Εκτροπή κλήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Προώθηση κλήσεων ή εκτροπή κλήσεων είναι τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία σε ορισμένα συστήματα μεταγωγής τηλεφώνου, που ανακατευθύνει την τηλεφωνική κλήση προς άλλο προορισμό, ο οποίος μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ένα κινητό τηλέφωνο, μία υπηρεσία φωνητικού ταχυδρομείου ή σε άλλο αριθμό τηλεφώνου όπου ο επιθυμητός καλούμενος είναι διαθέσιμος. Η προώθηση κλήσεων επινοήθηκε από τον Ernest J. Bonanno.[1] Στη Βόρεια Αμερική, η προωθούμενη γραμμή ηχεί (χτυπά) συνήθως μία φορά, ώστε να υπενθυμίσει στον καλούμενο ότι χρησιμοποιείται η προώθηση κλήσης και ότι η κλήση ανακατευθύνεται.

Επιπλέον, η προωθούμενη γραμμή δείχνει την κατάσταση της από τον διακεκομμένο τόνο κλήσης. Η υπηρεσία προώθησης κλήσεων τυπικά μπορεί να ανακατευθύνει τις εισερχόμενες κλήσεις σε οποιοδήποτε άλλο εγχώριο αριθμό τηλεφώνου, αλλά ο κάτοχος της προωθούμενης γραμμής οφείλει να πληρώσει τυχόν τέλη για τις προωθούμενες κλήσεις. Η εκτροπή κλήσεων συχνά ενεργοποιείται πληκτρολογώντας *72 ακολουθούμενο από τον αριθμό τηλεφώνου στον οποίο οι κλήσεις θα πρέπει να προωθούνται. Μόλις κάποιος απαντήσει (την προωθούμενη κλήση) η προώθηση κλήσεων τίθεται σε ισχύ. Αν δεν απαντηθεί ή η γραμμή είναι κατειλημμένη, η διαδικασία της κλήσης πρέπει να επαναληφθεί, για να επιτευχθεί η προώθηση κλήσεων. Η εκτροπή κλήσεων απενεργοποιείται πληκτρολογώντας *73. Αυτή η λειτουργία απαιτεί ενεργοποίηση, μέσω εγγραφής, από την τηλεφωνική εταιρεία. Επίσης σε ορισμένες περιοχές είναι διαθέσιμη η υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης για προώθηση κλήσεων, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο της προώθησης κλήσεων από τηλέφωνα διαφορετικά από αυτό του συνδρομητή. Τα VOIP και τα καλωδιακά συστήματα τηλεφώνου συχνά επιτρέπουν την ενεργοποίηση και καταχώρηση του αριθμού της προώθησης κλήσεων, μέσω των διαδικτυακών πυλών τους.

Στην Ευρώπη, τα περισσότερα δίκτυα δείχνουν ότι η άνευ όρων προώθηση κλήσεων είναι ενεργή με ένα ειδικό ήχο κλήσης. Όταν το τηλέφωνο απαντηθεί, είναι αμέσως προφανές ότι οι κλήσεις προωθούνται.

Ορολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ISDN οι συμπληρωματικές υπηρεσίες εκτροπής [2] χρησιμοποιούν το πρότυπο "εκτροπή" ως γενικό όρο, για να συμπεριλάβουν ειδικά χαρακτηριστικά όπως "Εκτροπή όταν το τηλέφωνο είναι κατειλημμένο", "Έμμεση Εκτροπή" και "Άμεση Εκτροπή".

Οι όροι προώθηση κλήσεων και εκτροπή κλήσεων χρησιμοποιούνται και οι δύο για να αναφερθούν σε οποιοδήποτε χαρακτηριστικό επιτρέπει σε μια κλήση να δρομολογείται σε τρίτους, και οι όροι είναι κατά κανόνα εναλλάξιμοι.

Κωδικοί Πληκτρολογίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βόρεια Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ειδικοί τύποι προώθησης κλήσεων μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο εάν η γραμμή είναι κατειλημμένη, ή δεν υπάρχει απάντηση, ή για επιλεγμένους αριθμούς τηλεφώνων. Στη Βόρεια Αμερική, το σχέδιο αριθμοδότησης χρησιμοποιεί συνήθως τους ακόλουθους ειδικούς κωδικούς για την διαχείριση της προώθησης κλήσεων:

