεόραση κινουμένων σχεδίων. Θεωρεί ότι η τηλεοπτική σειρά Αστυνόμος Σαΐνης είναι η πρώτη παραγωγή της DIC Entertainment προορισμένη για την αμερικανική τηλεόραση και η διάσημη δημιουργία αυτής της εταιρείας παραγωγής. Δηλώνει ότι η σειρά έθεσε την εταιρεία στην πορεία που θα ακολουθούσε για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, αλλά θεωρεί ότι οι περισσότερες από τις επόμενες σειρές της είναι λιγότερο επιτυχείς.[13]

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας επιθεωρητής, ο Σαΐνης απεικονίζεται περισσότερο ως «παγκόσμιος μυστικός πράκτορας» παρά από έναν ντετέκτιβ.[13] Η σειρά ήταν επικεντρωμένη στη δράση, αλλά μεγάλο μέρος της δράσης προοριζόταν να είναι κωμική. Κατάφερε να συνδυάσει αποτελεσματικά στοιχεία της μυθοπλασίας δράσης και της κωμωδίας, με τρόπο ασυνήθιστο για τη δεκαετία του 1980.[13] Η τηλεοπτική σειρά δημιουργήθηκε για την αγορά κοινοπρακτικών σταθμών και αποδείχθηκε ως εμπορική επιτυχία. Δημιουργήθηκαν συνολικά 86 επεισόδια. Εν μέρει, η επιτυχία της οφείλεται από την καλή δημοσιότητα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σειρά έλαβε εκτεταμένη κάλυψη από τον Τύπο, ασυνήθιστη για μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων. Ιδιαίτερη προσέλκυση έλαβε η συμμετοχή του Ντον Άνταμς ως ο ομότιτλος χαρακτήρας.[13] Πέρα της ανικανότητας του, η αποτελεσματικότητα του Αστυνόμου Σαΐνη ως ντετέκτιβ υπονομεύθηκε από τη χαρούμενη αισιοδοξία του. Όπως έχει υποθεί από τον Άντυ Χέιγουαρντ περί της άποψη του Αστυνόμου Σαΐνη για τον κόσμο, "ο ήλιος πάντα λάμπει". Συνήθως δεν μπορεί να αντιληφθεί τον κίνδυνο.[13] Οι κακοποιοί του Αστυνόμου Σαΐνη είναι εξίσου αναποτελεσματικοί. Οι προσπάθειές τους να απαλλαγούν από τον Αστυνόμο Σαΐνη είναι εξίσου αδύνατες με αυτές του Μπόρις Μπάντενοφ να απαλλαγεί από τους δικούς του αντιπάλους.[13] Η Πέννυ είναι ένας πιο αποτελεσματικός χαρακτήρας από τον θείο της. Παρά το γεγονός ότι είναι προ-έφηβη, είναι αυτή που διεξάγει πραγματικά τις έρευνες και επιλύει τις υποθέσεις. Συχνά βρισκόταν ως θύμα απαγωγής, αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία του ρόλου της στη σειρά. Ο Περλμάτερ θεωρεί την Πέννυ ως έναν ασυνήθιστα έξυπνο γυναικείο χαρακτήρα, σύμφωνα με τα πρότυπα της δεκαετίας του 1980.[13] Το "ηλεκτρονικό βιβλίο" της Πέννυ ήταν στην πραγματικότητα ένας φορητός υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο. Ο Περλμάτερ θεωρεί ότι αυτό το στοιχείο της σειράς έχει προβλέψει πραγματικές τεχνολογικές εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς.[13] Ο Μπρέιν φαίνεται να έχει έναν υπερ-ανθρώπινο νου και είναι άριστος στις μεταμφιέσεις. Λειτουργεί περισσότερο ως πράκτορας παρά ως ο κατοικίδιος σκύλος της.