Ειρηνευτική δύναμη των Η.Ε. στην Κύπρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, καλούμενη και Ειρηνευτική Δύναμη ΟΗΕ Κύπρου, γνωστή με το αγγλικό ακρωνύμιο UNFICYP, είναι μία από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ στον κόσμο.

Δημιουργήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1964 με το ψήφισμα 186/1964 του ΟΗΕ, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 1963 και τις τουρκικές απειλές για εισβολή στη χώρα. Γεγονός που επιβεβαίωσε την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ειρηνευτική Δύναμη οργανώθηκε και ξεκίνησε να φθάνει στην Κύπρο στα τέλη Μαρτίου ενώ μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους είχε πλήρως εγκατασταθεί.
Τέσσερις μόλις μήνες μετά, τον Αύγουστο του 1964 η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Κύπρου. Η συμπεριφορά αυτή οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με σύμφωνη γνώμη του Βασιλέως Κωνσταντίνου Β΄ στη μυστική αποστολή ολόκληρης ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο. Τελικά με παρέμβαση τότε του Προέδρου των ΗΠΑ, όπως δημοσιεύτηκε, προειδοποιήθηκε η κυβέρνηση της Τουρκίας να μην εισβάλει στην Κύπρο.
Από τότε παραμένει η ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο όπου κύριο καθήκον της σήμερα είναι να επιτηρεί την νεκρή ζώνη όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την τουρκική εισβολή, (Αττίλας ΙΙ), τον Αύγουστο του 1974, (με δεδομένο ότι 43.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν καταλάβει και παραμένουν στο βόρειο τμήμα της νήσου) και να διατηρεί την κατάπαυση του πυρός επί συνολικού μήκους 180 χλμ.

Η στρατιωτική δύναμη της UNFICYP με την συνεπικουρία μιας αστυνομικής δύναμης 70 περίπου αστυνομικών φθάνει περίπου τους 900-950 άνδρες διαφόρων εθνικοτήτων. Ο Αρχηγός της αποστολής που εκπροσωπεί τον Γ.Γ. του ΟΗΕ καταβάλλει παράλληλα προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης και συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προς ανεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Χρέη αρχηγού αποστολής σήμερα εκτελεί η αξιωματούχος του ΟΗΕ Lisa M. Buttenheim, η 22η από της εγκατάστασης της δύναμης στην Κύπρο.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]