Ειρηναίος Α΄ Ιεροσολύμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Ειρηναίος Α΄ (κατά κόσμον Εμμανουήλ Σκοπελίτης) γεννήθηκε το 17 Απρίλιος 1939 στη Σάμο. Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα και επί χρόνια υπηρέτησε ως Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων στις 13 Αυγούστου 2001.

Λόγω κατηγοριών κακής διαχείρισης, η πλειοψηφία της Αγιοταφικής Αδελφότητας τον αποκήρυξε στις 6 Μαΐου 2005, ενώ ο ίδιος αρνούνταν να παραιτηθεί. Στις 24 Μαΐου 2005 συνεκλήθη από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Πανορθόδοξη Σύνοδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη η οποία διέγραψε το όνομα του Ειρηναίου από τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κήρυξε το Θρόνο σε χηρεία.

Ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος ορίστηκε από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τοποτηρητής μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη.

Καθώς ο Ειρηναίος εξακολουθούσε να δηλώνει ότι είναι Πατριάρχης και να προσπαθεί να λειτουργεί σε διάφορους ναούς φρουρούμενος από την Ισραηλινή Αστυνομία (καθώς το κράτος του Ισραήλ εξακολουθούσε να τον θεωρεί Πατριάρχη), η Σύνοδος τον καθαίρεσε από κάθε βαθμό ιεροσύνης και τον υποβάθμισε στις τάξεις των απλών μοναχών. Κατόπιν αυτού, αποκαλείται από την ορθόδοξη εκκλησία «μοναχός Ειρηναίος».

Το κράτος του Ισραήλ συνέχιζε να τον αναγνωρίζει ως τον νόμιμο Πατριάρχη μέχρι το Δεκέμβριο του 2007[1].

Οι κατηγορίες για κακοδιαχείριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πατριαρχία του Ειρηναίου οδήγησε το Πατριαρχείο σε πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο με σημαντικές διπλωματικές προεκτάσεις. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος φέρεται να έχει εκποιήσει μυστικά ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου και να έχει φυγαδεύσει σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Η εκποίηση ακίνητης περιουσία σε εταιρίες Ισραηλινών συμφερόντων επηρέαζε ένα ευαίσθητο status quo που επικρατούσε στην περιοχή, πράγμα το οποίο ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από αραβικής πλευράς. Από την άλλη, οι κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης τον έφεραν σύντομα αντιμέτωπο με την πλειοψηφία της Αγιοταφικής Αδελφότητας.Γιά τις κατηγορίες ομως αυτές και μετά από παρέλευση εξη ετών, δεν υπήρξαν ικανά στοιχεία, και για τον ιστορικό του μέλοντος θα παραμένει θέμα ιστορικής ευθύνης.Το 2005 η Παλαιστινιακή Αρχή με σχετική έρευνα από την αρμόδια επιτροπή της κυβερνήσεως, εξέδωσε αθωωτικό πόρισμα για τις εν λόγω μυστικές συμφωνίες και για τις κατηγορίες πωλήσεων των επίμαχων ακινήτων.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΟΔΟ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ

Ωστόσο τα τελευταία 3 χρόνια (2010-2013) το κυβερνητικό δικαστήριο του Ισραήλ αθώωσε τον Ειρηναίο,απαλλάσσοντας τον από όλες τις κατηγορίες.Υπάρχουν πλέον στο φως αδιάσειστα στοιχεία που τεκμηριώνουν το ψευδές και ανυπόστατο των κατηγοριών , πράγμα που οδηγεί τον πιστό ελληνικό λαό αλλά και το αραβορθόδοξο ποίμνιο των Ιεροσολύμων να ευελπιστούν σε μία αποκατάσταση της τάξης και επάνοδο του πραγματικού νομίμου πατριάρχου Ειρηναίου του Α΄ στον θρόνο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας απαλλαγμένης από κάθε είδους σκευωρίες και σκοτεινά σχέδια των πολιτκών δυνάμεων που κρατούν ακόμη και σήμερα στο χέρι αρκετά μέλη της Αδελφότητος των <<Σπουδαίων>>.

'ΑΚΥΡΗ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΙΕΡΟΚΑΝΟΝΙΚΑ Η <<ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ>>ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

'Η <<καθαίρεση>> του Πατριάρχη Ειρηναίου Ιεροσολύμων, είναι καθ όλα άκυρη και τούτο γιατί μια Τοπική Σύνοδος, υπό Τοποτηρητή, δέν μπορεί να δικάσει Πατριάρχη,άσχετα αν αυτός είναι εν ενεργεία η όχι.Στήν περίπτωση μάλιστα του Πατριάρχη Ειρηναίου και σύμφωνα με τήν απόφαση της Πανορθοδόξου Διασκέψεως (Φανάρι Μαίος 2005),ο κ.Ειρηναίος δέν κηρύχθηκε έκπτωτος του Θρόνου αλλά διεγράφει απο τα Δίπτυχα της Εκκλησίας όπως παλαιότερα ο Ιεροσολύμων Διόδωρος και ο Αθηνών Χριστόδουλος.Επίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν υφίσταται Εκκλησιαστικό Δικαστήριο αλλά όλες τις υποθέσεις τις αντιμετωπίζει η Σύνοδος υπό τον Πατριάρχη.Οι Αρχιερείς των Ιεροσολύμων είναι όλοι Τιτουλάριοι,πλήν του Ναζαρέτ και του Πτολεμαίδος,οι οποίοι εκ του Νόμου μετέχουν υποχρεωτικά στήν Σύνοδο ,κάτι που ούτε τότε, αλλά και ούτε σήμερα συμβαίνει ,τουλάχιστον για τόν Ναζαρέτ.Αν οι Ιεροσολυμίτες Αρχιερείς διαπίστωναν <ανυπακοή > του κ.Ειρηναίου,στίς αποφάσεις της Πανορθοδόξου,έπρεπε να προσφύγουν εκ νέου σε Αυτήν,ως μόνη αρμοδία να αποφανθεί. Για τους λόγους αυτούς η Ορθόδοξος Εκκλησία στό σύνολό της ΔΕΝ έχει αναγνωρίσει τήν ψευδοκαθαίρεση του κ.Ειρηναίου και τόν θεωρεί <<Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων>>.--Iliakis 20:28, 10 Ιουλίου 2009 (UTC).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. voiceofgreece.gr