Εκδόσεις Μίνωας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκδόσεις Μίνωας
Νομική μορφήΑνώνυμη Εταιρία
ΚλάδοςΕκδοτικός Οίκος
Ίδρυση1952
ΈδραΜεταμόρφωση, Αθήνα
Σημαντικά πρόσωπαΙωάννης Κωνστανταρόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος)
Ιστότοποςhttp://www.minoas.gr


Eκδόσεις Mίνωας είναι εκδοτικός οίκος που η έδρα του βρίσκεται στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Ιστορικό σημείωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εκδοτικός οίκος ιδρύθηκε το 1952 από τη Μαίρη Κωνστανταροπούλου–Δρούγκα. Αρχικά η επωνυμία του εκδοτικού οίκου ήταν «Πρόοδος». Η ονομασία αυτή όμως θεωρήθηκε αριστερίζουσα και, κάτω από την πίεση της Ασφάλειας, οι εκδόσεις πήραν το όνομα Μίνωας, με το σκεπτικό ότι ο Μίνωας ήταν βασιλιάς της Κρήτης, όποτε αυτό θα ήταν ικανοποιητικό ως όνομα για τις βασιλικές αρχές της εποχής ενώ, από την άλλη πλευρά, ως σχεδόν μυθικό πρόσωπο δεν έθιγε τα προσωπικά πολιτικά πιστεύω της εκδότριας.

Η πρώτη έδρα του εκδοτικού οίκου ήταν στην οδό Κλεισθένους, στο κέντρο της Αθήνας.

Το ξεκίνημα γίνεται με τα βιβλία του Μενέλαου Λουντέμη Έκσταση, Συννεφιάζει και Ένα παιδί μετράει τ' άστρα, που αποτελούν κοσμήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ακολούθησε η σειρά βιβλίων του Ιουλίου Βερν, ενώ το 1966 ξεκίνησε η σειρά Γαλάζια Βιβλιοθήκη, στόχος της οποίας ήταν να να μυήσει τους νεαρούς αναγνώστες στα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η σειρά αρχικά περιελάμβανε 15 τίτλους. Ανάμεσά τους Οι άθλιοι του Βίκτωρος Ουγκό, έργα των Τζόζεφ Κρόνιν, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Τζον Στάινμπεκ, κ.ά. Τα εξώφυλλα της Γαλάζιας Βιβλιοθήκης αλλά και τις εσωτερικές σελίδες κοσμούσαν εικόνες του Τάκη Τζανετέα.

Το 1965 ανοίγει το βιβλιοπωλείο ΜΙΝΩΑΣ στην οδό Πατησίων 126.

Το 1966 η έδρα του εκδοτικού οίκου μεταφέρεται στην στην οδό Σταδίου 43 & Γεωργίου Σταύρου, στον 2ο όροφο. Μέχρι τον Απρίλιο του 1967 εκδόθηκαν μεταφρασμένα τα αντιπολεμικά αριστουργήματα του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ: Η δύναμη της αγάπης, Μια νύχτα στη Λισαβώνα και Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο. Κατά την περίοδο της δικτατορίας, λόγω της έντονης κρατικής λογοκρισίας ο εκδοτικός οίκος στράφηκε αποκλειστικά στην έκδοση παιδικών βιβλίων.

Το 1980, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μίνωας βιβλία βασισμένα σε τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων της κρατικής τηλεόρασης, την 1 Μαρτίου του 1981 η έδρα του εκδοτικού οίκου μεταφέρθηκε στην οδό Άνδρου 6 στην Κυψέλη, ενώ το 1988 ο βραβευμένος με το διεθνές βραβείο Άντερσεν Πέτρος Ζαμπέλης ανέλαβε τον σχεδιασμό και την εικονογράφηση των νέων τίτλων της εποχής εκείνης.

Το 1990 την διεύθυνση του εκδοτικού οίκου αναλαμβάνουν τα παιδιά του Ηλία και της Μαίρης Κωνστανταροπούλου, Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος και Ανδρέας Κωνστανταρόπουλος.

Η δεκαετία του 1990 σηματοδοτείται από την έκδοση το 1994 ενός από τα πιο επιτυχημένα παιδικά βιβλία: Τα τρία μικρά λυκάκια , και την έναρξη της συνεργασίας των εκδόσεων Μίνωας με τον μεγάλο Έλληνα παραμυθά Ευγένιο Τριβιζά.

Το 1995 ο εκδοτικός οίκος ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη Walt Disney Company για την έκδοση βιβλίων με τους γνωστούς ήρωες της εταιρείας.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο κατάλογος του εκδοτικού οίκου έχει εμπλουτιστεί με βιβλία που απευθύνονται σε ενήλικες καλύπτοντας όλες της βασικές κατηγορίες: βιβλία πρακτικής ζωής και αυτοβελτίωσης, συμβουλευτικά βιβλία για την οικογένεια, πολιτικό δοκίμιο, βιβλία για την οικονομία, ιστορικά βιβλία, σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, ημερολόγια κ.ά.

Στις 12 Απριλίου 2006 η Μαίρη Κωνστανταροπούλου τιμήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών για το έργο της, ενώ το 2008 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών. Το 2010 την ακολούθησε και ο σύζυγός της Ηλίας, σε ηλικία 87 ετών.

Το 2009 η έδρα του εκδοτικού οίκου μεταφέρθηκε στη Μεταμόρφωση.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]