Ελεύθερο Σχολείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ελεύθερο σχολείο είναι σχολείο στη Αγγλία, το οποίο χρηματοδοτείται από φορολογούμενους πολίτες, είναι ακαδημαϊκά μη επιλεγόμενο και ελεύθερο προς παρακολούθηση, αλλά μη ελεγχόμενο από τηn τοπική αρχή[1]. Η ιδέα είναι βασισμένη σε παρόμοια σχολεία, τα οποία ιδρύθηκαν στη Σουηδία[2], Χιλή[3], Νέα Ζηλανδία[4], Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες[5].

Τα Ελεύθερα σχολεία εισήχθησαν από τον συνασπισμό των Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ύστερα από τις γενικές εκλογές του 2010, καθιστώντας το δυνατόν για γονείς, δασκάλους, φιλανθρωπικές οργανώσεις και επιχειρήσεις να ιδρύσουν τα δικά τους σχολεία[6].

Τα Ελεύθερα σχολεία είναι μια επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος Ακαδημιών[7]. Ο νόμος των Ακαδημιών του 2010 εγκρίνει τη δημιουργία Ελεύθερων σχολείων και επιτρέπει σε όλα τα υπάρχοντα (κρατικά) σχολεία της πολιτείας να γίνουν ακαδημαϊκά. Τα πρώτα 24 Ελεύθερα σχολεία άνοιξαν το φθινόπωρο του 2011.

Τα Ελεύθερα σχολεία οφείλουν να ακολουθούν τις προϋποθέσεις και τους κανονισμούς των κρατικών σχολείων, με την εξαίρεση ότι τους επιτρέπεται να δίνουν προτεραιότητα στα παιδιά εκείνων, που έχουν ιδρύσει τα σχολεία. Με σκοπό να ιδρυθεί ένα Ελεύθερο σχολείο, το σύνολο των ενδιαφερόμενων υποβάλλει αιτήσεις στο Τμήμα Εκπαίδευσης[6]. Οι ομάδες ενδιαφερομένων περιλαμβάνουν οργανώσεις που διοικούνται από γονείς, εκπαιδευτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και θρησκευτικές ομάδες. Ο Υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι έχει αποκλείσει τις θρησκευτικές φονταμενταλιστικές ομάδες από το να μπορούν να ιδρύσουν Ελεύθερα σχολεία[8]. Η συνεχής χρηματοδότηση είναι ισάξια με άλλα τοπικά ελεγχόμενα σχολεία[9], τα οποία διατηρούνται κρατικά, αν και πληρώνονται ακόμα επιχορηγήσεις για τη δημιουργία σχολείων. Τα Ελεύθερα σχολεία επιδιώκεται ακόμη να προσφέρουν ένα ευρύ και ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών[10].

Αντίδραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν η πολιτική των Ελεύθερων σχολείων ανακοινώθηκε για πρώτη φορά, κάποιοι υπήρξαν επιφυλακτικοί για το γεγονός αυτό. Οι υποστηρικτές του Ελεύθερου σχολείου, όπως το συντηρητικό κόμμα, ισχυρίζονται ότι θα «δημιουργήσει περισσότερο τοπικό ανταγωνισμό και θα ανεβάσει το επίπεδο των σπουδών»[11]. Οι υποστηρικτές επίσης, νιώθουν έτοιμοι να επιτρέψουν στους γονείς να έχουν περισσότερες επιλογές στον τύπο εκπαίδευσης που το παιδί τους λαμβάνει, όπως έχουν και οι γονείς οι οποίοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ανεξάρτητα σχολεία[12]. Πολλά από τα πρώτα 24 Ελεύθερα σχολεία έχουν ένα πρόγραμμα σπουδών και ηθικό πλαίσιο που είναι προς το παρόν αποκλειστικά διαθέσιμο στα ανεξάρτητα σχολεία. Οι υποστηρικτές επίσης, ισχυρίζονται ότι το να επιμένεις ότι όλα τα σχολεία είναι ίδια, αποδεικνύει πως δεν υπάρχει μόνον ένας «σωστός» τρόπος να εκπαιδεύσεις τα παιδιά. Αντίθετα, πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές μέθοδοι εκπαίδευσης, από τις οποίες οι γονείς θα πρέπει να είναι σε θέση να διαλέξουν βασισμένοι στη δική τους γνώση για τα παιδιά τους.

Οι κριτικοί έχουν υποστηρίξει ότι η πολιτική αυτή θα ωφελήσει μόνο τη μεσαία τάξη των γονέων δίνοντας τον χρόνο να δημιουργήσουν Ελεύθερα σχολεία και ότι οι γονείς θα απομακρύνουν τα λεφτά από τα υπάρχοντα σχολεία[7]. Ο Πολ Κάρτερ, σύμβουλος των Συντηρητικών, δήλωσε ότι όσο περισσότερες Ακαδημίες και Ελεύθερα σχολεία λειτουργούν κάτω από τις παρούσες χρηματικές διευθετήσεις της Ακαδημίας, τόσο λιγότερα σχολεία θα διατηρηθούν ανοιχτά. Ο Πίτερ Γουίλμπι, γράφοντας στο The Guardian, προτείνει τα Ελεύθερα σχολεία να διοικούνται από ιδιωτικές εταιρίες αντί για γονείς, δασκάλους ή εθελοντικές ομάδες[13].

