Επιλεγμένο λήμμα της Βικιπαίδειας, 8 Ιουλίου

Η Βίβιαν Λι, γνωστή και ως Λαίδη Ολίβιε, ήταν Βρετανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, βραβευμένη με δυο Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για τις ταινίες Όσα παίρνει ο άνεμος (Gone With The Wind, 1939) και Λεωφορείον ο Πόθος (A Streetcar Named Desire, 1951). Σε αμφότερες τις παραπάνω ταινίες υποδύθηκε καλλονές του Αμερικανικού Νότου.

Η Βίβιαν Λι ήταν κυρίως θεατρική ηθοποιός και συνεργάστηκε συχνά με τον δεύτερο σύζυγό της, τον ηθοποιό Λόρενς Ολίβιε, που για περίπου είκοσι έτη την σκηνοθέτησε σε αρκετές από τις θεατρικές εμφανίσεις της, ενώ σε πολλές συμπρωταγωνίστησαν. Κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς σταδιοδρομίας της στη σκηνή, υποδύθηκε ποικίλους και διαφορετικούς ρόλους, σε έργα των δημοφιλέστερων θεατρικών συγγραφέων, όπως οι Νόελ Κάουαρντ, Τζορτζ Μπέρναρντ Σω και Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Η καριέρα της συνεχίσθηκε σποραδικά μετά το διαζύγιο της με τον Ολίβιε το 1960.

Θεωρούσε ότι η φυσική ομορφιά της δεν διευκόλυνε την αναγνώρισή των υποκριτικών της ικανοτήτων. Είχε προβλήματα υγείας από νεαρή ηλικία. Για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής της, η Λι έπασχε από την διπολική διαταραχή. Στα μέσα της δεκαετίας του '40 διαγνώστηκε με φυματίωση, μια ασθένεια που την ταλαιπώρησε χρόνια και προκάλεσε τελικά το θάνατό της το 1967. (Διαβάστε το υπόλοιπο λήμμα...)