[13] Η M.A.D. απεικονίζεται ως ένα αποτελεσματικό εγκληματικό σύμπλεγμα και ο ηγέτης της, ο Δόκτωρ Κλο, είναι φαινομενικά αποτελεσματικός διαχειριστής. Εντούτοις, οι περισσότεροι πράκτορες του Κλο απεικονίζονται ως βλάκες, και ο Περλμάτερ τους βρίσκει παρόμοιους με τους χαρακτήρες των Τρίο Στούτζων.[13] Ο ίδιος ο Δόκτωρ Κλο είναι ο πιο απειλητικός από όλους στην οργάνωση αυτή. Στο τέλος των επεισοδίων ακούγεται η οργισμένη και εκφοβιστική φωνή του Δόκτωρα Κλο, απειλώντας να "πιάσει" τον Αστυνόμο Σαΐνη όταν θα ξανασυναντηθούν στη συνέχεια.[13] Εκτός από τους κύριους χαρακτήρες της σειράς, τα επεισόδια παρουσιάζουν έναν άλλο επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, τον Αρχηγό Κουίμπυ. Ο Αρχηγός Κουίμπυ ενημερώνει τον Αστυνόμο Σαΐνη για τις αποστολές του μέσω αυτοκαταστροφικών μηνυμάτων. Αναπόφευκτα, τα μηνύματα ανατινάζουν τον ίδιο τον Αρχηγό. Οι εκρήξεις παίζονται για γέλια.[13] Λόγω διαφόρων επαναλαμβανόμενων στοιχείων στη σειρά, συχνά το βασική πλοκή κάθε επεισοδίου ήταν η ίδια. Η γεωγραφική θέση κάθε επεισοδίου διέφερε, ωστόσο, και προέβλεπε κάποια ποικιλία στη σειρά. Η σειρά έδωσε αποτελεσματικά στους θεατές τόσο κωμικές όσο και δραματικές στιγμές. Παρά τα πρότυπα λογοκρισίας για τις αμερικανικές κινουμένων σχεδίων σειρές που ίσχυαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, η σειρά περιελάμβανε επίσης στοιχεία κωμωδίας slapstick. Αυτό ήταν σχεδόν απαγορευμένο εκείνη την εποχή, αλλά η λογοκρισία ήταν λιγότερο αυστηρή για σειρές κοινοπρακτικών σταθμών και το στούντιο το εκμεταλλεύτηκε αυτό.[13] Η επιτυχία του Αστυνόμος Σαΐνης ενθάρρυνε τη DiC να επενδύσει στην παραγωγή περρισότερων κινούμενων σχεδίων για την αμερικανική αγορά, ξεκινώντας με το The Littles (1983). Πολλές νέες σειρές παρήχθησαν το 1984.[13]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεναριογράφοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σεναριογράφος της Nelvana Πίτερ Σάοντέρ ήταν ο επικεφαλής συγγραφέας για τον πρώτο κύκλο. Δεδομένου ότι η Nelvana δεν ήταν πλέον μέρος της παραγωγής από τον δεύτερο κύκλο, η εκπομπή γράφτηκε από τους υπαλλήλους του στούντιο της DiC Έλενορ Μπούριαν-Μορ, Μάικ Ομαόνι, Γκλεν Έγκμπερτ και Τζακ Χανραχάν. Οι Χανραχάν και Μπούριαν-Μορ αργότερα θα έγραφαν σενάριο για το ειδικό χριστουγεννιάτικο επεισόδιο Inspector Gadget Saves Christmas[14]

