Εξ επαφής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εξ Επαφής)
Εξ επαφής
ΣκηνοθεσίαΜάικ Νίκολς
ΠαραγωγήSony Pictures
Columbia Pictures
ΣενάριοΠάτρικ Μάρμπερ
Βασισμένο σεCloser[1]
ΠρωταγωνιστέςΤζούλια Ρόμπερτς
Τζουντ Λο
Νάταλι Πόρτμαν
Κλάιβ Όουεν
ΜουσικήΣουζάνα Πέρικ
ΦωτογραφίαΣτίβεν Γκόλντμπλατ
ΜοντάζΤζον Μπλουμ
ΕνδυματολόγοςAnn Roth
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 3 Δεκεμβρίου 2004
Country flag 18 Φεβρουαρίου 2005
Διάρκεια104 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Το Εξ επαφής (Αγγλικά: Closer) είναι αμερικανική αισθηματική, δραματική ταινία παραγωγής 2004, σε σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς. Το σενάριο έγραψε ο Πάτρικ Μάρμπερ βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του έργο. Πρωταγωνιστούν οι Τζούλια Ρόμπερτς, Τζουντ Λο, Νάταλι Πόρτμαν και Κλάιβ Όουεν.

Η ταινία απέσπασε πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων 2 Χρυσές Σφαίρες και 2 υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία αρχίζει με την Άλις και τον Νταν να ανταλλάζουν ματιές στο δρόμο του Λονδίνου. Η Άλις μόλις έχει έρθει από την Αμερική όπου εργαζόταν ως στριπτιζέζ. Ο Νταν είναι ένα φιλόδοξος Βρετανός συγγραφέας, που πηγαίνει στη δουλειά του. Η Άλις, μη κοιτώντας προσεκτικά το δρόμο, τον διασχίζει και ένα ταξί τη χτυπάει μπροστά στο Νταν. Εκείνος τρέχει πάνω της και αυτή του χαμογελάει λέγοντας "Γεια σου ξένε". Την πηγαίνει στο νοσοκομείο. Αργότερα πηγαίνουν βόλτα σε ένα πάρκο, στο οποίο αυτός και ο πατέρας του επισκέπτονταν συχνά μετά το θάνατο της μητέρας του. Πριν φύγει τη ρωτάει ποιο είναι το όνομά της. Έτσι αρχίζει η σχέση τους.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Νταν έχει γράψει βιβλίο βασισμένο στη ζωή της Άλις και ενώ φωτογραφίζεται, φλερτάρει με την Αμερικανίδα φωτογράφο Άννα. Η Άννα φιλάει το Νταν πριν μάθει ότι αυτός και η Άλις είναι ζευγάρι. Ο Νταν τότε προσπαθεί να πείσει την Άννα να έχουν παράνομη σχέση. Τότε έρχεται η Άλις και τους διακόπτει. Του ζητά να φύγει όταν ζητάει από την Άννα να τη φωτογραφίσει. Κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης, η Άλις αποκαλύπτει στην Άννα ότι άκουσε τη συζήτησή της με το Νταν. Δε λέει τίποτα στο Νταν. Εν τω μεταξύ αυτός τρέχει πίσω από την Άννα, η οποία αντιστέκεται.

Άλλος ένας χρόνος περνά και ο Νταν συμμετέχει σε μια συζήτηση cybersex και τυχαία γνωρίζει τον Λάρι, ένα Βρετανό δερματολόγο. Με την Άννα ακόμα στο μυαλό του, ο Νταν την υποδύεται και με την πρόφαση ότι θέλει να κάνουν σεξ, πείθει τον Λάρι να συναντηθούν στο Ενυδρείο, όπου η Άννα επισκέπτεται συχνά. Ο Λάρι πηγαίνει στο μέρος συνάντησής τους που κατά σύμπτωση βρίσκεται εκεί η Άννα. Ο Λάρι, νιώθοντας ντροπή, απολογείται. Η Άννα του λέει ότι ένας άντρας που την κυνηγούσε ευθύνεται για την όλη κατάσταση. Σύντομα, ο Λάρι και η Άννα γίνονται ζευγάρι.

Τέσσερις μήνες μετά, σε μια έκθεση της Άννα, ο Λάρι γνωρίζει την Άλις. Ο Λάρι γνωρίζει ότι είναι ζευγάρι με το Νταν, παρ' όλα αυτά φλερτάρει μαζί της. Εν τω μεταξύ ο Νταν πείθει την Άννα να ενδώσει.

Περνάει ένας χρόνος και ο Νταν με την Άννα συνεχίζουν να απατούν τους συντρόφους τους, ακόμα κι όταν η Άννα παντρεύτηκε το Λάρι. Αποφασίζουν κάποια στιγμή να τους πουν την αλήθεια για τη μυστική σχέση τους. Ο Λάρι με την Άννα μαλώνουν πολύ άσχημα και η Άλις εγκαταλείπει το Νταν χωρίς να του πει τίποτα.

Η Άλις για να μπορέσει να επιβιώσει, γίνεται πάλι στρίπερ ενώ μένει ακόμα στο Λονδίνο και ακόμα ερωτευμένη με το Νταν. Μια μέρα ο Λάρι κατά λάθος τη βλέπει στο στριπ κλαμπ που εργάζεται και την αναγνωρίζει. Τη ρωτά αν ονομάζεται Άλις αλλά εκείνη του απαντά Τζέιν. Της ζητάει να πάει μαζί του, αλλά αρνείται.

Ο Λάρι πείθει την Άννα να τον συναντήσει για τελευταία φορά. Δέχεται να κοιμηθεί μαζί του ώστε ο Λάρι να υπογράψει τα χαρτιά του διαζυγίου. Όταν συναντά το Νταν, αυτός καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάτι ανάμεσα σε αυτήν και το Λάρι.

