Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εισβολή στον κόλπο των χοίρων)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, γνωστή στην λατινική Αμερική σαν Invasión de Bahía de Cochinos, ήταν μια αποτυχημένη στρατιωτική επέμβαση στην Κούβα. Εκτελέστηκε από την

παραστρατιωτική ομάδα Μπρίγκειντ 2506, υποστηριζόμενη από την CIA, στις 17 Απριλίου του 1961. Ο αντι-επαναστατικός στρατός Μπρίγκειτ 2506, εκπαιδευμένος και χρηματοδοτούμενος από την CIA της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ήρθε αντιμέτωπος με την οπλισμένη ομάδα του Κουβανέζικου Δημοκρατικού Επαναστατικού Μετώπου και είχες ως σκοπό να ρίξει από την εξουσία την επαναστατική αριστερή κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο. Ξεκινώντας από την Γουατεμάλα, η Μπρίγκειτ 2506 κατατροπώθηκε σε διάρκεια τριών ημερών από τον Κουβανέζικο στρατό, κάτω από τις απευθείας διαταγές του Κάστρο.

Ο Κόλπος των Χοίρων στην Κούβα.

Η κουβανέζικη επανάσταση από το 1949 μέχρι το 1959, είδε τον Πρόεδρο Φουλχένσιο Μπατίστα, έναν δεξιό σύμμαχο των ΗΠΑ, να χάνει την εξουσία. Αντικαταστάθηκε από την νέα αριστερή εξουσία, στην οποία κυριαρχούσε ο Κάστρο, ο οποίος έκοψε τους προηγουμένως ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, απαλλοτριώνοντας τα οικονομικά τους πλεονεκτήματα και δημιουργώντας δεσμούς με την ΕΣΣΔ, με την οποία οι ΗΠΑ βρισκόταν εκείνο τον καιρό εν μέσω Ψυχρού Πολέμου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ με πρόεδρο τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ανησύχησε με την κατεύθυνση στην οποία η κυβέρνηση του Κάστρο κινούνταν, και τον Μάρτιο του 1960, ο Αϊζενχάουερ ανέθεσε το ποσό των 13.1 εκατομμυρίων δολαρίων στην CIA με σκοπό την πτώση του Κάστρο. Ακολουθώντας την προεδρεία το 1960, ο Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ ενημερώθηκε για την επιχείρηση και έδωσε την συγκατάθεσή του.

Πάνω από 1400 παραστρατιωτικούς, συγκεντρώθηκαν στην Γουατεμάλα πριν πλεύσουν για την Κούβα στις 13 Απριλίου. Δύο μέρες αργότερα, στις 15 Απριλίου του 1961, οκτώ B-26 βομβαρδιστικά, εφοδιασμένα από την CIA επιτέθηκαν στους στρατιωτικούς χώρους απογείωσης και επέστρεψαν στις ΗΠΑ. Την νύχτα της 16ης Απριλίου, οι κεντρικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν σε μια παραλία ονομαζόμενη Γκιρόν στον Κόλπο των Χοίρων και αρχικά υπερίσχυσαν σε μια τοπική επαναστατική ομάδα. Ο κουβανέζικος στρατός καθοδηγούνταν από τον Στρατηγό José Ramón Fernández, πριν ο Κάστρο αποφασίσει να πάρει προσωπικά τον έλεγχο της επιχείρησης. Στις 20 Απριλίου, οι εισβολείς τελικώς παραδόθηκαν και οι περισσότεροι από αυτούς, αφότου ανακρίθηκαν δημόσια, στάλθηκαν πίσω στις ΗΠΑ.

Η αποτυχημένη εισβολή ισχυροποίησε την θέση του Κάστρο στην διοίκηση των πραγμάτων της Κούβας που με την σειρά του προχώρησε στην δημόσια ανακοίνωση της πρόθεσής του να υιοθετήσει τον Σοσιαλισμό και να δυναμώσει τους δεσμούς του με την ΕΣΣΔ. Αυτό τελικά είχε σαν αποτέλεσμα τα γεγονότα της Κρίσης των πυραύλων της Κούβας του 1962. Η εισβολή ήταν μια μεγάλη ντροπή για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ο Κέννεντυ διέταξε μια σειρά από εσωτερικές έρευνες. Σε αρκετά μέρη της Λατινικής Αμερικής, η αποτυχημένη αυτή εισβολή, εορτάστηκε ως απόδειξη της σφαλερότητας του Ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.