Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα (Γαλλία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα
Parti Socialiste Unifié
Ίδρυση3 Απριλίου 1960 (1960-04-03)
ΙδεολογίαΔημοκρατικός σοσιαλισμός
Εργατική αυτοδιαχείριση
Περιφερισμός
Χριστιανική αριστερά
Σοσιαλδημοκρατία
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Πολιτικό σύστημα Γαλλίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα (Γαλλ.: Parti Socialiste Unifié, PSU) ήταν γαλλικό κόμμα της νέας Αριστεράς.

Ιδρύθηκε το 1960 από σοσιαλιστές αντίθετους στον πόλεμο της Αλγερίας και στη συνεργασία του SFIO με τον Ντε Γκολ και από κομμουνιστές που αποχώρησαν από το ΚΚ μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουγγαρία το 1956. Από τα μέσα της δεκαετίας του 60 θα επηρεαστεί όλο και περισσότερο από τις ιδέες της νέας αριστεράς, όπως η αυτοδιαχείριση, και θα στηρίξει το φοιτητικό κίνημα του Μάη του 68. Το 1973 μεγάλο τμήμα του κόμματος με επικεφαλής το ηγετικό στέλεχος Μισέλ Ροκάρ θα προσχωρήσει στο νέο Σοσιαλιστικό Κόμμα και από τότε η επιρροή του ενιαίου σοσιαλιστικού κόμματος θα περιοριστεί δραστικά.

Το 1981 η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία θα συγκεντρώσει μόνο 1,11%. Στη συνέχεια το ενιαίο σοσιαλιστικό κόμμα θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση σοσιαλιστών και κομμουνιστών μέχρι το 1984.

Το 1989 θα διαλυθεί. Τμήματα του θα δημιουργήσουν την Κόκκινη και Πράσινη Εναλλακτική η οποία με τη σειρά της θα διασπαστεί το 1998 και τμήματα της θα προσχωρήσουν στους Πράσινους και άλλα τμήματα θα δημιουργήσουν τους Εναλλακτικούς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]