Μια εβδομάδα μετά, ο Νταν πηγαίνει στο γραφείο του Λάρι, ζητώντας να αφήσει την Άννα να επιστρέψει σε εκείνον, καθώς αυτή είναι τώρα με το Λάρι. Του λέει να προσπαθήσει να κερδίσει πίσω την Άλις, αλλά ο Νταν δεν ξέρει που βρίσκεται. Ο Λάρι του λέει που να τη βρει αλλά του λέει επίσης ότι κοιμήθηκε μαζί της.

Η Άλις δέχεται τον Νταν πίσω και αποφασίζει να πάνε στην Αμερική για διακοπές. Πηγαίνουν σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο. Η Άλις τότε του λέει ότι σήμερα είναι η μέρα που πρωτογνωρίστηκαν στο δρόμο του Λονδίνου, τέσσερα χρόνια πριν. Ο Νταν τη ρωτάει τότε αν κοιμήθηκε με τον Λάρι. Αυτή το αρνείται. Όταν αυτός επιμένει να του πει την αλήθεια, εκείνη του λέει ότι δεν τον αγαπά πια και παραδέχεται ότι κοιμήθηκε με τον Λάρι. Ο Νταν της λέει ότι το ήξερε και ότι την έχει ήδη συγχωρήσει. Αυτή νευριάζει και του λέει ότι τελειώσανε. Τότε αρχίζουν να μαλώνουν και ο Νταν τη χτυπάει.

Η Άλις επιστρέφει στην Αμερική μόνη της. Καθώς περνάει από τον συνηθισμένο έλεγχο, αποκαλύπτεται από το διαβατήριό της ότι το πραγματικό της είναι όντως Τζέιν και ότι έλεγε ψέματα στα τέσσερα χρόνια της σχέσης της με το Νταν.

Πίσω στο Λονδίνο, ο Νταν πηγαίνει στο πάρκο και βλέπει μια πλάκα με το όνομα Αλις Άιρς, που είναι αφιερωμένη σε ένα κορίτσι που έσωσε τρία παιδιά.

Η ταινία τελειώνει με την Άλις/Τζέιν να προχωρά στους δρόμους του Μανχάταν, σε μια σκηνή παρόμοια με εκείνη στο Λονδίνο.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ρόλο της Άννα, η Κέιτ Μπλάνσετ είχε υπογράψει να παίξει αλλά λόγω της δεύτερης εγκυμοσύνης της αναγκάστηκε να αποχωρήσει.[2] Στο ομώνυμο θεατρικό έργο το ρόλο του Νταν έπαιζε ο Κλάιβ Όουεν που στην ταινία έχει το ρόλο του Λάρι.[3] Το Εξ επαφής προοριζόταν για το Χολιγουντιανό ντεμπούτο της ηθοποιού Έβα Γκριν στο ρόλο της Άλις, αλλά αποχώρησε τελευταία στιγμή για άγνωστους λόγους.[4]

Εισπρακτική/Καλλιτεχνική επιτυχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 27 εκατομμύρια δολάρια[5], το Εξ επαφής άνοιξε στην 5η θέση το πρώτο τριήμερο με 7,7 εκατομμύρια δολάρια.[5] Συνολικά στην Αμερική απέφερε 33,9 εκατομμύρια ενώ στον υπόλοιπο κόσμο έφτασε τα 81,5 εκατομμύρια δολάρια, συγκεντρώνοντας παγκοσμίως 115,5 εκατομμύρια δολάρια.[5]

Η ταινία απέσπασε καλές κριτικές με πολλούς να επαινούν τις ερμηνείες των Νάταλι Πόρτμαν και Κλάιβ Όουεν. Οι δύο βραβεύτηκαν με Χρυσή Σφαίρα και κέρδισαν από μία υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία β' γυναικείου και αντρικού ρόλου αντίστοιχα.

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα Παραπομπή
Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου Κλάιβ Όουεν Υποψηφιότητα [6]
Β' Γυναικείου Ρόλου Νάταλι Πόρτμαν Υποψηφιότητα [6]
Χρυσές Σφαίρες Καλύτερη Ταινία - Δράμα Υποψηφιότητα [7]
Σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς Υποψηφιότητα [7]
Σενάριο Πάτρικ Μάρμπερ Υποψηφιότητα [7]
Β' Ανδρικού Ρόλου Κλάιβ Όουεν Νίκη [7]
Β' Γυναικείου Ρόλου Νάταλι Πόρτμαν Νίκη [7]
BAFTA Β' Ανδρικού Ρόλου Κλάιβ Όουεν Νίκη [8]
Β' Γυναικείου Ρόλου Νάταλι Πόρτμαν Υποψηφιότητα [8]
Διασκευασμένο Σενάριο Πάτρικ Μάρμπερ Υποψηφιότητα [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Σουηδικά) Swedish Film Database. Swedish Film Institute. 59922.
  2. «Blanchett, Owen Get Closer With Mike Nichols». FOXNews. 10 Μαρτίου 2003. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011. 
  3. Alex Bilmes (22 Ιουνίου 2011). «Clive Owen: star man». gq-magazine.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011. 
  4. «Closer στο Internet Movie Database». IMDb. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2010. 
  5. 5,0 5,1 5,2 «Closer στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2010. 
  6. 6,0 6,1 «The 77th Academy Awards (2005) Nominees and Winners». oscars.org. 27 Φεβρουαρίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 «Golden Globes, USA». goldenglobes.org. imdb.com. 16 Ιανουαρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011. 
  8. 8,0 8,1 8,2 «BAFTA Awards». bafta.org. imdb.com. 12 Φεβρουαρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]