Εκκλησία της Νορβηγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκκλησία της Νορβηγίας

Ο Θυρεός της Εκκλησίας της Νορβηγίας.
Κατάταξη Προτεσταντική
Θεολογία Λουθηρανική
Ιδρυτής
Ανεξαρτησία/'Ιδρυση 1537
Προκαθήμενος
Έδρα
Περιοχή Νορβηγία
Πιστοί 3,832,679 βαπτισμένα μέλη[1]
Δικτυακός τόπος kirken.no

Η Εκκλησία της Νορβηγίας είναι η επίσημη θρησκεία και η μεγαλύτερη Χριστιανική εκκλησία στη Νορβηγία. Ανήκει στη Λουθηρανική Χριστιανική πίστη και έχει ως δογματική βάση της την Αγία Γραφή, το Σύμβολο Νικαίας/Κωνσταντινουπόλεως, το Σύμβολο των Αποστόλων, το Σύμβολο του Αθανασίου, την Μικρή Κατήχηση του Λούθηρου και την Ομολογία της Αυγούστας.

Η Εκκλησία της Νορβηγίας έχει κονγκρεγκασιοναλιστική και επισκοπική δομή, με 1.284 ενορίες και 11 επισκοπές. Επίσης, είναι μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Αν και το 75.2% των Νορβηγών ανήκει στην Εκκλησία της Νορβηγίας[2], μόνο περίπου το 3% του πληθυσμού παρακολουθεί τις λειτουργίες της εκκλησίας πάνω από μία φορά το μήνα.

Λατρεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο επίκεντρο της εκκλησιαστικής ζωής είναι η Κυριακάτική Θεία Ευχαριστία, που συνήθως τελείται στις 11:00 το πρωί. Η λειτουργία μοιάζει με αυτήν της Καθολικής εκκλησίας. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι αποκλειστικά η νορβηγική, εκτός από το Κύριε ελέησον (Kyrie Eleison), και η υμνωδία γίνεται με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου. Η Εκκλησία της Νορβηγίας βαπτίζει παιδιά, συνήθως νήπια, κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης λειτουργίας.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. LWF Statistics
  2. «Kirken.no - Medlemskap i kirken». Den norske kirke (στα Norwegian). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2010. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]