Ελ Νίνιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αναπαράσταση της θερμοκρασίας των νερών στον ειρηνικό ωκεανό, όταν συμβαίνει το Ελ Νίνιο. Με μπλε είναι απεικονίζονται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ με κόκκινο σχετικά θερμές.

Το Ελ Νίνιο (γνωστό και ως Ελ Νίνο, (ισπανικά)El Niño) είναι το μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές.[1][2][3] Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη κατά 3°C περίπου.[3] Η έκταση των θερμών νερών είναι συγκρίσιμη με την έκταση μιας μεγάλης χώρας.[3] Συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια,[1][3] και διαρκεί για ένα χρόνο.[3] Στο φαινόμενο αποδίδονται ως συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο[1][3] αλλά κυρίως στις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό,[3], όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές, τροπικοί κυκλώνες[3][2]. Το Ελ Νίνιο διαταράσσει τα καιρικά συστήματα από τη κανονική λειτουργία τους, αλλά η απόδοση πολλών ακραίων καιρικών φαινομένων σε αυτό θεωρείται υπερβολή.[2] Αιτία του φαινομένου η διαταραχή των αληγών δυτικών ανέμων[3]. Το όνομα του φαινομένου δόθηκε από ψαράδες στα ισπανικά El Nino, που κυριολεκτικά σημαίνει το παιδί και ειδικότερα το θείο βρέφος, γιατί το φαινόμενο συμβαίνει κοντά στα Χριστούγεννα.[3] Το Ελ Νίνιο έχει τα αντίθετα χαρακτηριστικά από το φαινόμενο Λα Νίνια,[3][2] ενώ και τα δύο μαζί θεωρούνται ως μέρος της Νότιας ταλάντωσης[1], μιας ταλάντωσης του Ειρηνικού Ωκεανού.[3] Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με το Ελ Νίνιο είναι μερικές φορές φυσικές καταστροφές, για αυτό γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί και να προβλεφθεί,[1][3][2] για παράδειγμα το Ελ Νίνιο μάλλον συνέβαλλε στον αφανισμό του πολιτισμού των Χμερ,[4] ενώ συμβάλλει και στο λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική[5].

Το φαινόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν δεν υπάρχει Ελ Νίνιο, εξαιτίας της περιστροφής της γης συνήθως υπάρχουν ισχυροί άνεμοι που φυσούν δυτικά. Το ίδιο συμβαίνει με τα νερά. Ταυτόχρονα, λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, τα νερά θερμαίνονται, δημιουργούνται σύννεφα στην νοτιοανατολική Ασία και πολλές βροχές, ενώ η νότια Αμερική, στο τμήμα δυτικά των Άνδεων υπάρχει ξηρασία.

Το Ελ Νίνιο διαταράσσει αυτό το κλίμα. Αρχικά, διαταράσσονται οι δυτικοί άνεμοι. Έτσι, τα θερμά νερά μεταφέρονται από το δυτικό Ειρηνικό στον κεντρικό και ανατολικό ισημερινό ωκεανό.[3] Τα σύννεφα δημιουργούνται στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ μπορεί να βρέξει στη Νότια Αμερική δυτικά των Άνδεων.[3] Αντίθετα, δε βρέχει το αναμενόμενο στη νοτιανατολική Ασία φέρνοντας ξηρασία.[3]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]