Υπηρεσία Προώθησης Ενεργοποίηση Απενεργοποίηση Αλλαγή Αριθμού
Όλες οι κλήσεις *72[αριθμός τηλεφώνου]
*72[1+ αριθμός τηλεφώνου]
(σε επιλεγμένες μεγαλύτερες πόλεις)
*73
Γραμμή κατειλημμένη ή Δεν απαντήθηκε *68 *81
Από επιλεγμένους Καλούντες *63 *81
Σε ISDN *56
Λειτουργίες προγραμματιζόμενες από τον πελάτη (όπου αυτές είναι διαθέσιμες):
Γραμμή κατειλημμένη *90 *91 *41
Δεν απαντήθηκε *92 *93 *41

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Sprint Nextel χρησιμοποιεί τα παρακάτω:[3]

Υπηρεσία Προώθησης Ενεργοποίηση Απενεργοποίηση
Γραμμή κατειλημμένη ή Δεν απαντήθηκε *28[αριθμός τηλεφώνου] *38
Γραμμή κατειλημμένη *74[αριθμός τηλεφώνου] *740
Δεν απαντήθηκε *73[αριθμός τηλεφώνου] *730
Άμεση *72[αριθμός τηλεφώνου] *720
  • Από τον Ιανουάριο του 2012, η Sprint χρεώνει 20 σεντς ανά λεπτό για την άνευ όρων προώθηση κλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της προώθηση κλήσεων υπό όρους.[4]
  • Ορισμένοι πάροχοι (συμπεριλαμβανομένης της Verizon Wireless) χρησιμοποιούν *71 για την υπό όρους προώθηση αν και αυτό δεν είναι το πρότυπο.[5]
  • Μερικές φορές στα κινητά τηλέφωνα, για την απενεργοποίηση της προώθησης κλήσεων, λειτουργεί και το *720.

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι φορείς σταθερής τηλεφωνίας της ΕΕ χρησιμοποιούν τους ακόλουθους κωδικούς που βασίζονται στα πρότυπα [[European Conference of Postal and Telecommunications Administrations|CEPT]] και ETSI που αναπτύχθηκαν στη δεκαετία του 1970 και αφορούν POTS και ISDN γραμμές: (μπορεί να υπάρχουν κάποιες παραλλαγές σε αυτούς, αλλά ο άνευ όρων κωδικός *21*, είναι καθολικό πρότυπο για τις τηλεφωνικές γραμμές της ΕΕ). Η γενική σύνταξη για όλους τους ευρωπαϊκούς κωδικούς υπηρεσιών ακολουθεί πάντα το παρακάτω πρότυπο:

Υπηρεσία Προώθησης Ενεργοποίηση Ακύρωση &
Διαγραφή
Ακύρωση &
Διατήρηση
Κατάσταση Αποκατάσταση
Άνευ Όρων Προώθηση:
Όλες οι κλήσεις (άνευ όρων) *21*[αριθμός τηλεφώνου]# #21# #21# *#21# *21#
Υπό όρους Προώθηση:
Γραμμή κατειλημμένη *69*[αριθμός τηλεφώνου]#
ή *67*[αριθμός τηλεφώνου]#
#69# ή #67# #69# ή #67# *#69# ή *#67# *69# ή *67#
Δεν απαντήθηκε *61*[αριθμός τηλεφώνου]# #61# #61# *#61# *61#

Κινητά Τηλέφωνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για GSM/3GSM (UMTS) κινητά τηλέφωνα, το πρότυπο GSM ορίζει τους ακόλουθους κωδικούς προώθησης. Αυτά αναπτύχθηκαν από το ETSI και βασίζονται στο Ευρωπαϊκό πρότυπο κωδικών εκτροπής και είναι παρόμοιοι με εκείνους που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας στην ΕΕ:[6]

Υπηρεσία Προώθησης Ενεργοποίηση Ακύρωση &
Διαγραφή
Ακύρωση &
Διατήρηση
Κατάσταση Αποκατάσταση
Άνευ Όρων Προώθηση:
Όλες οι κλήσεις *21*[αριθμός τηλεφώνου]# ##21# #21# *#21# *21#
Υπό όρους Προώθηση:
Γραμμή κατειλημμένη *67*[αριθμός τηλεφώνου]# ##67# #67# *#67# *67#
Δεν απαντήθηκε *61*[αριθμός τηλεφώνου]# ##61# #61# *#61# *61#
Εκτός δικτύου κάλυψης *62*[αριθμός τηλεφώνου]# ##62# #62# *#62# *62#
Όλες οι προωθήσεις *002*[αριθμός τηλεφώνου]# ##002# #002# *#002# *002#
Όλες οι υπό όρους προωθήσεις *004*[αριθμός τηλεφώνου]# ##004# #004# *#004# *004#

