Εμμανουήλ Γεωργιλάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμμανουήλ Γεωργιλλάς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Εμμανουήλ Γεωργιλλάς (Ελληνικά)[1]
Γέννηση15ος αιώνας
Ρόδος
Θάνατος16ος αιώνας
ΕθνικότηταΈλληνες[2][3]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας[4]
Αξιοσημείωτο έργοΔιήγησις εις τας πράξεις του περιβόητου στρατηγού των Ρωμαίων μεγάλου Βελισαρίου
Το θανατικόν της Ρόδου

Ο Εμμανουήλ Γεωργιλάς ήταν Έλληνας λόγιος και κληρικός, οποίος δραστηριοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου μεταξύ του 15ου και του 16ου αιώνα, με καταγωγή από το νησί της Ρόδου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έζησε και δραστηριοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου μεταξύ του 15ου και του 16ου αιώνα. Συνέγραψε έργα που δίνουν πληροφορίες για δραματικά γεγονότα στη Ρόδο, στα τέλη του 15ου αιώνα. Το σημαντικότερό του έργο είναι το Θανατικόν της Ρόδου, στο οποίο εξιστορούνται τα γεγονότα έπειτα από την επιδημία της πανώλης που έπληξε το Νησί των Ιπποτών το 1488. Άλλο του έργο είναι η διασκευή βυζαντινού μυθιστορήματος, το οποίο αναφέρεται σε φανταστικές περιπέτειες του στρατηγού Βελισσάριου, με τίτλο Ιστορική Εξήγησις Περί Βελισσαρίου.[5].

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νέος έγραψε σε στίχους τον Βίο του Βελισαρίου, ύστερα θρήνησε την άλωση της Κωνσταντινούπολης, προτρέποντας τους χριστιανούς ηγεμόνες να κάνουν Σταυροφορία για να διώξουν τους Τούρκους. Το 1498 θρήνησε την συμφορά που ενέσκηψε στην πατρίδα του όταν ξέσπασε επιδημία πανούκλας.

  • Διήγησις εις τας πράξεις του περιβόητου στρατηγού των Ρωμαίων μεγάλου Βελισαρίου. Εκδόθηκε στην Βενετία το 1554 από τον Φραγκίσκο Ραμπατσέτο
  • Θρήνος της Κωνσταντινούπολης. Δημοσιεύθηκε από τον Έλλισσεν, Analekten Vol. III
  • Το θανατικόν της Ρόδου 1498. Βιβλιοθήκη των Παρισίων. Δημοσιευμένο από το Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, επιμ. Guenther Steffen Henrich, 2015 (Το κείμενο του Θανατικού της Ρόδου)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]