Εμιράτο της Λάριδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Εμιράτο της Λάριδα ή βασίλειο ταϊφά της Λάριδα (στα αραβικά, طائفة لاردة, «ṭāʾifa Lārida») ήταν ένα από τα «βασίλεια ταϊφά» που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του Χαλιφάτου της Κόρδοβας (μεταξύ 1017-1023) με επίκεντρο την σημερινή πόλη της Λιέιδα, από τον Σουλεϊμάν ιμπν Μουχάμαντ αλ-Μουσταΐν.

Το 1039 ο Αλ-Μουσταΐν κατέλαβε όλο το βασίλειο Ταϊφά της Σαρακούστα και βασίλεψε σε όλο το βόρειο σύνορο των μουσουλμανικών κτήσεων στην Ιβηρική. Ο γιος του και διάδοχός του στην Λάριδα, Γιουσούφ ιμπν Σουλεϊμάν, εκδιώχθηκε από τον αδερφό του, ο οποίος με τη σειρά του όταν πέθανε άφησε το βασίλειο αυτό, μαζί με τα βασίλεια Τάιφα της Τορτόζα και της Ντένια στον Αλ-Μουχντίρ Ιμάντ-αντ-Ντάουλα. Ο τελευταίος συμμάχησε με τον κόμη της Βαρκελώνης, Ραϋμόνδο Βερεγγάριο Β' εναντίον του Ελ-Σιντ. Μετά τον θάνατο το διαδόχου και γιου του, το βασίλειο πέρασε στα χέρια των Αλμοραβιδών, μέχρι την παράδοσή της στους κόμητες της Βαρκελώνης, Ραϋμόνδο Βερεγγάριο Δ' και του Ουρζέλ, Ερμενγκόλ Δ' στις 24 Οκτωβρίου του 1149.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • MARTÍN DUQUE, Angel J.. «Aragón y Navarra según el "Kitab ar-Rawd al mi tar", traducción y comentario». Argensola: Revista de Ciencias Sociales del Instituto de Estudios Altoaragoneses, 27, 1956, pàg. 247-258.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Emirat de Làrida της Καταλανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).