Αν το πρόθεμα στην εντολή προώθησης είναι "**" (αντί του συνηθισμένου "*"), τότε ο αριθμός τηλεφώνου στην εν λόγω εντολή εγγράφεται στο δίκτυο. Αν μετά από αυτό, η προώθηση απενεργοποιηθεί χρησιμοποιώντας μια εντολή με ένα μόνο "#", τότε αργότερα, θα είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί εκ νέου αυτή η προώθηση με την απλή εντολή "*" χωρίς αριθμό τηλεφώνου σε αυτή. Η προώθηση θα ενεργοποιηθεί εκ νέου ξανά με τον αριθμό που έχει καταχωρηθεί στο δίκτυο. Για παράδειγμα, εάν κάποιος χρησιμοποιήσει τον κωδικό “εκτός δικτύου κάλυψης” σε μια εντολή προώθησης:

**62*7035551212#

και μετά από αυτό απενεργοποιήσει την προώθηση:

#62#

τότε αργότερα θα είναι δυνατό να ενεργοποιήσει ξανά την προώθηση “εκτός δικτύου κάλυψης”, χωρίς να καθορίσει αριθμό:

*62#

Μετά την παραπάνω εντολή, όλες οι κλήσεις που θα γίνονται προς το τηλέφωνο, ενώ είναι εκτός δικτύου κάλυψης, θα προωθηθούν στο 7035551212. Είναι δυνατόν να ενεργοποιήσετε τη υπηρεσία σε έναν αριθμό διαφορετικό από τον αριθμό που έχει καταχωρηθεί, διατηρώντας ταυτόχρονα τον καταχωρημένο αριθμό για μελλοντική χρήση. Για παράδειγμα, πληκτρολογώντας την εντολή:

*62*7185551212#

θα έχει ως αποτέλεσμα οι κλήσεις να προωθούνται στο 7185551212 (και όχι στον καταχωρημένο αριθμό 7035551212). Ωστόσο, εάν αργότερα πληκτρολογηθεί η εντολή:

*62#

τότε οι κλήσεις θα προωθούνται και πάλι στον καταχωρημένο αριθμό 7035551212 (και όχι στον αριθμό της προηγούμενης εντολής προώθησης 7185551212). Επιπλέον, στα δίκτυα GSM, όπως T-Mobile και AT&T Mobility στις ΗΠΑ, καθώς και όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ, είναι δυνατό να ορίσετε τον αριθμό των δευτερολέπτων που θα χτυπήσει το τηλέφωνο πριν από τη προώθηση. Αυτό καθορίζεται εισάγοντας "*SC*ΧΧ" πριν από την τελική εντολή προώθησης "#", όπου "SC" είναι ένας κωδικός υπηρεσίας (11 για φωνή, 25 για δεδομένα, 13 για φαξ), και "ΧΧ" είναι ο αριθμός των δευτερολέπτων σε βήματα των 5 δευτερολέπτων. Αν το "SC" παραληφθεί (μόνο "**ΧΧ"), τότε από προεπιλογή θα προωθηθούν όλα τα είδη των υπηρεσιών. Για παράδειγμα, η προώθηση "Δεν απαντήθηκε" μπορεί να καθοριστεί με:

*61*[αριθμός τηλεφώνου]**[δευτερόλεπτα]#

Σε μερικά δίκτυα μπορεί να υπάρχει ένα όριο 30 δευτερολέπτων πριν την προώθηση (δηλαδή "ΧΧ" μπορεί να είναι μόνο 5, 10, 15, 20, 25 ή 30· όλες οι μεγαλύτερες τιμές, όπως 45 και 60, θα έχουν ως αποτέλεσμα η εντολή προώθησης να απορριφθεί και ένα επιστραφεί ένα μήνυμα σφάλματος).

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προώθηση κλήσεων μπορεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα σε αυτόν που καλεί. Η κύρια εναλλακτική λύση είναι ο τηλεφωνητής ή το φωνητικό ταχυδρομείο, αλλά ορισμένοι καλούντες δεν επιθυμούν να αφήσουν ένα ηχογραφημένο μήνυμα, πιστεύοντας ότι ο καλούμενος θα καθυστερήσει να απαντήσει στο μήνυμα τους. Ένας που καλεί από ένα τηλεφωνικό θάλαμο μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβει κλήση, εάν ο καλούμενος απαντήσει στο μήνυμα του.