Κινούμενα σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον τηλεοπτικό πιλότο, τα πρώτα 64 επεισόδια 22½ λεπτών γράφτηκαν, σχεδιάστηκαν, εικονογραφήθηκαν και καταγράφηκαν φωνητικά στον Καναδά στην Nelvana Animation Studio (η οποία συν-παρήγαγε τη σειρά υπό την εποπτεία της DiC), με δημιουργική εποπτεία από τον Ζο Σαλούπα. Ο Μπρούνο Μπιάνκι ήταν ο επόπτης διευθυντής. Το animation για τα περισσότερα από αυτά τα επεισόδια έγινε στο Τόκυο, από την Tokyo Movie Shinsha, ενώ για μερικά επεισόδια φέρει υπεύθυνη η Cuckoo's Nest Studio στο Ταϊβάν, πριν τελειοποιηθεί ως προς την παραγωγή από τις DiC και Nelvana. Το animation για το πιλοτικό επεισόδιο "Winter Olympics" (Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες σε ελεύθερη μετάφραση), έγινε από την Telecom Animation Film και είχε κάπως υψηλότερο προϋπολογισμό από τα υπόλοιπα επεισόδια.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρόλος του Αστυνόμου Σαΐνη πέρασε από δύο διαφορετικούς φωνητικούς ηθοποιούς για το πιλοτικό επεισόδιο προτού επιλεχθεί ο Ντον Άνταμς. Στην πρώτη έκδοση του πιλοτικού επεισοδίου, η φωνή του Αστυνόμου Σαΐνη δανείζεται από τον Τζέσσι Ουάιτ. Μια δεύτερη έκδοση του πιλότου έγινε με τη μόνη διαφορά ότι ο Γκάρυ Όουενς επανέγγραψε όλους τους διαλόγους του Ουάιτ με μια μεσο-Ατλαντική προφορά με βαθύ τόνο. Τελικά, οι παραγωγοί αποφάσισαν να επιλέξουν τον ηθοποιό Ντον Αντάμς στο ρόλο, επαναεγγράφοντας όλο τον διάλογο του Αστυνόμου Σαΐνη στον πιλότο, ώστε να θυμίζει περισσότερο τον Μάξγουελ Σμαρτ. Μια τέταρτη έκδοση του πιλότου δημιουργήθηκε για τηλεοπτική μετάδοση με τον Φρανκ Γουέλκερ να καταγράφει εκ νέου μια πρόταση ως Αστυνόμος Σαΐνης για να εξηγήσει την ύπαρξη του μουστακιού του.

Οι Δόκτωρ Κλο, M.A.D. Κατ και Μπρέιν εκφωνήθηκαν από τον Φρανκ Γουέλκερ. Οι Γουέλκερ και Άνταμς κατέγραψαν τους διαλόγους τους σε ξεχωριστές ηχογραφήσεις στο Λος Άντζελες, ενώ οι υπόλοιποι διάλογοι από τους άλλους ηθοποιούς της πρώτης σεζόν καταγράφηκαν στο Τορόντο. Ο Ντον Φράνκκς αρχικά αντικατέστησε τον Γουέλκερ ως Δόκτωρ Κλο για 25 επεισόδια μετά από τον πιλότο πριν κληθεί ο Γουέλκερ να τον αντικαταστήσει για αυτά τα επεισόδια. Ωστόσο, ο Γουέλκερ δεν μπόρεσε να ξαναεγγράψει μερικά επεισόδια, όπου η φωνή του Φράνκκς παρέμεινε.[15] Ο Φράνκκς ωστόσο, παρέμεινε στην σειρά και συνήθως εκτελούσε τη φωνή ενός ακόλουθου του Δόκτωρ Κλο. Μερικές φορές ο Φράνκκς θα δάνειζε την φωνή του σε έναν δευτεροβάθμιο πράκτορα της M.A.D. με τον Γουέλκερ (ο οποίος συνήθως ερμήνευε τις φωνές των πρακτόρων αλλιώς) ως τον άλλο σε επεισόδια όπου η φωνή του Φράνκκς ήταν απαραίτητη. Την φωνή της Πέννυ έκανε η Μόνα Μάρσαλ στον πιλότο και στη συνέχεια δάνεισε την φωνή της η κόρη του Ντον Φράνκκς, Κρι Σάμερ, για τον υπόλοιπο πρώτο κύκλο, στον πρώτο της φωνητικό ρόλο. Ο Αρχηγός Κουίμπυ εκφωνήθηκε από τον Τζον Στίβενσον στον αρχικό πιλότο και αργότερα από τον Ντάν Χένεσι για το υπόλοιπο του πρώτου κύκλου.

