Εθνόσημο της Νήσου Αναλήψεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο της Νήσου Αναλήψεως.

Το εθνόσημο της Νήσου Αναλήψεως εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2012. Κύριο σύμβολό του είναι δύο χελώνες, οι οποίες γεννούν τα αυγά τους στο νησί.[1] [2] Για επίσημες περιστάσεις χρησιμοποιούνταν πριν από το σημερινό εθνόσημο το Εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνόσημο αποτελείται από έναν θυρεό που έχει κύματα λευκού-μπλε (εναλλάξ) χρώματος, με ένα πράσινο βέλος που βλέπει προς τα πάνω, όπου πετούν δύο πουλιά (σαν γλάροι) και ένα ακόμα ίδιο πτηνό, αλλά λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος από τα άλλα δύο, στη βάση του θυρεού. Τα πουλιά είναι ζωγραφισμένα μέσα στα μπλε κύματα. Στην κορυφή του θυρεού βρίσκεται μια γαλάζια περικεφαλαία και πάνω της ένα τρικάταρτο ιστιοφόρο πλοίο, με τη σημαία της Αγγλίας καρφωμένη στα δεξιά του. Πάνω από το καράβι (το οποίο φαίνεται να είναι πάνω σε κύματα) βλέπουμε ένα τρίγωνο πράσινου χρώματος. Το θυρεό στηρίζουν δύο όρθιες χελώνες, που κοιτούν αμφότερες προς την περικεφαλαία και βρίσκονται επάνω σε δύο βράχους, όπου έχουν φυτρώσει πράσινα φυτά (χόρτα). Κάθε χελώνα κάθεται πάνω σε έναν τέτοιο βράχο.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόταση για ένα νέο σχέδιο εθνοσήμου με σκοπό να χρησιμοποιείται στα νησιά έγινε από το Συμβούλιο των Όπλων (College of Arms) στο Λονδίνο και κατατέθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ[3]. Οι κάτοικοι του νησιού ρωτήθηκαν για το τι ήθελαν να περιλαμβάνεται στο εθνόσημο και επικράτησε η πρόταση να συμπεριληφθούν οι χελώνες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  3. Flags of the World