Ελληνικές γλώσσες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Με τον όρο Ελληνικές γλώσσες εννοούμε πολλές φορές την ομάδα των Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών που περιέχει την ελληνική γλώσσα. Σύμφωνα με τις περισσότερες κατατάξεις, οι Ελληνικές γλώσσες σαν οικογένεια περιέχουν μόνο την ομώνυμη Ελληνική, και γι'αυτό οι δύο προηγούμενες έννοιες είναι ταυτόσημες.

Ελληνική και Αρχαία Μακεδονική γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την αρχαία Μακεδονική γλώσσα ελάχιστα είναι γνωστά, και γι'αυτό δεν μπορεί με σιγουριά να χαρακτηριστεί ως μια ελληνική διάλεκτος, ή μια άλλη γλώσσα που συγγενεύει στενά με την ελληνική κάτω από την οικογένεια των Ελληνικών γλωσσών, ή αν είναι μια εντελώς διαφορετική γλώσσα που δανείστηκε πολλές λέξεις από την ελληνική.

Συνήθως συγκαταλέγεται κάτω από την οικογένεια των Ελληνικών γλωσσών ως μια διαφορετική γλώσσα πολύ συγγενική με την Ελληνική. Άλλες φορές θεωρείται μια άλλη μορφή της Δωρικής διαλέκτου, όπως πιθανότατα μαρτυράει το εύρημα του κατάδεσμου της Πέλλας, ένα κείμενο που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και δείχνει να είναι γραμμένο σε ένα είδος Δωρικής διαλέκτου. Επίσης, ο Ηρόδοτος θεωρούσε τους Μακεδόνες συγγενικό φύλο με τους Δωριείς, πράγμα που ιστορικά φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα να ήταν η αρχαία Μακεδονική μια διαφοροποίηση της Δωρικής.

Ελληνικές διάλεκτοι και γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί γλωσσολόγοι θεωρούν Ελληνικές γλώσσες τη νέα Ελληνική, μαζί με κάποιες άλλες διαλέκτους οι οποίες όμως δεν είναι αμοιβαία κατανοήσιμες. Πρόκειται για την Τσακωνική, την Ποντιακή, και την Καππαδοκική διάλεκτο. Μερικές φορές έχει την ίδια αντιμετώπιση και η Κυπριακή διάλεκτος.

Κλάδοι της Ελληνικής γλώσσας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ελληνικές είναι παρακλάδι των Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Πέρα από την αρχαία Μακεδονική, άλλη μία γλώσσα που παρουσιάζεται ως συγγενική με την Ελληνική είναι η Φρυγική. Ανάμεσα σε ζωντανές Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, λέγεται ότι τη μεγαλύτερη συγγένεια με την Ελληνική έχουν η Αρμενική γλώσσα και οι Ινδοϊρανικές γλώσσες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. B. Joseph (2001): "Ancient Greek". In: J. Garry et al. (eds.) Facts about the World's Major Languages: An Encyclopedia of the World's Major Languages, Past and Present. Online paper.
  2. N. Nicholas (1999), The Story of Pu: The Grammaticalisation in Space and Time of a Modern Greek Complementiser. PhD Disseration, University of Melbourne. P. 482f. (PDF.)
  3. www.bbc.co.uk/languages/european_languages/languages/greek.shtml.
  4. www.reference.com/browse/wiki/Proto-Greek_language.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Greek languages της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).