Όταν η παραγωγή του Αστυνόμος Σαΐνης μετακινήθηκε από την Nelvana στο Τορόντο, στην έδρα της DiC στο Λος Άντζελες για τον δεύτερο κύκλο, αντικαταστάθηκαν όλοι οι καναδοί φωνητικοί ηθοποιοί. Η Χόλι Μπέργκερ αντικατέστησε την Κρι Σάμερ ως τη φωνή της Πέννυ, ενώ ο Μορίς Λαμάρς αντικατέστησε τον Ντάν Χένεσι ως τη φωνή του Αρχηγού Κουίμπυ. Περιστασιακά, ο Λαμάρς θα αντικαταστούσε τον Ντον Άνταμς ως Αστυνόμο Σαΐνη όποτε κρινόταν απαραίτητο.

Ελληνικές μεταγλωττίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φωνή του Σαΐνη στην πρώτη ελληνική μεταγλώττιση της ΕΡΤ του 1985 ήταν του Τάσου Κωστή, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του ελληνικού τίτλου: «Σαΐνης».[16] Η Λέτα Μουσούτη δανείζει την φωνή της στην Πέννυ, ο Χρήστος Πάρλας στον Δόκτωρ Κλάου, και ο Χρήστος Κατσιγιάννης στον Αρχηγό Κουίμπυ ενώ η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Μπαλή.[17] Στο Fox Kids, σε κυκλοφορίες DVD της σειράς από τον ομώνυμο σταθμό και τον εκδοτικό οίκο Μοντέρνοι Καιροι, στον ANT1, την ΕΤ1, την ΔΤ, το E Channel και περιφερειακούς σταθμούς,[18][19][20] υπήρξε μια νέα μεταγλώττιση από τα στούντιο Τρίτων και Λύσις, με το σύνηθες καστ που έχει συμμετάσχει στις περισσότερες μεταγλωττίσεις των στούντιο: Στέλιος Καλαθάς ως Σαΐνης,[21] η Χρύσα Σπηλιώτη ως Πέννυ την οποία μετά την αντικατέστησε η Δήμητρα Δημητριάδου, Θέμης Ψυχογιός ως Δόκτωρ Κλο (αποκαλούμενος ως Δόκτωρ Μαντ), και ο Γιάννης Παπαϊωάννου ως ο Αρχηγός Κουίμπυ.[22] Η Δέσποινα Κυριακίδου είναι υπεύθυνη για την μετάφραση. Ο Μιχάλης Μπαλής με την Δήμητρα Δημητριάδου σκηνοθέτησαν αυτή την μεταγλώττιση. Το ελληνικό τραγούδι τίτλων, το οποίο έχει γράψει ο Πάνος Τσαπάρας, ακούγεται και στις δύο μεταγλωττίσεις.[18][23] Η εταιρία διανομής Dioharis Audiovisual κυκλοφόρησε επεισόδια της σειράς μαζί με της ισπανικής κινουμένων σχεδίων Supermodels, με διαφορετική μεταγλώττιση την οποία σκηνοθετούσε η Χρύσα Σαμαρά στο στούντιο Τρίτων. Εδώ τον ρόλο του Σαΐνη είχε ο Γιάννης Υφαντής, τον ρόλο της Πέννυς (στα περισσότερα επεισόδια) η Χρύσα Σαμαρά και τους ρόλους των Δόκτωρ Κλάου και Αρχηγού Κουίμπυ (στα περισσότερα επεισόδια) ο Αντώνης Πάλλης.[22] Στην πιο πρόσφατη μεταγλώττιση της σειράς, η οποία έγινε στο στούντιο Sierra Post απο τον Τηλέμαχο Κρεβάικα, στον ρόλο του Σαΐνη είναι ο Πέτρος Σπυρόπουλος, της Πέννυς η Άννα Σταματίου, του Αρχηγού Κουίμπι ο Θοδωρής Σμέρος και τέλος στον ρόλο του Δόκτωρ Κλο ο Τάκης Σακελλαρίου.[22]

