Ελληνικό Ιστορικό Ευαγγελικό Αρχείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ελληνικό Ιστορικό Ευαγγελικό Αρχείο ιδρύθηκε το 2008.

Στόχοι του είναι οι εξής:

  • Η αναζήτηση, πρόσκτηση και συγκέντρωση κάθε είδους και κάθε ιστορικής περιόδου υλικού (π.χ. έγγραφα, βιβλία, περιοδικά, φωτογραφίες, κασέτες και δίσκοι ήχου και εικόνας, αντικείμενα, κ.ά.) τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, το οποίο σχετίζεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με την παρουσία της Ευαγγελικής κίνησης και των εκκλησιών της Διαμαρτύρησης στην ελληνική επικράτεια.
  • Η ταξινόμηση και διαφύλαξη του αρχειακού υλικού υπό ειδικές συνθήκες προστασίας σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν διεθνώς τη λειτουργία των αρχείων.
  • Η απόδοση του αρχειακού υλικού στον επιστημονικό χώρο και στο σύνολο του ενδιαφερόμενου κοινού μέσω της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτό και η προβολή των αποκτημάτων του μέσω της διοργάνωσης δημόσιων εκδηλώσεων όπως συνέδρια, ημερίδες, παρουσιάσεις και δημοσιεύσεις είτε μέσω ειδικών εκδόσεων είτε μέσω της περιοδικής έκδοσης του Ε.Ι.Ε.Α.

Μέχρι στιγμής έχουν καταλογογραφηθεί περίπου 2500 βιβλία (ευαγγελικές εκδόσεις στα ελληνικά ή εκδόσεις που αναφέρονται σε ευαγγελικούς αρνητικά ή θετικά), ενώ έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής αρκετά αρχεία (Α’ Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, ΕΕΕ Βόλου, αρχείο Κυριακάκη, αρχείο Λογγινίδη, αρχείο Στενού, αρχείο Ουράνιου Τόξου κλπ) και πολλές φωτογραφίες. Ήδη έχει ανατεθεί ο τομέας των φωτογραφιών των εγγράφων και των βιβλίων σε άτομα, που ασχολούνται αποκλειστικά μ' αυτά. Πριν λίγο καιρό κατασκευάστηκαν ειδικά αρχειοστάσια και έτσι ολόκληρο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα βρίσκεται ασφαλές μέσα σ' αυτά. Έχει ήδη ξεκινήσει η ταξινόμησή του, ενώ στο μεταξύ συνεχίζει να συγκεντρώνεται περισσότερο υλικό.