Επίπεδο πτήσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο επίπεδο πτήσης, ή πτήσης επίπεδο (flight level, FL) χαρακτηρίζεται γενικά συγκεκριμένο καθ΄ ύψος εύρος υψομέτρου εντός του οποίου πραγματοποιούνται πτήσεις αεροσκαφών. Τούτο υπολογίζεται με βάση την ατμοσφαιρική πίεση από τη μέση στάθμη της επιφάνειας της θαλάσσης (MSL), έτσι στη πράξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ύψος πίεσης που αποτελεί εκατόβαθμη κλίμακα και μετριέται με το αλτίμετρο.

Γενικά τα επίπεδα πτήσης αποτελούν διεθνή τυποποιημένα πρότυπα που έχει θεσπίσει ο ICAO που δίδονται σε πόδια (ή μέτρα, που ακολουθούν κυρίως χώρες της Ασίας) δια 100, π.χ. ύψος 33.000 πόδια είναι το επίπεδο πτήσης 330. Τα επίπεδα πτήσης δίδονται πάντα με τριψήφιο αριθμό προ του οποίου δίδεται το χαρακτηριστικό αγγλικό δίγραμμα FL. Έτσι το παραπάνω παράδειγμα προφέρεται Εφ-Ελ-θρι-θρι-ζίρο (FL 330).

  • Σημειώνεται ότι ο τριψήφιος αριθμός των επιπέδων πτήσης καταλήγει πάντα σε μηδέν, σε αντίθεση με τα υψόμετρα μετάβασης (δηλαδή της αλλαγής από ένα επίπεδο σε άλλο, είτε ανοδική είτε καθοδική, που δίδεται επίσης με τριψήφιο αριθμό, που καταλήγει πάντα σε πέντε, π.χ. 335 που είναι το υψόμετρο μετάβασης είτε από FL-330 προς FL-340 (ανοδικά), ή αντίστροφα (καθοδικά).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]