Στο σπέσιαλ Inspector Gadget Saves Christmas υπάρχουν δύο μεταγλωττίσεις. Στην μεταγλώττιση για την βιντεοκασέτα ονόματι Ο Αστυνόμος Σαίνης σε Χριστουγεννιάτικες Περιπέτειες που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1996,[24] ο Τάσος Κωστής δανείζει την φωνή του στον ομότιτλο χαρακτήρα όπως και στην πρώτη της σειράς, ενώ η Κατερίνα Γκίργκις δανείζει την φωνή της στην Πέννυ, ο Θέμης Ψυχογιός στον Αρχηγό Κουίμπυ και τον Άγιο Βασίλη, και ο Φώτης Πετρίδης στον Δόκτωρ Κλο και τον Μπρέιν ενώ την σκηνοθεσία είχε ο Νίκος Πόγκας στο Studio'87.[25] Στην δεύτερη μεταγλώττιση ονόματι Ο Αστυνόμος Σαΐνης σώζει τα Χριστούγεννα, η οποία ανατέθηκε από την DigiTime για την σείρα παιδικών DVD Πάντα και Λέων και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2004,[26][27] τον Αστυνόμο Σαΐνη κάνει ο Στέλιος Καλαθάς όπως και στην μεταγενέστερη της σειράς, αλλά η Ελένη Κεφαλοπούλου δανείζει την φωνή της στην Πέννυ, ο Αυγερινός Σουλόπουλος στον Αρχηγό Κουίμπυ και τον Άγιο Βασίλη, ο Θέμης Ψυχογιός στον Δόκτωρ Κλο και ο Σπύρος Μπιμπίλας στον Μπρέιν και σε άλλους χαρακτήρες. Ο τελευταία αναφερόμενος ηθοποιός σκηνοθετεί επίσης το επεισόδιο, όπως και με τις περισσότερες μεταγλωττίσεις της Οπτικοακουστικής, του στούντιο υπεύθυνου για την μεταγλώττιση του, αλλά και των άλλων παιδικών της DigiTime. Την μετάφραση κάνει η Ελένη Κεφαλοπούλου.

Σχετιζόμενες εκπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστυνόμος Σαΐνης και Μικροί Σαΐνηδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αστυνόμος Σαΐνης και Μικροί Σαΐνηδες είναι η συνέχεια της σειράς του 1983, και συμπαραγωγή των εταιριών Fox Kids Europe, DIC Entertainment Corporation, SIP Animation, M6 Métropole Télévision, Channel 5, και Mediatrade S.P.A. έτους 2002.[28] Ήταν ένα από τα κύρια προγράμματα του ελληνικού Fox Kids, όπου έκανε πρεμιέρα τα τέλη της ίδιας χρονιάς, μαζί με άλλους σταθμούς του δικτύου στην Ευρώπη αργότερα.[29][30] Μετά την μετονομασία του σταθμού σε Jetix, κυκλοφόρησαν τα 6 πρώτα επεισόδια της σειράς σε DVD από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί.[31][32] Παρά τον εξελληνισμένο τίτλο της σειράς, ο Αστυνόμος Σαΐνης (στον οποίο ξαναδανείζει την φωνή του ο Τάσος Κωστής) σε αυτή προάγεται σε υπολοχαγό,[30] και δουλεύει για την Παγκόσμια Οργάνωση Μεγάλων Δυνάμεων (αγγλικα: World Organization of Mega Powers), με βοηθούς τους Φίτζετ και Ντίτζιτ, δύο μικρά ρομπότ και μινιατούρες του Σαΐνη. Ο καθένας τους έχει το δικό του οπλοστάσιο κρυφών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων τηλεοπτικών συσκευών