Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βάρνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βάρνας
Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“
ΤύποςΙδιωτικό πανεπιστήμιο
Ίδρυση1991
ΤοποθεσίαΒάρνα, Βουλγαρία
Ιστότοποςhttp://www.vfu.bg

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βάρνας,[1] επίσημα: «Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βάρνας "Τσερνορίζετς Χράμπαρ"» (βουλγαρικά: Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“) είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Βουλγαρία με έδρα τη Βάρνα και βρίσκεται κοντά στο τουριστικό θέρετρο «Χρυσή Αμμουδιά».

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1991 και στις 21.07.1995 με απόφαση του 37ου Κοινοβουλίου ανακηρύχθηκε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βάρνας «Τσερνορίζετς Χράμπαρ» είναι ιδιαίτερα γνωστό και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των φοιτητών του, αλλά και αυτή των ακαδημαϊκών εταίρων του ανά τον κόσμο.

Αναγνώριση και πιστοποιήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο είναι θεσμικά διαπιστευμένο από το Εθνικό Φορέα Αξιολόγησης και Πιστοποίσης του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρικής Δημοκρατίας για περίοδο 6 ετών με βαθμό 9,12 στα 10.[2]

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βάρνας «Τσερνορίζετς Χράμπαρ» είναι πιστοποιημένο κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001:2008 και έχει λάβει πιστοποιήσεις UKAS (Μεγάλη Βρετανία) και ANAB (ΗΠΑ) για εφαρμογή των διεθνών προτύπων.

Είναι το πρώτο και το μοναδικό πανεπιστήμιο στη Βουλγαρία, πιστοποιημένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης με τις πιστοποιήσεις DS Label, ECTS Label και HR.[3]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βάρνας προσφέρει πλήρη, μερική και εξ’ αποστάσεως φοίτηση για όλα τα προγράμματα, που προβλέπονται στο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση - πτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Με πάνω από 27.000[4] απόφοιτους για περισσότερα από 20 χρόνια, είναι ένα από τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Βουλγαρίας και ακολουθεί την αποστολή του να είναι κοινωνικά υπεύθυνο και προσανατολισμένο προς την καλύτερη εξασφάλιση των φοιτητών για τη μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βάρνας, στους φοιτητές δίνεται μοναδική ευκαιρία για συμμετοχή σε πολυάριθμα και ποικίλα ακαδημαϊκά προγράμματα ανταλλαγών, πρακτικής άσκησης και κατάρτισης. Για τους ξένους φοιτητές το πανεπιστήμιο προσφέρει μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα στα αγγλικά και στα ρωσικά, καθώς και δυνατότητα για συμμετοχή στην κινητικότητα των φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος «Erasmus» της ΕΕ.

Οργανώνει κάθε χρόνο υποτροφικά προγράμματα και οικονομικές διευκολύνσεις, στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν όχι μόνο οι αριστούχοι φοιτητές αλλά και φοιτητές με εξαιρετικό ταλέντο στο χώρο του θεάτρου του χορού και του αθλητισμού.

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βάρνας κατέχει μια από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις στη Βουλγαρία. Σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από τη θάλασσα, κοντά στο τουριστικό θέρετρο «Χρυσή Αμμουδιά», με έκταση 20 χιλ. τετρ. μ., η πανεπιστημιούπολη σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε με την ιδέα της εκπαίδευσης και συνδυάζει το πνεύμα της ακαδημαϊκής πρόκλησης με τις σύγχρονες ανέσεις.

Στο χώρο της πανεπιστημιούπολης βρίσκονται διδακτικό και διοικητικό κτίριο, ειδικευμένα και εκπαιδευτικά κέντρα, ινστιτούτο τεχνολογίας, βιβλιοθήκη, κέντρο για ευρωπαϊκή εκπαίδευση, Ρωσικό κέντρο, κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης, ιατρικό κέντρο με σπα, εστιατόριο, καφέ, φοιτητικές εστίες, χώροι στάθμευσης, πάρκα και υπέροχα μέρη αναψυχής.

Μέρος του Πανεπιστημίου είναι και το παράρτημα στην πόλη Σμόλιαν.[5] Στο ανακαινισμένο ακαδημαϊκό κτίριο οι κάτοικοι της περιοχής της Ροδόπης έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ποιοτική ευρωπαϊκή εκπαίδευση από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βάρνας. Το παράρτημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βάρνας στην πόλη Σμόλιαν επικεντρώνεται στην πολιτιστική, πνευματική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Ροδόπης μέσω της παροχής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης καθώς και μέσω των σύντομων μορφών εκπαίδευσης, της έρευνας και της εφαρμοσμένης έρευνας των παρόντων και των μελλοντικών κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων της περιοχής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ mfa.bg
  2. «Регистър на акредитираните висши училища - Министерство на образованието и науката». web.archive.org. 10 Φεβρουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. http://ec.europa.eu/education/pub/pdf/higher/ectsds0910_en.pdf
  4. «РЕГИСТЪР НА ДЕЙСТВАЩИ И ПРЕКЪСНАЛИ СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ». web.archive.org. 13 Ιανουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  5. «Филиал Смолян». www.vfu.bg (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]