Ορισμένες επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι το ανθρώπινο στοιχείο μπορεί να βελτιώσει την επαφή, όπως στις πωλήσεις, αλλά οι παραδοσιακές υπηρεσίες τηλεφωνητή (γραμματεία) είναι ακριβές, για αυτό προωθούν τις κλήσεις τους σε ένα τηλεφωνικό κέντρο (call center), έτσι ώστε ο πελάτης να μπορεί να μιλήσει με ένα χειριστή αντί με αυτόματο τηλεφωνητή ή φωνητικό ταχυδρομείο. Πριν από την διάθεση της προώθησης κλήσεων, εμπορικές υπηρεσίες τηλεφωνικής υποστήριξης απαιτούσαν την φυσική σύνδεση σε κάθε γραμμή για την οποία παρείχαν κάλυψη εκτός εργάσιμων ωρών· αυτό απαιτούσε τα γραφεία τους να βρίσκονται κοντά στο τοπικό διαβιβαστικό κέντρο και να τροφοδοτούνται από ένα τεράστιο κορμό πολλαπλών ζευγών, στον οποίο ένα ξεχωριστό ζεύγος καλωδίων υπήρχε για κάθε συνδρομητή πελάτη. Με την προώθηση κλήσεων, δεν υπάρχει καμία φυσική σύνδεση με την κύρια τηλεφωνική υπηρεσία του πελάτη, η οποία απλώς προωθείται στην υπηρεσία τηλεφωνικής υποστήριξης (συνήθως με προώθηση σε εσωτερικό αριθμό) στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.

Συχνά, ένα προάστιο μιας μεγάλης πόλης θεωρείται υπεραστική κλήση από πολλά προαστιακά διαβιβαστικά κέντρα που βρίσκονται στην άλλη πλευρά της πόλης, ακόμα και αν όλα τα προάστια έχουν αστική κλήση προς το κέντρο της πόλης. Μια επιχείρηση που βρίσκεται σε ένα τέτοιο προάστιο μπορεί να επωφελείται από την απόκτηση ενός αριθμού στο κέντρο της πόλης ως "επέκταση", έτσι ώστε να προωθούνται μόνιμα προς τον προαστιακό αριθμό τους.

Όπου οι απεριόριστες αστικές κλήσεις είναι μέσα στο πάγιο και οι υπεραστικές κλήσεις έχουν υψηλά τέλη ανά λεπτό, οι αριθμοί στο κέντρο της πόλης έχουν ένα εμπορικό πλεονέκτημα προς τους αριθμούς ευρύτερης περιοχής. Το Μάρκχαμ (βόρεια του Τορόντο) είναι υπεραστικό προς την Μισισάουγκα (δυτικά του Τορόντο). Μια επιχείρηση στο Markham με 416 προωθούμενες γραμμές θα μπορεί να λαμβάνει κλήσεις από το σύνολο της αστικής περιοχής του Τορόντο χωρίς να υποστεί υπεραστική χρέωση (γιατί και τα δύο μέρη, Μισισάουγκα → Τορόντο και Τορόντο → Μάρκχαμ, είναι το καθένα μια τοπική κλήση).

Ορισμένες υπηρεσίες προσφέρουν διεθνή προώθηση κλήσεων χορηγώντας για τον πελάτη ένα τοπικό εικονικό αριθμό τηλεφώνου, ο οποίος προωθείται σε οποιοδήποτε άλλο διεθνή προορισμό. Ο αριθμός έχει μόνιμη προώθηση και δεν έχει συσχετιζόμενη τηλεφωνική γραμμή. Ως ένα μέσο για την απόκτηση ενός εισερχόμενου αριθμό από άλλη πόλη ή περιοχή για επαγγελματική χρήση, τα συστήματα " απομακρυσμένης πρόσβασης για προώθηση κλήσεων " τείνουν να είναι πολύ λιγότερο δαπανηρά από ότι οι διαβιβαστικές γραμμές εξωτερικού, αλλά πιο δαπανηρά από τη χρήση τηλεφωνίας πάνω από το πρωτόκολλο διαδικτύου (VOIP) για να αποκτήσετε έναν τοπικό αριθμό στην επιλεγμένη πόλη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bonanno, Ernest J. (24 Σεπτεμβρίου 1963). «CA 671260 - Call Forwarding Arrangement». Canadian Patents Database. Canadian Intellectual Property Office. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2010. 
  2. ETSI (4 Ιανουαρίου 1995). «ISDN Diversion supplementary services ETS 300 207». ISDN Specification. European Telecommunications Standards Institute. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2011. 
  3. «Find out more about call forwarding». Support and Services. Sprint.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2010. 
  4. «iPhone 4S/Call Forwarding». Support and Services. Sprint.com. 17 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2012. 
  5. «Calling features: No Answer/Busy Transfer». Support. Verizon Wireless. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2012. 
  6. «GSM feature codes». Tips and Secrets. Gecko Beach. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]