επικοινωνίας στα "στήθη" τους. Η Πέννυ (12χρονη σε αυτή την σειρά),[33] η οποία τα διευθύνει από την σοφίτα του σπιτιού της, τους δημιούργησε αφού ο Μπρέιν αποσύρθηκε, ψυχολογικά τραυματισμένος από τις προηγούμενες απόπειρες να σώσει τον Σαΐνη. Προηγήθηκε πριν την σειρά, η τηλεταινία Αστυνόμος Σαΐνης: Μυστική Φόρμουλα, που έκανε πρεμιέρα στο Nickelodeon στις 13 Οκτωβρίου 2002, στην οποία ο υπολοχαγός Σαΐνης εγκαταλείπει το αγαπημένο του αλλά γηρασμένο Γκάτζετμομπιλ, ενώ ο εχθρός του, Δόκτωρ Κλο, χρησιμοποιεί έναν ανταγωνιστικό μαχητή του εγκλήματος για να δυσφημίσει τον Σαΐνη.

Οι αρχικοί δημιουργοί του Αστυνόμου Σαΐνη επανενώθηκαν για την υλοποίηση της σειράς. Ο Άντυ Χέιγουαρντ έφερε την ιδέα και ήταν ένας από τους εκτελεστικούς παραγωγούς. Ο Ζο Σαλούπα δημιούργησε και ανέπτυξε την σειρά και έγραψε κάθε επεισόδιο. ενώ ο Μπρούνο Μπιάνκι σχεδίασε τους κύριους χαρακτήρες καθώς επίσης σκηνοθέτησε την σειρά.

Ένα ομότιτλο βιντεοπαιχνίδι βασισμένο στη σειρά κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2004, για το PlayStation 2 και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ανεπτυγμένο από την Eko Software και διανεμημένο από την Hip International Europe, η οποία απέκτησε τα δικαιώματα όταν εξαγόρασε την Light & Shadow Production, υπεύθηνη για τα προηγούμενα παιχνίδια με τον Αστυνόμο Σαΐνη, τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς.[34] Κυκλοφόρησε μόνο σε PAL.

Επιθεωρητής Σαΐνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια σειρά βασισμένη στην ομώνυμη του 1983 ανακοινώθηκε το 2011, και έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα και άλλες χώρες το 2015, στο Boomerang.[35] Σε αυτή την σειρά, ο Δόκτωρ Κλο έχει ξεψυχθεί έξω από τη φυλακή-παγόβουνό του και επαναφέρει την M.A.D. Ο Αστυνόμος Σαΐνης βγαίνει από τη συνταξιοδότησή του και επιστρέφει για να σταματήσει τον Κλο για άλλη μια φορά, αλλά αυτή τη φορά, με την Πέννυ και τον Μπρέιν επίσημα στο πλευρό του. Ένας νέος χαρακτήρας σε αυτή τη σειρά είναι ο ανιψιός του Δόκτωρ Κλο, Τάλον, που η Πέννυ αγαπά κατά κάποιον τρόπο, και αντιστρόφως. Η σειρά είναι ακόμα πιο κωμική από την βασιζόμενη, με τον Δόκτωρ Κλο να απεικονίζεται ως λιγότερο απειλητικό και τον Σαΐνη πολύ πιο αδέξιο και ανόητο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Inspector Gadget». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Scott (2014), σελ. 151
  3. «Inspector Gadget». Cookie Jar Entertainment. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2009. 
