Ελεονώρα της Προβηγκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελεονώρα της Προβηγκίας

Η Ελεονώρα της Προβηγκίας (Eleanor of Provence, 1223 - 25 Ιουνίου 1291) ήταν βασίλισσα της Αγγλίας, σύζυγος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Γ΄ και κόρη του Ραϊμόνδου Βερεγγάριου Δ΄ της Προβηγκίας και της Βεατρίκης της Σαβοΐας. Όπως και οι τρεις αδερφές της, που έγιναν επίσης όλες βασίλισσες, ήταν ξακουστή για την ομορφιά της. Παντρεύτηκε τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Γ΄ το 1236 στον Καθεδρικό ναό του Καντέρμπουρι, σε ηλικία δεκατριών ετών, δίχως να τον έχει δει ποτέ πριν την τελετή του γάμου και δίχως να έχει ποτέ πριν πατήσει το πόδι της στην Αγγλία. Καρπός του γάμου ήταν ο κορυφαίος Άγγλος βασιλιάς Εδουάρδος Α΄.

Είχε μεγάλη αδυναμία στον μεγαλύτερο γιο της, Εδουάρδο. Όταν αυτός αρρώστησε θανάσιμα το 1246, παρέμεινε μαζί του στο αββαείο του Μπωλιέ για τρεις βδομάδες, πολύ περισσότερο απ' όσο επέτρεπαν οι κανόνες του μοναστηριού. Αργότερα, το 1249, έπεισε τον σύζυγο της να του παραχωρήσει την διοίκηση της Γασκώνης. Ήταν πιστή στον σύζυγό της, αλλά διατηρούσε στην βασιλική αυλή μια μεγάλη συνοδεία ξαδέλφων της από την Προβηγκία, επηρεάζοντας τον βασιλιά. Έγινε αντιδημοφιλής και η εξέγερση των Άγγλων βαρόνων υπό τον Σιμόν του Μονφόρ είχε περισσότερο αυτή σαν στόχο. Τον Ιούλιο του 1263, πλέοντας με μια βάρκα τον Τάμεση, δέχθηκε επίθεση από τους κατοίκους του Λονδίνου, αλλά σώθηκε με την επέμβαση του δημάρχου του Λονδίνου, που της παραχώρησε την επισκοπή σαν καταφύγιο.

Ο σύζυγός της πέθανε το 1272 και ο αγαπημένος της γιος, Εδουάρδος, ανέβηκε στον Αγγλικό θρόνο σε ηλικία 33 ετών. Αυτή έμεινε στην Αγγλία και φρόντιζε τα εγγόνια της. Θρήνησε ιδιαίτερα το θάνατο του εγγονού της Ερρίκου (1268 - 1274) και στα τελευταία χρόνια της αποσύρθηκε σε μοναστήρι.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eleanor of Provence της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).