Η Daily Telegraph περιγράφει την προειδοποίηση της Εθνικής Ένωσης Δασκάλων (Ε.Ε.Δ.) λέγοντας ότι η παραπάνω τακτική θα τροφοδοτούσε τον κοινωνικό διαχωρισμό και θα υπονόμευε την τοπική δημοκρατία[11]. Η Ε.Ε.Δ. λέει, επίσης, ότι τα Ελεύθερα σχολεία δεν είναι ούτε επιθυμητά ούτε απαραίτητα, βάση μιας επισκόπησης χιλίων γονέων. Ο Γραμματέας Παιδείας έχει κατηγορήσει τους αντιπάλους του Ελεύθερου σχολείου για υποβολή προσωπικών επιθέσεων στους υποστηρικτές, ακόμα και για θανατικές απειλές.

Ένα έγγραφο του 2010 από τη Ρεμπέκα Άλεν[14] αναθεώρησε τη διαθέσιμη έρευνα για το Σουηδικό μοντέλο εκπαίδευσης, το οποίο εν μέρει ενέπνευσε τη πολιτική. Η Άλεν κατέληξε ότι τα οικονομετρικά στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων υποδεικνύουν ότι, μέχρι στιγμής, οι Σουηδοί μαθητές δεν φαίνεται να βλάπτονται από τον ανταγωνισμό των ιδιωτικών σχολείων, ωστόσο τα καινούρια σχολεία δεν έχουν ακόμα σημειώσει εκπαιδευτικά επιτεύγματα στη Σουηδία.

Ελεύθερο Σχολείο του Μπέντφορντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ‘’Ελεύθερο σχολείο του Bedford’’ είναι ένα νέο ελεύθερο σχολείο στην πόλη Μπέντφορντ του Μπέντφορντσαϊρ της Αγγλίας. Το σχολείο άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2012 και προσφέρει υπηρεσίες σε κορίτσια και αγόρια στο Μπέντφορντ, το Κέμπστον και το ευρύτερο Μπέντφορντ. Η αρχική πρόσληψη του σχολείου ήταν 100 μαθητές ηλικίας 11 ετών (ακαδημαϊκά ηλικίας 7 ετών) και 100 μαθητές ηλικίας 13 ετών (ακαδημαϊκά ηλικίας 9 ετών), ενώ επιπρόσθετα, ο σχολικός κατάλογος θα αυξάνεται ετησίως μέχρι να φτάσει τη χωρητικότητα των 500 από παιδιά ηλικίας 11-16 ετών.

Ο Διευθυντής Μαρκ Λεχέν ήταν παλαιότερα επικεφαλής στα μαθηματικά και επικεφαλής βοηθός στο σχολείο Γούτον Άπερ. Πατέρας τριών τέκνων, είχε λάβει μέρος σε εκστρατεία για το Ελεύθερο σχολείο, και πάλι όμως έπρεπε να ανταγωνιστεί με άλλους για τη θέση. Το διοικητικό σώμα του σχολείου περιλαμβάνει ένα δικαστή, ένα χρηματιστή και έναν ορκωτό λογιστή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «What will make a school 'free'?» (στα αγγλικά). BBC News. 2010-05-26. https://www.bbc.com/news/10138787. Ανακτήθηκε στις 2020-12-17. 
  2. «Free Schools in Sweden | newschoolsnetwork.org». web.archive.org. 28 Σεπτεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «Schools should be run in the public interest | Schools». web.archive.org. 3 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «Home - Partnership Schools|Kura Hourua Working Group». web.archive.org. 4 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  5. «National Charter School Resource Center». web.archive.org. 11 Ιουνίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. 6,0 6,1 «Setting up a free school». GOV.UK (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. 
  7. 7,0 7,1 «Q&A: Academies and free schools» (στα αγγλικά). BBC News. 2010-07-22. https://www.bbc.com/news/10161371. Ανακτήθηκε στις 2020-12-17. 
  8. «Gove banishes creationist groups from free schools - News - TES». web.archive.org. 21 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  9. «Opening a free school or maths school». GOV.UK (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. 
  10. «Parliament.uk» (PDF). web.archive.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  11. 11,0 11,1 «Teachers attack Tory 'free school' plans». The Telegraph (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. 
  12. Andrew Thorpe-Apps (19 Νοεμβρίου 2012). «Why Free Schools are the Future». The Backbencher (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. 
  13. Wilby, Peter (2010-05-25). «Private companies will run 'free schools'» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/education/2010/may/25/free-schools-private-companies. Ανακτήθηκε στις 2020-12-17. 
  14. http://www.bris.ac.uk/cmpo/publications/bulletin/summer10/swedishfreeschools.pdf

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]