  4. Αστυνόμος Σαϊνης 1993 στο YouTube
  5. «Watch Out, Evildoers and Bad Guys, Here Comes Inspector Gadget» [Προσέξτε κακοποιοί, έρχεται ο Αστυνόμος Σαΐνης]. PostIMG.org (στα Αγγλικά). Lexington Broadcast Services Company, Inc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2016. 
  6. Μάρτενς, Τοντ (28 Απριλίου 2015). «Spectre trailer reinvents a famous Bond rival». Los Angeles Times. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2015. 
  7. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 8,7 8,8 Rowan (2016), σελ. 101-102
  8. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 Roberts (2012), Κεφάλαιο 11, ενότητα Inspector Gadget, Αναρίθμητες σελίδες
  9. 10,0 10,1 Matronic (2015), σελ. 142
  10. 11,0 11,1 Ρίτσαρντσον, Λοκς (2016), κεφάλαιο Physical Cyborg, Αναρίθμητες σελίδες
  11. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 Cracked (2014), Chapter Five Classic Cartoon Characters with Traumatic Childhoods, Αναρίθμητες σελίδες
  12. 13,00 13,01 13,02 13,03 13,04 13,05 13,06 13,07 13,08 13,09 13,10 13,11 13,12 13,13 Perlmutter (2014), σελ. 208-209
  13. «Inspector Gadget saves Christmas». WorldCat.org. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2016. 
  14. «Frank Welker Homepage». Frankwelker.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2013. 
  15. Ανδρέου, Μαρία (24 Σεπτεμβρίου 2016). «Η φωνή του αστυνόμου Σαΐνη». Espresso.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2019. 
  16. Ελληνικοί τίτλοι αρχής πρώτης μεταγλώττισης.
  17. 18,0 18,1 ««Πρόβλημα, πρόβλημα, πες μου πώς το λύνεις, Αστυνόμος Σαΐνης!» Η σειρά κινουμένων σχεδίων με τον γκαφατζή αστυνόμο. Ποιος διάσημος ηθοποιός έκανε τη φωνή του...». Mixanitouxronou.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2019. 
  18. «ΕΡΤ online - Πρόγραμμα Τηλεόρασης». tvradio.ert.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2019. 
  19. «Kids TV». ktv.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019. 
  20. «Στέλιος Καλαθάς: «Είμαι ο αστυνόμος Σαϊνης»». Star.gr. 4 Φεβρουαρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2019. 
  21. 22,0 22,1 22,2 «Μεταγλωττίσεις Αστυνόμος Σαΐνης». Greek Dub DB. 
  22. Ηχητική περιγραφή μεταγλώττισης στους τίτλους τέλους, στην μεταγενέστερη μεταγλώττιση.
  23. https://www.videorama.gr/erental_product.aspx?ID=18441&format=2[νεκρός σύνδεσμος]
  24. «Ο Αστυνόμος Σαΐνης Σώζει τα Χριστούγεννα Μεταγλωττίσεις». Greek Dub DB. 
  25. https://web.archive.org/web/20060828133657/http://www.digitime.gr/product_info.php?products_id=375&osCsid=52932c08376233fca54204e7bdc55080
  26. http://www.videoclub.gr/go.asp?do=films&id=7420
  27. «Gedgetini co-production launch». Jetixeurope.com (στα Αγγλικά). 3 Απριλίου 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019. 
  28. «N Ο V A». Nova.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2019. 
  29. 30,0 30,1 «Gedgetini licensing activities». Jetixeurope.com (στα Αγγλικά). 5 Ιουνίου 2003. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019. 
  30. www.studio52.gr/info_gr.asp?infoID=00000wbb
  31. http://www.studio52.gr/info_gr.asp?infoID=00000x68
  32. «N Ο V A». Nova.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2003. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2019. 
  33. https://www.mobygames.com/company/light-shadow-production
  34. «Inspector Gadget Reboot Tops Off TELETOON Canada's Latest Original Production Slate». Bell Media (στα Αγγλικά). Μπανφ, Αλμπέρτα. 11 Ιουνίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2015.